Rovnako ako prechádzanie pod rebríkom, skríženie cesty s čiernou mačkou alebo nehoda s rozbitým zrkadlom, veľa ľudí verí, že piatok 13. v sebe ukrýva nešťastie. Aj keď tento strach z dátumu nie je ničím podložený, poverčivé osoby v ten deň neuzatvárajú žiadne dôležité obchody, nerobia životné rozhodnutia a mnohí dokonca ani nevychádzajú z domu.

Pôvod a význam piatku 13.

Povery, ktoré sa spájajú s piatkom 13., pravdepodobne vznikli už v stredoveku a majú pôvod najmä v náboženstve. V Biblii sa píše, že presne 13 ľudí bolo pozvaných na poslednú večeru Ježiša Krista, ktorého ukrižovali na Veľký piatok.

Nórska mytológia zasa opisuje hostinu dvanástich bohov vo Vallhalle. Loki, prefíkaný a zlomyseľný boh, prerušil oslavu a stal sa tak trinástym hosťom. Ľstivým podvodom vystrelil na boha radosti a šťastia.

Povery, ktoré sa spájajú s piatkom 13. tvrdia, že v tento deň nemôžete:

  • vysypať soľ
  • otvárať dáždnik v dome
  • prežúvať jedlo len na pravej strane
  • používať automat na sladkosti
  • kráčať v tmavej uličke
  • pozerať sa do očí sove
  • škúliť
  • strihať si vlasy alebo nechty
  • stúpiť na prasklinu alebo poškodenú dlažbu.

Psychológovia a odborníci však zastávajú názor, že piatok 13. nemá žiadny vplyv na to, či sa vám bude dariť alebo nie. Všetko je vraj v ľudskej mysli – keď nám v tento dátum niečo nevyjde, je to preto, lebo na to podvedome myslíme a bojíme sa toho.

Šťastný piatok 13.

Tento vraj začarovaný dátum, má aj svoju svetlú stránku. V mnohých krajinách je jeho význam úplne opačný – je považovaný za šťastný. Už v dobe kamennej bolo číslo 13 vnímané v pozitívnom svetle. Nálezy z doby paleolitu ukazujú, že prví ľudia si organizovali čas tak, aby mal každý rok 13 mesiacov.

Trinástka sa stala symbolom šťastia aj v stredoveku, kedy ľudia pripisovali viere veľkú váhu. Na vytvorenie kláštora potrebovali presne 12 mníchov a jedného opáta. V Číne sa číslo 13 vyslovuje ako „shisan“ a znie veľmi podobne ako „shēngzhǎng“, čo znamená „úspech, rast“. Číňania preto považujú 13-tku za číslo šťastia.

V severských krajinách je číslo 13. spájané s Freyou, bohyňou šťastia a plodnosti. Slovo „piatok“ je odvodené od jej mena (z ang. Friday – Frija – Freya).

Zaujímavosti o piatku 13.

  1. Strach z piatku 13. môže narásť do extrémnych rozmerov. Niektorým ľuďom diagnostikovali paraskavedekatriafóbiu, čo je strach práve z tohto dátumu.
  2. V roku 2019 máme dva piatky 13. Prvý, ktorý bol pred pár mesiacmi v septembri, však vôbec nebol nešťastný. Hráči kasínových hier a lotérie si v mnohých prípadoch odniesli naozaj štedré výhry. V hre sa darilo napríklad žene z anglického mesta Carlisle, ktorá po hodine hrania výherných automatov získala približne 40 miliónov libier. Druhý piatok 13. je tento mesiac.
  3. V Španielsku nemajú nešťastné piatky, ale utorky. Najväčší strašiak je utorok 13.

Šťastný piatok 13. v eTIPOS.sk

My v eTIPOS.sk veríme, že piatok 13. je nešťastný jedine vtedy, ak neskúsite jednu z našich zábavných hier, ktoré vám môžu vyniesť obrovské výhry. V čase od 11. 12 do 13. 12. sme pre vás pripravili parádnu akciu, vďaka ktorej môžete získať Cash Back bonus až do 300 €.

Pri negatívnej hernej bilancii ( hodnota rozdielu medzi výhrami a stávkami od 200 € do 3 000 € a viac) za toto obdobie, získate 10 % Cash Back bonus.

Ak vám to nestačí a predsa len vás z piatku trinásteho mrazí na chrbte, možno vás nakoniec presvedčí Výherný bonus. Ten môže narásť tiež až na 300 € a spustíme ho priamo v piatok 13.12. Funguje rovnako, ako pri Cash Backu akurát sa vám 10 % vypočíta z pozitívnej hernej bilancie. Čiže, odmeníme vás za to, že vyhrávate. 600 € navyše vás už snáď naozaj presvedčí, že na nejaké povery nemusíte brať ohľady.

Či je piatok, streda alebo pondelok, v eTIPOS.sk môžete vyhrať každý deň. Využite svoju príležitosť.


V článku spomenuté bonusy a promo akcie sú aktuálne v deň zverejnenia článku. Aktuálne promo akcie nájdete v sekcii promo akcie na www.etipos.sk