Nezodpovedný prístup môže mať negatívny dopad nielen pri hre, ale aj po získaní veľkej výhry. Pozrime sa na príbehy výhercov lotérie, ktoré ukazujú, že k výhre môžete prísť úplne náhodou, no po nej už musíte použiť svoje zručnosti a schopnosti, aby ste o celú výhru neprišli.

Od rozprávky k osamelosti (výhra 148 miliónov dolárov)

Manželský pár Adrian a Gillian Bayfordovci vyhrali úžasný Jackpot  – 148 miliónov dolárov. Kúpili si nádherný zámok z 19. storočia a na svojej záhrade usporiadali dva hudobné festivaly. Najali si záhradníka a začali chovať kone.

Idylka sa zmenila v priebehu pár mesiacov, Gillian sa zamilovala do svojho záhradníka, s ktorým utiekla. Jej manžel si po čase našiel priateľku, ktorú požiadal o ruku, no tá ho odmietla. Jeho kamaráti a rodina túžili iba po jeho peniazoch a Adrian si uvedomil, že je síce bohatý, no nesmierne osamelý. Túži začať nový život.

Ako rýchlo sa dá minúť 10 „mega“? (výhra 10 miliónov dolárov)

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako rýchlo sa dá minúť 10 miliónov dolárov? Sharon Tirabassi to zvládla za 10 rokov. A ako sa jej podarilo minúť v priemere 1 milión dolárov ročne?

Sharon pochádzala z chudobnej rodiny a nikdy sa nenaučila, ako hospodáriť s peniazmi. Kúpila si obrovskú vilu, drahé autá a exotické dovolenky. Dnes musí chodiť do práce autobusom a zárobok jej ledva vystačí na bývanie a jedlo

Mladistvá nerozvážnosť (výhra 2,1 milióna eur)

16-ročná Callie Rogers si privyrábala ako predavačka, no osud zariadil, že sa jej život začal uberať úplne iným smerom. Lotériový lístok jej vyniesol 2,1 mil. € a teenagerka si dala predsavzatie, že s peniazmi naloží rozumne. Avšak, ostalo to iba pri slovách.

Kúpila si 4 domy, drahé autá a dala spraviť dve plastické operácie. V roku 2008 bola zatknutá za prechovávanie drog. Za kokaín utratila približne 250 000 €. Dnes je úplne bez peňazí a je z nej pracujúca matka troch detí.

Bezdomovec František (Výhra: 30 miliónov českých korún)

Jeden z najkurióznejších príbehov sa odohral v susednom Česku. 55-ročný František si kúpil tiket v lotérii a podarilo sa mu vyhrať neuveriteľných 30 miliónov českých korún. Toto tajomstvo však neudržal a o svojej výhre povedal páru, ktorému vypomáhal v cukrárni. Ponúkli sa, že výhru nechajú previesť na svoj účet, pretože František žiadny nemal. Naivne súhlasil, no potom začalo peklo.

Jana a Miroslav si nechali celú výhru, za ktorú si kúpili luxusný dom a drahé auto. František zatiaľ živoril na ubytovni. Nakoniec sa však rozhodol, že bude peniaze vymáhať súdnou cestou. Po takmer 9 rokoch sa mu podarilo získať peniaze späť a párik podvodníkov poslať do väzenia.

Ako predísť strate peňazí?

Podobné prípady vôbec nie sú ojedinelé. Je preto nesmierne dôležité, aby ste k výhre, rovnako ako ku hre, pristupovali zodpovedne.

1.         Dobre si rozmyslite, komu poviete, že ste vyhrali

To, či ostanete v anonymite alebo sa o svoje šťastie podelíte s ostatnými, je len na vás. Dajte si však pozor na to, komu informácie o výhre prezradíte. Často sa stáva, že sa okolo výhercu začnú točiť falošní kamaráti, ktorí sa zaujímajú iba o peniaze.

2.         Nerobte unáhlené rozhodnutia

Čo by ste urobili bezprostredne hneď po veľkej výhre? Možno sa vidíte v šéfovej kancelárii, ako konečne dávate výpoveď v práci, ktorá vás až tak úplne nenapĺňa, alebo by ste sa najradšej presťahovali niekde do exotiky, kde môžete začať úplne nový život.

Avšak, pretým, ako sa pustíte do zásadnej životnej zmeny, dobre si premyslite každý krok. Výhercom sa odporúča aspoň pol roka po výhre nerobiť žiadne unáhlené rozhodnutia.

3.         Spravte si finančný plán

Po výhre musíte mať presne ujasnené, ako naložíte s financiami. Môžete časť peňazí investovať, použiť na vaše koníčky, či na splnenie sna. Pokiaľ sa jedná o vyššiu sumu, spravte si finančný plán, kde budete mať presne stanovené, na čo peniaze použijete. Finančný plán si môžete zostaviť už teraz, nikdy neviete, za ktorým rohom čaká šťastie.

4.         Poraďte sa s odborníkom

Kamaráti a známi vám budú určite ponúkať zaručene overené rady a tipy, akým smerom by sa mal uberať váš život. To však neznamená, že každá rada je naozaj dobrá a pomôže vám napredovať. Ak si chcete nechať poradiť, nechajte to na odborníkov.

Teraz vám už nič nebráni, aby ste mohli vyskúšať šťastie v jednej z našich lotérií a vyhrať úžasný jackpot.