K Vianociam patrí neodmysliteľne pohoda, darčeky, dobré jedlo a… hokejový šampionát hráčov do 20 rokov. Tento rok sa na prelome rokov stretnú najlepší mladíci vo Švédsku. Ako sa bude dariť slovenským mladíkom v Göteborgu?

Dvadsiatka absolvovala pred odletom na sever Európy prípravný kemp vo Zvolene, následne si náš tím rozložil tréningový stan v Kungsbacke.

„Vo Švédsku budeme mať v prvom týždni k dispozícii troch brankárov, deväť obrancov a šestnásť útočníkov. Na súpisku môžeme zapísať 20 hokejistov a troch brankárov. Ďalších troch hráčov si môžeme nechať ako zdravých náhradníkov v zálohe pre prípad, že by sa niekto z tímu zranil a nemohol by v šampionáte pokračovať. V takom prípade môžeme na základe regúl Medzinárodnej hokejovej federácie urobiť zmenu na súpiske a zraneného hráča nahradiť zdravým náhradníkom,“ uviedol pre portál hockeyslovakia.sk tréner Ivan Feneš.

Feneš v uplynulých dňoch sledoval aj turnaj World Junior Challenge v kanadskom Trure, kde sa predstavil kombinovaný slovenský výber. Pred turnajom tréner avizoval, že viacero hráčov si dobrými výkonmi môže otvoriť dvere do nominácie dvadsiatky na záverečnú fázu prípravy vo Švédsku. Napokon siahol len po obrancovi Moškovi.

„Boli sme v pravidelnej komunikácii s trénermi v Trure. Videli sme všetky zápasy, pozreli sme si detailne všetko, čo sme chceli. V tíme bolo zopár zaujímavých výkonov, no nie natoľko, aby sme pristúpili k výrazným zmenám v nominácii. Pripojí sa k nám iba Marián Moško. Sme však vďační, že chlapci sa mohli zúčastniť na tomto turnaji. Viacerí z nich sú perspektívou pre budúcoročný juniorský šampionát,“ dodal Feneš.

BEZ HVIEZDIČIEK Z NHL

Jedno je isté. Slovenský tím nemôže na severe Európy počítať s jednotkou a dvojkou minuloročného draftu NHL, teda s Jurajom Slafkovským a Šimonom Nemcom.

Obaja síce stále spĺňajú vekový limit, podľa ktorého by mohli hrať na turnaji, ale obaja sú už etablovaní vo svojich tímoch v NHL.

Slafkovský pravidelne nastupuje v Montreale, pričom v posledných zápasoch hráva v prvom útoku a jeho ice-time bol aj 20 minút. Šimon Nemec čakal na svoju šancu v New Jersey dlhšie, ale od prvého zápasu sa jej chopil skvele. Hneď na úvod dvakrát asistoval, krátko na to strelil aj premiérový gól v profilige. Nastupuje v prvej obrannej dvojici, hráva takisto cez 20 minút.

SILNÁ GENERÁCIA

Slovenský výber bude i tak nabitý zvučnými menami, ktoré by chceli potvrdiť, že táto generácia má na to, aby sa pobila o medaily.

Áno, favoriti nie sme a nebudeme, napokon, už v prvom prípravnom zápase pred turnajom sa ukázali viaceré slabiny tímu, keď Slováci prehrali s Fínskom 1:5, no i tak je sila tímu veľká.

Doteraz sa ešte nestalo, aby bolo v slovenskom tíme toľko draftovaných hráčov a toľko talentu. A to aj napriek už spomínanej absencii Slafkovského a Nemca.

Do dejiska turnaja v Göteborgu, kde mimochodom v roku 2002 získali slovenskí hokejisti dodnes jediný titul majstrov sveta, sa naša výprava presunie na Štedrý deň.

Prvý duel MS U20 odohrá 26. decembra od 12.00 h proti Čechom. Následne ju v základnej skupine čakajú ešte Švajčiari, Nóri a Američania.

Nominácia SR 20 na záverečný kemp v Kungsbacke

Brankári: Rastislav Eliáš, Adam Gajan, Samuel Urban.
Obrancovia: Richard Baran, Jakub Chromiak, Jozef Viliam Kmec, Marián Moško, Dávid Nátny, Milan Pišoja, Luka Radivojevič, Maxim Štrbák, Boris Žabka.
Útočníci: Peter Cisár, Alex Čiernik, František Dej, Dalibor Dvorský, Samuel Honzek, Roman Kukumberg, Patrik Masnica, Filip Mešár, Martin Mišiak, Juraj Pekarčík, Servác Petrovský, Peter Repčík, Markus Suchý, Adam Sýkora, Alex Šotek, Adam Žlnka.

Tipuj MS U20