Keď sa povie Wimbledon, vybaví sa súvislosť s tenisom aj tým, ktorí sa o tento šport nijako zvlášť nezaujímajú. Najstarší a najslávnejší tenisový turnaj na svete sa už od počiatku koná na trávnatých kurtoch v All England Clube v juhozápadnej časti Londýna. Kto sa bude na turnaji plnom tradícií radovať v roku 2022?

Už 135. ročník tenisového grandslamu sa bude opäť tradične konať v lete a to na prelome júna a júla. Ako obvykle nás čaká ten najlepší tenis na turnaji plnom tradícií, medzi ktoré patria napríklad jahody so smotanou alebo biele oblečenie hráčov a hráčok.

Dokáže Novak Djokovič obhájiť titul a pridať do zbierky už svoju 7. trofej z All England Clubu? Posledná ženská víťazka Ashleigh Barty už ďalšie prvenstvo nepridá, ukončila totiž kariéru. Kto po nej obsadí ženský trón? Ako si bude počínať držiteľka divokej karty, ikonická Serena Williamsová.

Otázok veľa, rovnako ako tipérskych možností. A preto nezabúdame ani na našich tipujúcich, ktorí môže získať počas Wimbledonu každý deň bonus až do 30 €!

A čo na náš čaká počas dvoch týždňov plných tenisu?

Najväčším z dvorcov je Wimbledon Centre Court s kapacitou takmer 15 000 divákov a zaťahovacou strechou, ktorá sa pri nevyspytateľnom londýnskom počasí hodí. Kurt číslo 1 nie je oveľa menší (12 345) a má tiež k dispozícii strechu, kurt číslo 2 už nie a zmestí sa naň „len“ okolo 4 000 divákov.

Obhajca titulu Novak Djokovič zo Srbska a španielsky tenista Rafael Nadal sú dvaja najvyššie nasadení hráči v mužskom singli, naraziť na seba môžu až vo finále. Najväčším favoritom je samozrejme Novak Djokovič, nasleduje mladík Alcaraz zo Španielska a spomínaný Nadal.

Na tráve v Londýne budú totiž chýbať svetová jednotka Rus Daniil Medvedev a dvojka Alexander Zverev z Nemecka. Prvého zastavilo politické rozhodnutie, keďže hráči z Ruska a Bieloruska nemôžu na posvätnej anglickej tráve štartovať pre ruskú inváziu na Ukrajine. Zverev je po operácii členka, ktorý si nepríjemne zranil na Roland Garros v Paríži.

Medzi ženami je najvyššie nasadenou hráčkou líderka svetového rebríčka Iga Swiateková z Poľska, ktorá suverénne dobyla Paríž. Podarí sa jej to aj v Londýne?

Finančné odmeny pre Wimbledon 2022 sú opäť ohromné ​​- celkový prize pool je 40 350 000 libier, čo je nakoniec o 5 miliónov libier viac ako predchádzajúci rok. Víťaz a víťazka dvojhry dostane každý dva milióny libier.

Od roku 2007 dostávajú muži aj ženy rovnaké finančné odmeny, a to vo dvojhre aj štvorhre. Tento rok je špecifický tým, že si hráči síce zarobia, nedostanú však žiadne body do rebríčka a tie za minulý rok sa im odpočítajú.

Rekordérom v počte wimbledonských triumfov v profesionálnej Open ére (od 1968) je Švajčiar Roger Federer, ktorý turnaj ovládol 8-krát. Tento rok ho však vo Wimbledone neuvidíme.

Ženskej časti kraľuje česko-americká legenda Martina Navrátilová, ktorá pridala ešte o jeden triumf viac.

tipuj wimbledon