Mládežnícky hokej v sebe snúbi radosť z hry, mnohokrát ešte taktickú nevyspelosť, no o to väčšiu dravosť, nápaditosť. Rozdiely medzi elitnými a priemernými hráčmi sú výrazne viac viditeľné, ako na seniorskej úrovni. Na juniorských šampionátoch zažiarili viaceré hviezdy budúcnosti. Toto je sedem najväčších.

PETER FORSBERG

Jeden z najlepších hokejistov všetkých čias štartoval na juniorských šampionátoch dvakrát. Aj to mu však stačí na to, aby bol so 42!!! bodmi historicky najproduktívnejší hráč MS juniorov. V roku 1992 nazbieral v siedmich duelov pritom „len“ 11 bodov. Švédsko získalo strieborné medaily. Rovnaký kov zavesili Forsbergovi na krk aj o rok neskôr, ibaže pri pohľade na jeho bodový počin by si zaslúžil samostatnú, diamantovú medailu. V 7 dueloch totiž nazbieral rekordných 31 bodov (7+24). Nič na tom nemení fakt, že značnú časť z nich nazbieral v dueli s Japonskom, ktorý vyhralo Švédsko 20:1.

PAVEL BURE

Zatiaľ čo Forsberg získaval body najmä za prihrávky, ktorými zásoboval najmä svoju dvojičku Markusa Näslunda, ruský super útočník Pavel Bure bol odjakživa rodený strelec. Rodák z Moskvy štartoval v rozpätí rokov 1989 – 1991 na troch juniorských šampionátoch. Získal jedno zlato a dve striebra. V celkovo 21 zápasoch strelil 27 gólov. Nikto v histórii hráčov do 20 rokov nemá na konte viac gólov, ako ruská raketa. Špeciálne mu vyšiel posledný ročník 1991, kedy sa presadil dvanásťkrát.

ROBERT REICHEL

Česko-Slovenská a česká hokejová škola má takisto výrazné zastúpenie medzi legendami juniorského hokeja. Vladimír Růžička získal na troch dokopy 34 bodov, Petr Rosol 30. Ikonický Jaromír Jágr štartoval na jedných MS – v roku 1990 získal v siedmich dueloch 18 bodov. Ešte produktívnejší však bol jeho krajan a parťák z formácie Robert Reichel. Ten nazbieral celkovo na turnajoch hráčov do 20 rokov 40 bodov, čo ho radí na historicky druhé miesto za Forsberga. Získal aj dve bronzové medaily.

WAYNE GRETZKY

Najlepší hokejista všetkých čias štartoval len na jedných juniorských MS – v roku 1978 v domácom prostredí kanadského Montrealu. V šiestich zápasoch nazbieral 17 bodov (8+9). Radoval sa však len z bronzu, keď pred javorovým listom skončili v celkovom poradí Švédi a Sovieti. Zaujímavosťou však je skutočnosť, že Gretzky nie je najproduktívnejší Kanaďan na jednom turnaji. Ešte rok pred ním, teda na šampionáte 1977, ktorý sa hral vo Zvolene a Banskej Bystrici, zaznamenal Dale McCourt 18 bodov. Tomu predpovedali odborníci veľkú kariéru, ale mýlili sa. V NHL odohral len niečo vyše 500 zápasov.

TREVOR ZEGRAS

Pamätáte si na geniálny gól mladíkov Anaheimu, keď jeden hráč lobom prihrával spoza bránky a druhý puk trafil zo vzduchu do siete? Autorom gólu bol Sonny Milano po famóznej prihrávke Trevora Zegrasa. A práve Američan je jednou z najväčších hviezd juniorských šampionátov. Štartoval „len“ na dvoch, no i tak získal v 12 zápasoch 27 bodov. V roku 2021 sa stal s výberom USA majstrom sveta.

ESA TIKKANEN

Fínsky hokej nepatril v 80-tych rokoch k tak dominantnému, ako dnes, no pre svetové pódia už tvoril superhviezdy. Jednou z nich bol Esa Tikkanen. Počas kariéry vyhral päťkrát Stanleyho pohár, vedel zbierať body, ale i hrať do tela. Na juniorskej scéne však žiaril najmä ako produktívny líder Suomi. V rozpätí rokov 1982 – 1985 nazbieral v 21 dueloch 36 bodov. Raz pomohol svojej krajine k zisku strieborných medailí.

MARTIN RÉWAY

Do rebríčka hviezd šampionátov sme zaradili aj slovenský talent, ktorý však v následnej kariére nenaplnil očakávania a dnes patrí do kategórie premárnených nádejí. V juniorke to však bolo o niečom inom. Postavou šťúply, výkonmi neprehliadnuteľný. Réway dominoval šikovnosťou, geniálnymi ťahmi, nepredvídanou prihrávkou i strelou. Dvakrát bol najproduktívnejší hráč slovenského mužstva na juniorskom šampionáte. V 18 dueloch nazbieral celkovo 21 bodov. V roku 2015 bol ako kapitánom lídrom tímu, ktorý získal bronzové medaily.

TIPUJ MS U20