Po európskom štarte nového ročníka NHL odštartovala najlepšia hokejová liga na svete už aj zápasmi v zámorí. Veľkého debutu sa dočkal Samuel Honzek, ktorý si vďaka skvelej príprave vybojoval miesto v prvom tíme Calgary Flames. Čo na nás čaká v novom ročníku a na čo sa najviac tešiť?

Titul obhajuje Florida, Panthers v minulosezónnom dramatickom finále zdolali Edmonton 4:3 na zápasy. V sérii viedli 3:0, no Oilers si dokázali vynútiť siedmy duel. V rozhodujúcom súboji hráči Floridy triumfovali 2:1 a prvýkrát v klubovej histórii zdvihli nad hlavy Stanleyho pohár. V prvý hrací deň tak panteri mohli vyvesiť majstrovskú vlajku pod strechu svojej arény, následne zdolali Boston 6:4.

Zmena nastala pri Phoenixe. Klub z Arizony na mape NHL už nenájdete. Presťahoval sa do Salt Lake City. Utah Hockey Club bude hrať premiérovú profiligovú sezónu ešte bez oficiálneho názvu, maskota či klubových farieb, plnú identitu oznámi až pred ročníkom 2025/2026.

tipuj NHL

AKO SA BUDE DARIŤ SLOVÁKOM?

Slovenskí hokejisti zostávajú na jednocifernom čísle v rámci ich množstva v NHL, ale ako sme už písali, veľkým pozitívom je debut Honzeka. Pridá sa k nemu počas sezóny niekto ďalší? Veľa sa hovorí napríklad o Daliborovi Dvorskom, ktorý mal za sebou dobrú prípravu v drese St. Louis.

Jasnou jednotkou pre slovenských fanúšikov však zostáva jednotka draftu spred 3 rokov, Juraj Slafkovský. Dnes už hviezda Montrealu by mala atakovať hranicu 70 bodov. Juraj sa v tíme Habs udomácnil, počas leta podpísal kontrakt na 8 rokov v hodnote 60,8 milióna dolárov, hráva v prvom útoku, je jedným z nových symbolov Montrealu.

Silnú pozíciu má aj duo Tomáš Tatar, Šimon Nemec v New Jersey, rovnako tak Erik Černák v Tampe či Martin Fehérváry vo Washingtone alebo aj Martin Pospíšil v Calgary. Objav minulej sezóny sa blysol v prvom zápase s Vancouverom, kde získal dva body za gól a asistenciu.

EURÓPU OVLÁDLI DEVILS

Sezónu už rozbehol dvojzápas v Prahe v rámci NHL Global Series, v ktorom New Jersey s Nemcom a Tatarom dvakrát zdolalo Buffalo (4:1, 3:1). Devils potvrdili, že sú tím nabitý talentom, ktorý by mal patriť k lídrom ligy.

Profiliga zavíta do Európy aj na začiatku novembra, keď sa v Helsinkách stretnú v dvoch dueloch Florida a Dallas.

Základná časť, v ktorej každý tím odohrá tradične 82 zápasov, vyvrcholí 17. apríla. Play-off sa začne 19. apríla a vyraďovacím spôsobom sa bude pokračovať až do finále. Nového držiteľa Stanleyho pohára spozná hokejová verejnosť v júni 2025.

NA KOHO SA ZAMERAŤ?

Na štarte sezóny bude pútať pozornosť tohtoročná draftová jednotka Macklin Celebrini, 18-ročného centra si vybrali z prvého miesta San Jose Sharks. Počas prípravy ho trápilo zranenie, no na prvý ostrý súťažný zápas proti St. Louis by mal byť talentovaný Kanaďan pripravený. Sharks chcú na ňom postaviť prestavbu svojho kádra. Celebrini by mohol súperiť o post najlepšieho nováčika s Matvejom Mičkovom z Philadelphie či Loganom Stankovenom z Dallasu.

Hviezdy posledných rokov sú nemenné. Najväčšiu pozornosť bude znova pútať Connor McDavid z Edmontonu. Hráč, ktorý posúva svoje limity a približuje sa hviezdnym sezónam tých najväčších hviezd NHL. Vlani pokoril bájnu métu 100 asistencii, rovnako ako Nikita Kučerov z Tampy. S určitosťou by sa k nim mal pridať aj líder Colorada Nathan MacKinnon, ktorý za minulý rok získal Hartovu trofej pre najlepšieho hráča základnej časti. Zaujímavé bude sledovať aj kariérny rast Connora Bedarda v Chicagu.

ZAUJÍMAVÉ DÁTUMY A ZÁPASY

Fanúšikovia sa budú môcť tešiť na dva zápasy pod holým nebom. Tradičná novoročná zimná klasika (Winter Classic) sa tentoraz bude konať už 31. decembra na Wrigley Field v Chicagu, kde miestni Blackhawks privítajú St. Louis Blues. Štadión bejzbalového klubu Chicago Cubs už hostil zápas NHL v roku 2009, „jastrabi“ vtedy prehrali s Detroitom 4:6.

Ďalší duel pod otvorenou oblohou sa bude  hrať 1. marca v rámci Stadium Series na Ohio Stadium, štadióne Ohio State University v Columbuse. Domáci Blue Jackets nastúpia proti Detroitu Red Wings. Bude to historicky prvý zápas pod šírym nebom v Ohiu. Reprízu predošlého finále medzi Floridou a Edmontonom uvidia fanúšikovia 16. decembra.

V nadchádzajúcom ročníku bude chýbať tradičná All Star exhibícia, namiesto Zápasu hviezd sa vo februárovej prestávke uskutoční reprezentačný turnaj 4 Nations Face-Off. Haly v Bostone a Montreale budú 12. až 20. februára hostiť súboje medzi Kanadou, USA, Švédskom a Fínskom. Podujatie za účasti štyroch reprezentačných tímov bude akýmsi predkrmom pred olympijským turnajom v Miláne a Cortine d’Ampezzo v roku 2026 a pripravovanými budúcimi edíciami Svetového pohára.

Uzávierka transakcií je naplánovaná na 7. marca. Platový stop sa v tejto sezóne zvýšil na 88 miliónov dolárov, čo je nárast o 4,5 milióna v porovnaní s predošlým ročníkom.

KTO SÚ FAVORITI?

Bolo by zvláštne, ak by tomuto rebríčku nekraľovali aktuálni víťazi z Floridy. Mužstvo okolo Matthew Tkachuka, Aarona Ekblada, Sergeja Bobrovského či Aleksandra Barkova sa prílišne nezmenilo. Má svoju silu a kvalitu. To isté platí o Edmontone s McDavidom, Leonom Draisaitlom či Zachom Hymanom. Veľké ambície majú aj hráči Vegas, NY Rangers, Dallasu, Winnipegu či Colorada. Ako to však už v NHL býva, vyrovnanosť je obrovská a prekvapiť môže prakticky hocikto.

Kto by túto pozíciu rád získal je napríklad Nashville, ktorý bol počas trhu s voľnými hráčmi počas leta veľmi aktívny. Preds získali napríklad ikonického útočníka a legendu Tampy Stevena Stamkosa. Hviezdny Kanaďan má na konte 2 Stanleyho poháre, 555 gólov a vyše 1100 bodov. Preds navyše vystužili svoj káder aj o Jonathana Marchessaulta a Bradyho Skjeia.

Smutnou udalosťou leta bolo tragické úmrtie Johnnyho Gaudreaua, hviezdny krídelník Columbusu zomrel spoločne s bratom Matthewom pri spoločnom výlete na bicykloch, keď ich zrazil vodič pod vplyvom alkoholu. Celá sezóna sa bude niesť v znamení spomienky na zosnulú hokejovú dvojicu.

DOBEHNE OVEČKIN GRETZKÉHO?

Sezóna 2024/25 môže priniesť viacero veľkých míľnikov. Zrak verejnosti sa bude upierať na Alexandra Ovečkina, kanonierovi Washingtonu chýba už len 41 presných zásahov, aby vyrovnal historický gólový rekord legendárneho Waynea Gretzkého. Najlepší hráč histórie NHL strelil 891 gólov, Ovečkin má veľkú motiváciu ísť v historickej tabuľke pred neho.

Či sa tak stane, uvidíme. NHL sľubuje už na svojom začiatku znova atraktívny a zaujímavý ročník, v ktorom, pevne veríme, zažiaria aj slovenskí hráči.

tipuj NHL