Letná pauza? Koniec futbalovej sezóny? Ale kdeže. Síce najlepšie ligy sveta oddychujú, ale reprezentačné zápasy sa prebúdzajú. Na programe sú zápasy Ligy národov, medzi nimi aj duel Slovákov s Bieloruskom. Ako to dopadne? Tipni si s TIPOSom!

FUTBALOVÁ LIGA NÁRODOV

Česko – Švajčiarsko

Tipy: Zápas X – 1. polčas bez gólov – menej gólov ako 3,5

Na domácom ihrisku Slavie Praha sa uskutoční stretnutie elitnej skupiny Ligy národov medzi Českou republikou a Švajčiarskom. Bookmakeri považujú domáci celok za kurzového outsidera nielen tohto duelu, ale celej skupiny. Muži s levom na prsiach však budú chcieť ukázať, že futbal hrať vedia a chcú tak zabudnúť na porážku v baráži o MS 0:1 so Švédskom. Vzhľadom na to, že Liga národov bude pre partiu trénera Jaroslava Šilhavého na nejaký čas jediným programom, bude ju chcieť čo najlepšie využiť. Oba celky si to na ihrisku naposledy rozdali pred 14 rokmi, aj tak sa však môžeme spomenúť, že Česi nad Švajčiarmi triumfovali trikrát v rade. Navyše v Edene majú pomerne slušnú bilanciu 5-5-4. V týchto 14 zápasoch sa vyníma napríklad skalp finalistu EURO 2020 Anglicka alebo minuloročná remíza 1:1 s vtedajším tímom číslo jedna v rebríčku FIFA Belgickom.

Hostia už majú lístok na MS v Katare vo vrecku. Podľa kurzov by mali v tabuľke v silnej konkurencii juhoeurópskych celkov obsadiť tretiu priečku. Pokiaľ by však mierili vyššie, sú pre nich tri body z Prahy nutnosťou. Aktuálne na tom Švajčiarsko ale tak dobre nie je, hlavne na ihriskách súperov v Lige národov, kde vyhralo jediný z predošlých šiestich duelov. Aj preto má veľkú motiváciu potvrdiť rolu favorita. Tréner Murat Yakin obľubuje defenzívu, ktorá neinkasovala v štyroch z uplynulých piatich zápasov, do ktorých jeho tím vstupoval ako favorit. V troch prípadoch mohol oslavovať výhru najmenej dvojgólovým rozdielom. Desať z predošlých 11 reprezentačných stretnutí na tomto ihrisku prinieslo minimálne jeden gól na každej strane.

Slovinsko – Švédsko

Tipy: Zápas X – 1. gól Švédsko – v 2.polčase viac gólov

V sezóne 2021/22 si Slovinsko (65. miesto na rebríčku FIFA) v Lige národov vybojovalo postup do Ligy B a do tohto duelu nastúpi po sérii štyroch neprehraných zápasov. Avšak hneď na úvod naň nečaká nič jednoduché, pretože sa prvýkrát v súťažnom zápase stretne so Švédskom. S tým sa už predtým stretlo dvakrát – v oboch prípadoch išlo o priateľské zápasy – a ani raz nevyhralo. Motivovať ho však môže fakt, že bude hrať doma, kde od októbra 2019 prehralo iba jedno stretnutie a v ôsmich z nich navyše udržalo čisté konto. Je síce pravda, že posledné tri domáce výhry zaznamenalo proti tímom, ktoré sa na rebríčku nachádzajú pod ním, ale nesmieme zabudnúť na domácu výhru Slovincov z marca 2021, kedy porazili Chorvátov 1:0 (16. miesto na rebríčku FIFA). Švédsku (19. miesto na rebríčku FIFA) sa v poslednej dobe vôbec nedarilo.

Kvôli horšiemu gólovému rozdielu zostúpilo v LN z Ligy A, počas minuloročného Eura vypadlo hneď v osemfinále a navyše sa ani nekvalifikovalo na nadchádzajúce majstrovstvá sveta. Zároveň vyhralo iba jeden z predchádzajúcich štyroch zápasov a navyše až v nastavení. Vzhľadom na to, že veľa skúsených Švédov ukončilo v nedávnej dobe svoje reprezentačné kariéry, musí tréner Janne Andersson pracovať s oveľa mladším kádrom. Zamerať by sa mal najmä na výkony svojich zverencov na ihriskách súperov. Tí totiž prehrali štyri posledné vonkajšie zápasy, na druhú stranu to ani v jednom prípade nebolo vyšším ako dvojgólovým rozdielom. Naprieč troma predchádzajúcimi zápasmi Ligy národov premenilo Slovinsko až tri penalty.

Španielsko – Portugalsko

Tipy: Zápas X – 1.polčas X – tip na výsledok 0:0 – menej gólov ako 2,5

Španielsko a Portugalsko začnú novú sezónu v najmladšej súťaži UEFA iberským derby. V predchádzajúcom ročníku skončili Španieli na druhom mieste a teraz sú jedným z favoritov na zisk titulu majstrov sveta. Ak by v tomto derby zvíťazili, prvýkrát od septembra 2019 by zaznamenali päť výhier v rade. Avšak posledné štyri vzájomné strety týchto dvoch celkov skončili nerozhodne a v troch prípadoch dokonca 0:0. Na druhej strane sa Španieli vracajú domov, kde v Lige národov prehrali len jedno stretnutie a trikrát zvíťazili aspoň štvorgólovým rozdielom. Prvý ročník LN ovládli Portugalci a ich tréner Fernando Santos aj tentoraz vyhlásil „ideme do toho, aby sme vyhrali.“

Avšak na majstrovstvách sveta sa museli kvalifikovať pomocou baráže a teraz budú čeliť Španielsku, ktoré v súťažnom zápase neporazili od júna 2004 a na ktorého pôde vôbec nikdy nevyhrali. Motivovať však bude hostí ich bilancie z tejto súťaže, v ktorej prehrali len jedno stretnutie, a tak sa dá očakávať vyrovnaný duel a vylúčená nie je ani ďalšia remíza. Navyše v Lige národov neprehrali ani jeden u súperov a obe remízy skončili 0:0! V 16 z posledných 18 zápasov Španieli neinkasovali počas prvých polčasov.

Srbsko – Nórsko

Tipy: Zápas 1 – 1.gól Srbsko – Nórsko nestrelí gól v zápase

Potom, čo sa Srbsko vyhlo návratu do Skupiny C Ligy národov len vďaka lepšiemu skóre, bude chcieť v nadchádzajúcom vydaní súťaže zanechať lepší dojem. Na úvod v skupine B bude na Rajko Mitić Stadium v ​​Belehrade čeliť Nórsku. Koncom marca domáci výber nestačil na Dánsko a prišiel o sériu ôsmich zápasov bez porážky, keď si okrem iného poradil s Portugalskom, čo mu pomohlo k postupu na svetový šampionát do Kataru. Od triumfu na juhu Európy sa však Srbom nepodarilo skórovať. Jediný ich zásah do čierneho v posledných dvoch stretnutiach bol totiž vlastný (1:0 s Maďarskom).

Prelomenie streleckej mizérie bude výrazne sťažené absenciou elitného kanoniera Dušana Vlahovića, najlepšieho strelca uplynulého ročníka Serie A. Avšak istým povzbudením pre domáci celok môže byť nielen jeho triumf práve nad najbližším súperom v roku 2020 ale aj predošlé dva duely. Nóri, ktorí postúpili zo skupiny C, majú v tomto kalendárnom roku veľmi slušnú formu. Oba zápasy vyhrali pri skóre 11:0, pod čo sa podpísala predovšetkým deväťgólová kanonáda do siete Arménska z posledného zápasu. Severania tak dokázali perfektne zareagovať na nevydarenú kvalifikáciu MS. Na postup na veľký turnaj čakajú už 22 rokov a radi by konečne uspeli. V predchádzajúcom ročníku Ligy národov ovládli Nóri svoju skupinu, ale v predošlých dvoch dueloch na ihriskách súperov ani raz neslávili víťazstvo.

BIELORUSKO – SLOVENSKO (neutrálna pôda)

Tipy: Zápas 2 – 1.polčas X – 1. gól Slovensko – menej gólov ako 3,5

Slovensko vlani spadlo z druhej výkonnostnej kategórie do tretej a predstaví sa v Lige C v konkurencii Bieloruska, Azerbajdžanu a Kazachstanu. Cieľom musí byť jedine postup. Bielorusi sa v rankingu FIFA nachádzajú na 93. mieste. Reprezentáciu aktuálne vedie domáci tréner, 62-ročný Georgy Kondratyev. Minulý rok Bielorusko odohralo deväť medzištátnych duelov, z toho osem v rámci kvalifikácie na MS. Vyhralo jediný raz (1:0 nad Jordánskom) s celkovým skóre 5:24. Bielorusi dokázali hrať vyrovnané zápasy najmä doma, vonku to bolo oveľa slabšie (0:8 Belgicko, 1:5 Wales). V tomto roku sa im však darí aj na ihriskách súperov, kde vyhrali oba priateľské zápasy, hoci „len“ s Indiou (3:0) a Bahrainom (1:0). V nominácii na Slovensko sú najmä hráči z domácej súťaže a mužstiev Dinamo Minsk, Soligorsk a BATE Borisov.

Legionárov je len pár a pôsobia v Rusku, Kazachstane, jeden v Poľsku, na Cypre a v Maďarsku. V 27-člennej nominácii sú traja reprezentační nováčikovia. Slovenská reprezentácia zakončila vlaňajší rok s bilanciou 3 víťazstvá, 5 remíz a 4 prehry. Zahrali sme si EURO 2020 i kvalifikáciu na svetový šampionát. V oboch prípadoch sme skončili na treťom, teda nepostupovom mieste. Dosiahli sme niekoľko kvalitných výsledkov (2:1 Poľsko, 2:2 Chorvátsko), ale aj nepríjemných strát (0:5 Španielsko, 2:2 Slovinsko, 0:1 Rusko). Rok 2022 sme začali prehrou 0:2 s Haalandovym Nórskom, druhý priateľský zápas s Fínskom sme uhrali vo svoj prospech (2:0). Naša repre je vo fáze istej prestavby a musí si zvykať na hru bez Mareka Hamšíka, Martina Škrteľa či Tomáša Hubočana. Na zraze pred duelom s Bieloruskom chýbal z osobných dôvodov Dávid Hancko, zranenia nedovolili prísť brankárom Holecovi a Dúbravkovi a tiež Denisovi Vavrovi, Adamovi Zreľákovi a Jakubovi Hromadovi. Šancu tak môžu dostať nováčikovia Juraj Chvátal či Dominik Takáč.

V rebríčku FIFA delí obe mužstvá 48 miest. Individuálne by sme mali mať jasne navrch, výhodou Bielorusov by mohla byť zohratosť z klubovej scény. Na druhej strane, ani naši chlapci nebudú hrať spolu prvýkrát. V každom prípade je favorit zápasu jasný. Duel sa odohrá na neutrálnej pôjde Karađorđe Stadium v srbskom Novom Sade.

tipuj ligu národov