Príbeh slovenskej futbalovej Popolušky sa na EURO skončil. Zverenci trénera Francesca Calzonu boli blízko k štvrťfinále, len sekundy ich delili od vyradenia favorizovaného Anglicka. Napokon im, žiaľ, zostali len oči pre plač po krutej prehre 1:2 po predĺžení.

Slováci majú za sebou turnaj, ktorý ich katapultoval do sveta. Teda, viacerí hráči z nášho tímu už boli dobre známi aj pred šampionátom, dnes o nich hovorí celý svet.

Naši chlapci sa aj v štvrtom stretnutí na EURO ujali vedenia, skóre otvoril v 25. minúte Ivan Schranz, pre ktorého to bol už tretí presný zásah na turnaji.

Angličania síce zvierali svojho súpera pred šestnástkou, no dlho sa zdalo, že Slováci oduševneným výkonom ustoja tlak topfavorita. Prišla však 95. minúta, kedy efektnými nožničkami udrel hviezdny Jude Bellingham, ktorý poslal duel do predĺženia z prvej strely na bránu. Už v jeho prvej minúte využili Angličania momentum a Harry Kane poslal svoj tím do vedenia, ktoré si už tím z Ostrovov udržal.

Som smutný, od postupu nás delili sekundy. Mohli sme sa tešiť my, ale taký je futbal. Som hrdý na chlapcov, na trénera, za celé obdobie, čo sme spolu. Vytvorili sme neskutočnú partiu, o to viac to mrzí, že to končí takto. Verím, že sa vrátime silnejší a budeme reprezentovať Slovensko tak, ako na tomto turnaji,“ povedal pre TV Markíza kapitán Milan Škriniar.

Na jeho slová nadviazal Dávid Hancko.Dávno som nebol z futbalu taký smutný. Viem, že je to len hra, ale boli sme veľmi blízko k niečomu výnimočnému, k niečomu, o čom sme snívali. Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, aby sa to podarilo, ale nakoniec sa to otočilo na ruby. Vyrovnávajúci gól Bellinghama bol dýkou do srdca.

A tak Slovákom síce zostali len oči pre plač, no ich umenie dokázal oceniť svet.

Portál 433, ktorý má na sociálnej sieti Instagram 74 miliónov sledovateľov, venoval slovenským hráčom status s popiskom: „Prehrali ste zápas, ale získali ste si naše srdcia.“

Kvality Slovákov uznali aj veľké anglické médiá:

Slováci boli lepším tímom. Veľkí hráči nastúpili vo veľkých chvíľach, keď ich národ potreboval,“ napísalo BBC.

Favoritov delila jedna minúta od zahanbujúceho vypadnutia. Bellingham a Kane spasili tri levy,“ glosoval Daily Mail.

TALIANSKE FIASKO? TRÉNER ZOSTÁVA

Tréner talianskej futbalovej reprezentácie Luciano Spalletti zostane vo svojej funkcii aj napriek neuspokojivému výsledku, ktorý jeho zverenci dosiahli na prebiehajúcich ME v Nemecku. Vyhlásil to prezident Talianskej futbalovej federácie Gabriele Gravina.

Švajčiari v osemfinále vyradili Talianov 2:0 a postúpili do najlepšej osmičky, v ktorom sa stretnú s Anglickom. Pre obhajcov titulu ide o najhorší výsledok od ME 2004. „Požadovať od neho odstúpenie nie je správne. Spalletti má našu dôveru. Potrebujeme len čas,“ uviedol Gravina.

SPIDERMAN? FANÚŠIK

Nemecká polícia zadržala muža, ktorý sa v priebehu osemfinálového duelu medzi Nemeckom a Dánskom (2:0) pohyboval po streche štadióna v Dortmunde. Aj s pomocou vrtuľníka dostali 21-ročného mladíka z Osnabrücku do bezpečia. Zatiaľ nie je jasné, ako a za kým účelom na strechu vyliezol.

SLOVINSKÝ BOMBARDÉR

Slovinský futbalový obranca Erik Janža mal podľa analýzy najtvrdšiu strelu počas skupinovej fázy na ME v Nemecku. Jeho presný zásah proti Dánsku dosiahol rýchlosť 128,76 km/h. Gól z najväčšej vzdialenosti (28 metrov) zaznamenal dánsky stredopoliar Morten Hjulmand v dueli proti Anglicku (1:1).

Podľa zabudovanej technológie, ktorú vyrobila spoločnosť Adidas, Maďar Kevin Csoboth v dueli proti Škótsku trafil bránku s najväčším počtom otočiek lopty. Dosiahol ich celkovo 16.

tipuj euro