MS v hokeji 2023, na ktoré čaká každoročne nielen celé Slovensko, spolu organizuje v tohtoročnej edícii Lotyšsko a Fínsko. Záverečný turnaj trvá od piatka 12. mája 2023 do nedele 28. mája 2023 v mestách Riga a Tampere, kedy je na programe aj finále.

Počas Majstrovstiev sveta v hokeji čaká na teba neuveriteľná porcia stávkových udalostí! Pripravili sme si pre tipujúcich skvelý registračný bonus – zaregistruj sa do našej herne, vlož si po registrácii na svoje konto 10 € a hokejové MS môžeš tipovať až za 25 €!

Rovnako ťa neminie automatické 20% navýšenie výhry na každom tikete, ak tiket obsahuje minimálne štyri predzápasové udalosti, každú s kurzom 1,50 a viac.

promo akcie

A čo všetko na nás čaká v Rige?

Slovenského fanúšika, a rovnako tak aj tipujúcich samozrejme najviac zaujíma, kedy hrajú svoje zápasy na MS zverenci Craiga Ramsayho.

Slovensko vstúpi do turnaja zostra – derby zápasom s Českom. Bude to rovnako úvodný zápas skupiny B a úvodné buly je na pláne sa 12. mája 2023 o 15:20 v Lotyšsku na štadióne Arena Riga, ktorá pojme
10 500 divákov. V metropole a hlavnom meste Lotyšska sa odohrá kompletná skupina B.

Naši hokejisti majú najťažších súperov hneď na úvod, po Česku ich čaká domáce Lotyšsko, nasleduje najväčší favorit skupiny Kanada. Náročný úvod skupiny zakončia zápasom s nepríjemnými Helvétmi zo Švajčiarska. Následne ich čakajú zápasy s Kazachstanom, Slovinskom a Nórskom, kde každý očakáva najväčší bodový zisk, preto o postupe do vysnívaného štvrťfinále bude rozhodovať úvod turnaja.

Zmena dejiska turnaja

Pôvodne sa mal šampionát odohrať v Rusku, IIHF mu ale odobrala usporiadanie šampionátu. Turnaj sa tak uskutoční druhý rok po sebe v krajine tisícich jazier na severe Európy, ktoré podujatie organizuje spolu s Lotyšskom. Skupinová fáza turnaja sa odohrá do 23. mája 2023, druhú A-skupinu hostí fínske Tampere, boje sa odohrajú v supermodernej Nokia Arena s kapacitou 13 500 divákov.

Bez Ruska

Play-off zápasy, ktoré odohrajú už iba tí najlepší, odštartuje 25. mája, posledný hrací deň turnaja je samozrejme vyhradený pre dva rozhodujúce zápasy a to zápas o bronz a zlato. Každý tím na MS má garantovaných sedem zápasov, najlepšie štyri mužstvá z oboch skupín postupujú do play-off. Posledný tím z oboch skupín zostupuje do I.A divízie.

Keď sa pozrieme do histórie, najúspešnejším tímom je Kanada, nasledovaná Ruskom. Obe krajiny získali z vrcholného podujatia 27 zlatých medailí. „Kolíska hokeja“ je lídrom aj v celkovom počte získaných medailí, keď získala 27 zlatých, 16 strieborných a 9 bronzových medailí. Druhé Rusko získalo v súčte o päť medailí menej. Ďalšiu šak v Rige nepridá, keďže na vojenský konflikt na Ukrajine reflektovala aj IIHF a Rusko spoločne s Bieloruskom vyradila z turnaja. Treťou najúspešnejšou krajinou so ziskom 11 zlatých medailí sú „Tri korunky“ zo Švédska.

Získame ďalšiu medailu?

Prvým svetovým šampiónom v histórii sa stala v roku 1920 Kanada, turnaj sa uskutočnil v rámci OH v belgických Antverpách. Premiérový medailový úspech na tomto turnaji si pripísalo aj Česko-Slovensko, keď získalo bronz. Všetky hokejové turnaje na olympijských hrách medzi rokmi 1920 – 1968 boli počítané ako majstrovstvá sveta.

Zaujímavosťou rovnako je, že olympijských rokoch 1980, 1984 a 1988 sa MS v hokeji nekonali. Kanada bola prvým dominantným tímom v turnaji, v rokoch 1930 až 1952 vyhrala šampionát 12-krát. Sovietsky zväz sa prvýkrát zúčastnil v roku 1954 a po víťaznom turnaji sa stal veľkým konkurentom Kanady. Od roku 1963 až do rozpadu štátu v roku 1991 bol Sovietsky zväz suverénom, vyhral turnaj 20-krát.

Na medailovej mape je však aj Slovensko. V zbierke máme jedno zlato (2002), dve strieborné medaily (2000 a 2012), ako aj jeden bronz (2003). Pribudne ďalší cenný kov?

Kto je v nominácii

Záverečnú nomináciu zverejnil realizačný tím po zápase v Trenčíne, v ktorom Slováci zdolali Rakúšanov gólom z poslednej sekundy 4:3. Ako posledných z kádra vyškrtli tréneri obrancu Michala Beňa a útočníkov Maroša Jedličku a Adriána Holešinského. Na poslednú chvíľu sa ešte zranil obranca Martin Gernát.

Vedenie národného tímu ešte počká na to, ako sa vyvinie situácia ohľadom príchodu obrancu Šimona Nemca z New Jersey, v hre bola aj účasť Jaroslava Haláka z New Yorku Rangers, asistent trénera SR Peter Frühauf však uviedol, že 37-ročný brankár slovenský tím bohužiaľ s najväčšou pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou neposilní.

Na turnaji sa tak predstaví trio gólmanov z domácej extraligy – Hlavaj (Slovan Bratislava), Riečický (HC Košice) a Škorvánek z Michaloviec. Zo zámoria pocestovali obranca Kňažko z Columbusu a útočníci Kelemen z Arizony, Regenda z Anaheimu a Chromiak z Ontaria (AHL). Česká najvyššia hokejová súťaž „dodala“ do nominácie až desať hokejistov.

Nominácia Slovenska na MS v Rige:

Brankári: Samuel Hlavaj, Dominik Riečický, Stanislav Škorvánek

Obrancovia: František Gajdoš, Adam Jánošík, Mário Grman, Michal Ivan, Samuel Kňažko, Patrik Koch, Dávid Mudrák, Mislav Rosandič.

Útočníci: Peter Cehlárik, Viliam Čacho, Marek Hrivík, Libor Hudáček, Martin Chromiak, Miloš Kelemen, Andrej Kudrna, Róbert Lantoši, Mário Lunter, Oliver Okuliar, Richard Pánik, Pavol Regenda, Matúš Sukeľ, Alex Tamáši.

tipuj ms v hokeji