Víkend bez futbalu? Ale kdeže. Liga národov pokračuje v pekelnom tempe zápasov a aj počas najbližších dní sa majú fanúšikovia, rovnako tak tipéri, na čo tešiť. Anglicko s Talianskom? Maďarsko s Nemeckom? Aj tieto zápasy čakajú na fajnšmekrov. Nevieš, na koho tipnúť? Prečítaj si naše analýzy a využi najlepšie kurzy na eTIPOS.sk!

FUTBALOVÁ LIGA NÁRODOV

Anglicko – Taliansko
Tipy: Zápas 1 – 1. gól Taliansko – 1. polčas 0:0

Anglicko sa bude chcieť Talianom pomstiť za nevydarené finále minuloročného Eura, od ktorého ešte neuplynulo ani dvanásť mesiacov. Vtedy zverenci Garetha Southgata padli až na penalty, a tak od roku 1977 porazili Taliansko len v dvoch z 15 duelov. Angličania začali nový ročník Ligy národov porážkou (0:1 s Maďarskom) a v druhom zápase s Nemeckom remizovali až vďaka penalte, ktorú ku koncu zápasu premenil Harry Kane. Preto bezpochyby uvítajú návrat do Anglicka, kde vyhrali 14 z posledných 17 duelov. Na druhú stranu to ale bude prvýkrát od roku 1956, kedy bude reprezentačný zápas hostiť Molineux. Navyše sa duel odohrá pred prázdnymi tribúnami, a to kvôli nepokojom fanúšikov, ktoré sprevádzali finále Eura. Taliansko, ktoré sa v rebríčku FIFA nachádza na šiestom mieste (teda o priečku za Anglickom), nie je vo forme. Nekvalifikovalo sa na nadchádzajúce majstrovstvá sveta a vyhralo len dva z predchádzajúcich siedmich zápasov. V talianskej reprezentácii sa začala nová éra, aj keď po nedávnom odchode Giorgia Chielliniho sa teraz bude obrana spoliehať prevažne na Alessandra Bastoniho. A potom sú tu mladíci ako Wilfried Gnonto a Davide Frattesi, ktorí bojujú o svoje miesto v základnej zostave. Harry Kane skóroval v minulom zápase, a tak sa stal iba druhým hráčom, ktorý dal za Anglicko 50 gólov. Zároveň neprehral ani jeden z posledných 15 reprezentačných zápasov, v ktorých sa presadil.

Na druhej strane dal Lorenzo Pellegrini štyri góly v LN – dva z nich vsietil dokonca tento mesiac a to proti Maďarsku a Nemecku. Od chvíle, kedy sa stal Southgate trénerom Anglicka (2016), odohrali Angličania tri zápasy v rade bez víťazstva len raz – medzi júlom až septembrom 2018.

Maďarsko – Nemecko
Tipy: Zápas 2 – oba tímy strelia gól – viac gólov ako 2,5

Maďarsko nedokázalo nadviazať na prvý triumf nad Anglickom po 60 rokoch a v Cesene padlo v Lige národov s Talianskom 1:2. Teraz sa „Magyars“ predstavia opäť na vlastnej pôde, kde budú chcieť znova prekvapiť. Sily zmerajú s Nemeckom, ktoré porazili naposledy na MS 1954 vysoko 8:3. Hoci sú zverenci Marca Rossiho kurzovými outsidermi, nesmú sa podceňovať. Predsa len vyhrali polovicu duelov v LN, pričom predošlé tri triumfy boli s čistým kontom. Ak by uspeli aj teraz, vylepšili by si bilanciu v Puskás Aréne, ktorá je pre nich aktuálne mierne negatívna. Nemecko je na tom v tabuľke ešte horšie, keď v oboch stretnutiach remizovalo 1:1 a tento výsledok tak zapísalo trikrát v rade. Ďalšia taká remíza by jeho šanca na premiérový postup do finále príliš nevylepšila. Zároveň by ale vyrovnala najdlhšiu nemeckú šnúru bez prehry od novembra 2020 (12 zápasov). Na vyrovnanie absolútneho rekordu z rokov 1978 – 1981 však čaká Die Mannschaft ešte dlhá cesta, vtedy totiž neprehral 23-krát. Istotu pokračovania tejto série dáva čisté konto, ale tých si Nemecko v LN veľmi neužilo, keď v tejto súťaži zaznamenalo jediné (v septembri 2018 pri bezgólovej remíze s Francúzskom). To trochu kazí jeho vonkajšiu bilanciu v LN proti súperom, ktorí sú na tom aktuálne v rebríčku FIFA horšie. V šiestich z predošlých siedmich remíz v LN udržalo Nemecko v prvej polovici čisté konto.

Holandsko – Poľsko
Tipy: Zápas 1 – 1. gól Holandsko – viac rohov Holandsko – viac gólov ako 2,5

Holandsko vstúpilo do nového ročníka dvoma výhrami, a tak momentálne vedie svoju skupinu. Aj napriek tomu, že domáci prvé stretnutie tejto sezóny LN vyhrali, urobil tréner Louis van Gaal pred druhým zápasom celkom 11 zmien v zostave, ale Holanďania aj tak Wales porazili (2:1), čo len svedčí o tom, aký silný majú káder. Domáci navyše prehrali len jedno z predchádzajúcich ôsmich skupinových stretnutí, čo je celkom dobrý výsledok na tím, ktorý vedie kouč, ktorý o tejto súťaži vyhlásil, že je „šialená“ Holanďania zároveň neprehrali už 11 zápasov po sebe, čo je od rokov 2012-13 ich najdlhšia séria bez prehry. A očakáva sa, že body pridajú aj v tomto prípade, pretože sa vracajú domov. Poľsko bude znervózňovať fakt, že Oranjes neporazili v 14 z predchádzajúcich 17 duelov – zároveň s nimi prehralo päť posledných zápasov, a to aj napriek tomu, že v štyroch z nich skórovalo. Navyše do tohto zápasu nastúpi po otrasnom dueli s Belgickom. V ňom síce viedlo 1:0, ale nakoniec jej podľahlo 1:6, čo bola od roku 2010 jeho najhoršia porážka (0:6 so Španielskom). Znepokojovať môže hostí aj vedomie, že v LN vyhrali počas skupinových zápasov u súperov iba raz. Vtedy navyše nastúpili proti Bosne a Hercegovine (59. miesto na rebríčku FIFA), čo by najnižšie postavený tím, ktorému v tejto súťaži čelili. Na druhej strane ale dokázali v LN aspoň remizovať s celkami z top 10 – s Portugalskom a Talianskom.

Wales – Belgicko
Tipy: Zápas X2 – 1. gól Belgicko – polčas X/zápas 2 – menej gólov ako 2,5

Reprezentanti Walesu si v poslednom zápase po vyrovnávacom góle v 92. minúte proti Holandsku určite mysleli, že majú bod vo vrecku, ale o ďalších 100 sekúnd neskôr inkasovali a prehrali. S nulou na konte tak okupujú poslednú priečku skupiny A4 Ligy národov. Porážka s Oranjes bola prvou domácou prehrou po šiestich stretnutiach a jediným duelom z vyššie uvedených, v ktorých Wales inkasoval aspoň dvakrát. Na defenzívu sa totiž ostrovný celok veľmi spolieha. V doposiaľ odohraných 12 dueloch inkasoval len 10-krát a v šiestich prípadoch udržal čisté konto. Na čom však budú musieť domáci zapracovať, sú druhé polčasy, v ktorých dostali osem z týchto desiatich gólov. Teraz sa tu predstaví Belgicko (2. tím rebríčka FIFA), už sa otriasli z výprasku od Holandska 1:4 a pár dní na to zmietli Poľsko 6:1. Hostia síce vyhrali len tri z minulých šiestich zápasov, ale aj napriek ich nevyspytateľným výsledkom si bude musieť Wales dávať veľký pozor vzadu. Zverenci kouča Roberta Martíneza totiž dali minimálne jeden gól v 46 zápasoch v rade. Belgická zlatá generácia pred sebou má svoj vrchol. Na svetovom šampionáte v Katare chce ukončiť dlhé čakanie na veľkú trofej. Tento tím mnohí označujú za neúspešný, pretože napriek kvalitám svoj potenciál zatiaľ nenaplnil. Aj z tohto pohľadu nie je nezaujímavý fakt, že v predchádzajúcich piatich súbojoch proti súperom z TOP 20 rebríčku ani raz nevyhral. Táto jediná remíza je z novembra minulého roka práve z Walesu (1:1). Ostrovania v šiestich domácich stretnutiach LN inkasovali jediný gól pred polčasovým hvizdom.

Španielsko – Česko
Tipy: Zápas 1 – handicap (-0,5) 1 – 1.gól Španielsko – v 2.polčase viac gólov

Po dvoch remízach v Lige národov v rade sa Španielsko v treťom dueli konečne dočkalo víťazstva, ktoré mu v úvode vystrelil Pablo Sarabia. Od porážky vo finále LN s Francúzskom 1:2 sú Juhoeurópania neporazení v siedmich stretnutiach po sebe a podobne si viedli aj v konfrontáciách s Českou republikou, ktoré ešte nikdy v histórii nepodľahli (4-2-0). Žiadny z predošlých 17 reprezentačných výberov nedokázal španielsku defenzívu vynulovať. Tento husársky kúsok sa podaril naposledy Švédsku na EURO 2020 (0:0). Pokiaľ túto sériu La Roja predĺži, dosť možno to bude stačiť na tri body, pretože uplynulé tri súťažné triumfy zapísali po výsledku 1:0. Navyše v stretnutiach s českým tímom inkasovali celkom len tri góly. Tri zmeny cez polčasovú prestávku možno pomohli českému tímu k zastaveniu rozbehnutej portugalskej mašiny, ktorá aj tak vo štvrtok triumfovala 2:0. Pre futbalistov s levom na prsiach išlo o prvú porážku v tohtoročnom ročníku LN. Napriek tomu je partia kouča Jaroslava Šilhavého na dobrej ceste za splnením svojho cieľa, ktorým je udržanie v elitnej skupine a odvrátenie skorého návratu do ligy B. Ďalší zlý vstup do zápasu by však mohol ambície Tomáša Součka a spol. poslať k ľadu, pretože všetky zápasy Česka na ihriskách súperov v LN ovládol tím, ktorý otváral skóre. Navyše ak budú chcieť hostia urvať nejaký ten bod, dosť možno budú potrebovať aspoň dva góly, pretože na cudzích trávnikoch v tejto súťaži ešte ani raz neudržali čisté konto. Štyri z piatich zápolení českého tímu v tomto kalendárnom roku priniesli aspoň dva presné zásahy v úvodnom dejstve.

tipuj ligu národov