Sú korením futbalu. Góly. V konečnom dôsledku síce nezohráva rolu, či bol gól krásny alebo škaredý, podstatný je totiž výsledok, ale predsa len, tie pekné si pamätáme určite viac. Zostavili sme pre vás rebríček TOP 5 gólov histórie futbalového Eura.

ČÍSLO 5:

KAREL POBORSKÝ (Česko – Portugalsko, ME 1996)

Po rozdelí Česko-Slovenska sa začala u našich západných susedov formovať zlatá generácia futbalistov, ktorú čakali viaceré veľké momenty. Tým prvým bolo EURO 96.

Česi postúpili zo skupiny a vo štvrťfinále ich čakalo Portugalsko. Zápas sa skončil výsledkom 1:0, pričom víťazný gól Karla Poborského sa zapísal do dejín. Najskôr prešiel cez troch hráčov súpera, aby následne parádnym lobom prekonal brankára Vítora Baíu.

Česko sa dostalo na turnaji až do finále, kde prehralo s Nemeckom 1:2 po predĺžení.

ČÍSLO 4:

Cristiano Ronaldo (Portugalsko – Maďarsko, EURO 2016)

Najdivokejší zápas posledného európskeho šampionátu zohrali Maďari s Portugalskom. Na štadióne v Lyone sa zrodil výsledok 3:3 a najväčšieho hviezda neskorších víťazov – Cristiano Ronaldo – sa blysla nádherným gólom pätičkou.

Dnes už najlepší strelec histórie ME sa proti Maďarsku predstavil aj na aktuálnom EURO. V Budapešti skóroval dvakrát, jeho tím vyhral 3:0.

ČÍSLO 3:

XHERDAN SHAQIRI (Švajčiarsko – Poľsko, EURO 2016)

Švajčiarsky Messi sa presadil nádherným gólom do siete Poľska na šampionáte pred piatimi rokmi, keď skĺbil svoju ohybnosť, výbušnosť a futbalový kumšt.

Švajčiari v 82. minúte jeho zásahom vyrovnali štvrťfinálový zápas na 1:1, na penalty však prehrali a z turnaja vypadli. Shaqiriho gól však zostane zapísaný v análoch ME ako jeden z najkrajších.

ČÍSLO 2:

MARCO VAN BASTEN (Holandsko – Sovietsky Zväz, EURO 1988)

Hetrik proti Anglicku, víťazný gól v semifinále proti NSR a vo finále brilantný kúsok do siete Rinata Dasajeva.

Šampionát v roku 1988 bol o Holandsku a Marcovi van Bastenovi. Ten sa presadil vo finále gólom, ktorý obletel svet. Z ostrého uhla dokázal z voleja napáliť loptu do siete nevídaným spôsobom, po ktorom museli tlieskať aj hráči a fanúšikovia súpera.

ČÍSLO 1:

PATRIK SCHICK (Česko – Škótsko, EURO 2020)

V našom rebríčku sú hneď dvaja českí futbalisti, obaja však zaslúžene. Gól Patrika Schicka spred pár dní v zápase so Škótskom bol úžasný, fantastický, nevídaný.

Útočník Bayeru Leverkusen napálil loptu do siete brankára Davida Marshalla takmer z polovice ihriska. Tá zaplávala a skončila až v bránke.

EURO KURZOVÁ PONUKA