Dva kontinenty, dve veľké finále, dva gigantické sviatky futbalu. Počas víkendu spoznáme nových šampiónov v rámci futbalového EURO, ako aj Copa América. Kto sa stane majstrom Európy a Ameriky? Tipni si na Tiposbet a nechaj sa inšpirovať našimi analýzami.

EURO 2024 – finále

ŠPANIELSKO – ANGLICKO (nedeľa, 21:00)
Tipy: Zápas X – menej gólov ako 2,5 – víťaz Španielsko

Mesačný festival futbalu sa blíži zdarne ku koncu, pretože Olympiastadion v Berlíne hostí v nedeľu finále Euro 2024, o víťaznú trofej zabojujú Španielsko a Anglicko.

Španielsko, ktoré bolo nútené otočiť semifinálový súboj proti nepríjemnému Francúzsku, aby ho vyradilo z turnaja, bude vstupovať do posledného súboja na šampionáte v role favorita, čo je tvrdenie, s ktorým je ťažké polemizovať vzhľadom na to, že vyhralo štyri finále z piatich veľkých turnajov.

Španielsko a Anglicko odohrali proti sebe doteraz 15 zápasov. Z nich sa štyri konali na veľkých turnajoch a po dva v Lige národov i v kvalifikáciách na záverečné turnaje. Sedem duelov malo status priateľských zápasov. Posledné meranie síl sa datuje do roku 2018, kedy obe reprezentácie odohrali vzájomný dvojzápas v Lige Národov. Španielsko vyhralo na ostrovoch 2:1 a Angličania naopak 3:2 v Španielsku.

Španielsko dosiahlo finále po jednogólových víťazstvách nad Francúzskom v semifinále (2:1) a Nemeckom vo štvrťfinále (2:1pp), osemfinále zvládlo jednoznačne, keď Gruzínsko zdolalo presvedčivo 4:1.  Tím je úspešný, keďže vsadil na kombináciu skúsených hráčov a mladých talentov, ktorí prinášajú kreativitu a energiu do hry. Pod vedením trénera Luisa de la Fuenteho ukazujú vysokú mieru držania lopty a technickú presnosť. Žiaria najmä mladíci. Lamine Yamal, ktorý deň pred finále oslávil 17-te narodeniny a 22-ročný Nico Williams sú krídelnými hviezdami turnaja. Druhý menovaný mal narodeniny dva dni pred finále. Skvele však hrá aj Rodri v zálohe, vlastne, každý hráč Španielska.

Hráči „Albionu“ zvíťazili v semifinále nad Holandskom rovnako tesne 2:1. Skóre otvoril už v 7. minúte Xavi Simons, no o jedenásť neskôr vyrovnal z penalty Harry Kane a v prvej minúte nadstaveného času rozhodol striedajúci Ollie Watkins. Zverenci trénera Garetha Southgata tak zopakovali svoj postup do finále z predošlého kontinentálneho šampionátu. Pred troma rokmi prehrali v penaltovom rozstrele s Talianskom. Silnou stránkou tímu je odolnosť a efektívnosť v kľúčových momentoch turnaja. Anglicko je známe svojou silnou defenzívou a schopnosťou využiť protiútoky. Nehrá síce pekne, ale účelne, čo potvrdilo proti Slovensku, Švajčiarsku a napokon aj v semifinále s Holandskom.

Vo finále by to však už stačiť nemalo a Španieli by skvelú formu z turnaja mali pretaviť na zisk rekordného štvrtého titulu z EURO.

COPA AMERICA – finále

ARGENTÍNA – KOLUMBIA (pondelok, 02:00)
Tipy: Zápas 1X – 1.polčas X – menej gólov ako 2,5 – víťaz Argentína

Prvýkrát v histórii na Copa América, ktoré sa hrajú od roku 1916, sa vo finále tejto prestížnej súťaže stretnú Argentína a Kolumbia, keď sa úradujúci šampióni pod vedením hviezdneho Messiho pripravujú na svoje rekordné 30. vystúpenie vo finále a Kolumbia na tretie.

Štadión Hard Rock v Miami bude hostiteľom tohto duelu, postup v semifinále si vybojovala Argentína víťazstvom nad príjemným prekvapením z Kanady 2:0, Kolumbia vo vypätom súboji s Uruguajom, ktorý skončil bitkou hráčov a divákov, najtesnejším víťazstvom 1:0, keď rozhodol gól Lermu ešte v prvom polčase.

Podarí sa Argentíne siahnuť na rekordný 16.titul? Pôvodným organizátorom Copa América 2024 mal byť Ekvádor, ktorý sa však možnosti hostiť majstrovstvá zriekol v roku 2022 a prenechal ich práve USA, kde sa budú konať o dva roky aj MS vo futbale. Argentínčania prešli skupinovou fázou bez zaváhania, vyhrali všetky tri zápasy proti Kanade (2:0), Čile (1:0) aj Peru (2:0) a neinkasovali ani jeden gól. Rovnako Kolumbia zvládla skupinu nad očakávania, keďže za sebou nechala aj Brazíliu.

Po víťazstve nad Paraguajom 2:1 skolili Kostariku 3:0, ostro sledovaný súboj s „kanárikmi“ skončil remízou 1:1, favorizovanú Brazíliu však stálo prvé miesto bezgólové zaváhanie proti Kostarike. Posledný vzájomný zápas odohrali rivali v roku 2022 v kvalifikácii o postup na MS, Argentína zvíťazila v Cordobe nad Kolumbiou 1:0 gólom Lautara Martineza z Interu Miláno. Z desiatich posledných meraní síl bola v šiestich prípadoch úspešnejšia Argentína, Kolumbia iba raz, preto je favorit pomerne jasný, no zverenci Lionela Scaloniho to nebudú mať ľahké, viacero zápasov vo vyraďovacej fáze rozhodli až pokutové kopy.

tipuj finále