Futbalové reprezentácie vstupujú pod hlavičkou UEFA do ďalšej sezóny Ligy národov. Na futbalovej mape starého kontinentu je to „najmladšia“ súťaž, ktorú zaviedli ako náhradu za neatraktívne priateľské zápasy. Na svoje zápasy je pripravené aj Slovensko.

Termínovo sa Liga národov odohrá od septembra do júna 2025, kedy vyvrcholí rozhodujúcimi zápasmi.

tipuj ligu národov

Vznik súťaže iniciovalo ešte hlasovanie kongresu UEFA v Astane 27. marca 2014, futbalové asociácie sa zhodli za zavedenie súťaže jednohlasne. Úvodná sezóna Ligy národov odštartovala v roku 2018, aktuálne má za sebou tri úspešné ročníky. Poslednú edíciu ovládlo Španielsko, keď vo finále zdolalo v penaltovom rozstrele Chorvátsko. La Furia rocha následne potvrdila svoju extra triedu aj na EURO, ktoré suverénne vyhrala.

V sezóne 2020/21 súťaž ovládlo Francúzsko, v prvej edícii 2018/2019 dominovalo Portugalsko.

Podľa pôvodného formátu bolo 55 národných tímov UEFA rozdelených podľa výkonnosti do štyroch divízií (nazvaných „Ligy“), medzi ktorými sa malo postupovať a zostupovať: 12 tímov v Lige A, 12 tímov v Lige B, 15 tímov v Lige C a 16 tímov v Lige D.

Po skončení prvej sezóny sa UEFA rozhodla od sezóny 2020/2021 upraviť formát Ligy národov. Nová štruktúra ligy zahŕňa 16 tímov v Ligách A, B a C a 7 tímov v Lige D. V najvyššej divízii, Lige A, každý víťaz skupiny pokračuje na Finálový turnaj Ligy národov s dvoma semifinále, zápasom o tretie miesto a jedným finále, ktoré rozhoduje o tom, ktorý tím sa stane víťazom Ligy národov UEFA. Tímy môžu tiež postupovať a zostupovať do vyššej alebo nižšej ligy. Od sezóny 2020/2021 automaticky postúpi každý víťaz skupiny v Ligách B, C a D do nasledujúcej vyššej ligy pre ďalšiu sezónu.

Slovenskú reprezentáciu už čaká štvrtý ročník v Lige národov. Slováci v roku 2018 na základe koeficientu začínali v Lige B, kde sa napriek jednej výhre a trom prehrám dokázali udržať. Vďaka tomu pôsobili v B-čku aj v ročníku 2020/2021 a odtiaľ sa im podarilo kvalifikovať na EURO.

Na základe výsledkov vo svojej skupine však slovenský národný tím v ročníku 2020/2021 vypadol o úroveň nižšie, teda do C-divízie. A v edícii 2022/2023 sa na tejto úrovni udržal, nevypadol a zatiaľ ani nepostúpil vyššie. To znamená, že našich futbalistov opäť čakajú papierovo ľahší súperi.

Najlepšie tímy z Ligy národov sa zároveň môžu dodatočne kvalifikovať na majstrovstvá Európy. Osem najlepších tímov, za predpokladu, že nemajú miestenku na EURO z riadnych kvalifikačných bojov, smeruje do baráže, kde vytvoria dvojice a pobijú sa o priamy postup na ME.

Víťazi skupín a druhé tímy v Lige A si v marci 2025 zahrajú štvrťfinále o postup do „Final Four“ play-off, ktoré sa odohrá v júni 2025. V marci 2025 sa budú dodatočne hrať barážové zápasy medzi jednotlivými ligami.

Zverencov Francesca Calzonu čaká šesť zápasov, do novej sezóny súťaže vstúpia 5.septembra v Estónsku o tri dni neskôr vyzvú na domácej pôde v Košiciach Azerbajdžan. V októbrovom okne nastúpia doma proti Švédsku a vycestujú do Azerbajdžanu, v druhej polovici novembra odohrajú zápas vo Švédsku a boje uzatvoria doma proti Estónsku.

tipuj ligu národov