Futbalové ligy na Starom kontinente majú tieto dni pauzu, pretože sa budú hrať zápasy národných tímov. Na Slovensko čaká v Lige národov dvojzápas so Švédskom a Azerbajdžanom. Ako to dopadne?

Na slovenských futbalistov čaká najskôr v treťom kole 1. skupiny C-divízie Ligy národov papierovo najťažší súper. Už v piatok o 20.45 vyzvú na bratislavskom Tehelnom poli silné Švédsko, cieľom je udržať si postavenie nezdolaného tímu a do tabuľky si chcú k šiestim bodom pripísať ďalšie tri.

„Tri korunky“ však doteraz ešte nikdy nezdolali. Zverenci Francesca Calzonu splnili v úvode tejto súťaže dva čiastočné ciele pre postup z C-divízie do „béčka“. Najskôr zdolali v Tallinne domácich Estóncov 1:0 po góle Tomáša Suslova a pred vypredanými tribúnami v Košiciach si poradili s Azerbajdžanom pohodlne 2:0. Práve s Azerbajdžanom sa stretnú o tri dni neskôr po zápase so severanmi v Baku o 18.00 h.

LIVE bonus 30 €

SLOVENSKO – ŠVÉDSKO

Tipy: Zápas X – 1.polčas X – menej gólov ako 2,5

Naposledy sa oba tímy stretli na európskom šampionáte pred tromi rokmi, keď víťazstvo Švédov v E-skupine zariadil z pokutového kopu Emil Forsberg. Oba tímy majú pred kľúčových duelom skupiny zhodne po šesť bodov a tak bude veľmi dôležité, kto sa dostane do výhody

Stretnutie so Švédskom bude pravdepodobne kľúčové v boji o priamy postup, ktorý si zabezpečí tím na prvom mieste. Slováci nad severanmi nezvíťazili ani v prípravných zápasoch. Odohrali s nimi tri súťažné stretnutia, v dvoch prehrali a v kvalifikácii na MS 2002 remizovali 0:0.

Severania v septembri zvíťazili v Azerbajdžane 3:1 a doma nedali šancu Estónsku, keď sa zápas skončil ich dominanciou 3:0. Obaja tréneri mali pred duelom problémy so zostavou. Calzona sa musí zaobísť bez zranenej brankárskej jednotky Martina Dúbravku. Ešte horšou správou je, že bude chýbať aj jeden z najlepších strelcov tohtoročných ME – Ivan Schranz. V zostave sa neobjaví ani opora v strede poľa Juraj Kucka, ktorý je po operácii a iba nedávno začal s rehabiltáciou.

Na opačnej strene niekdajší skvelý dánsky útočník Jon Dahl Tomasson nemôže počítať so spoluhráčom Dúbravku z Newcastlu, útočníkom Alexandrom Isakom, chýbajú mu aj Emil Forsberg, Jens Cajuste a Mattias Svanberg. Po zranení sa však vrátil do tímu Victor Nilsson Lindelöf. Hviezdou mužstva severanov je útočník Sportingu Lisabon Viktor Gyokeres, ktorý v tejto sezóne vo všetkých súťažiach zatiaľ strelil v 13 dueloch až 15 gólov!

AZERBAJDŽAN – SLOVENSKO

Tipy: Zápas X2 – 1.gól Slovensko – žlté karty 3 a viac

Po zápase so Švédskom neberie slovenský tím smer ďaleký Azerbajdžan, kde hrá už v pondelok 14. 10. Domáci tím prehral oba zápasy, vo Švédsku 1:3 a v Košiciach, ako sme spomínali 0:2. Tróni na treťom mieste tabuľky iba vďaka jednému strelenému gólu, gólový rozdiel má rovnaký ako posledné Estónsko. Vzájomné zápasy hovoria jasnou rečou pre Slovensko, z posledných piatich sme ovládli hneď štyri (z jedenástich deväť). Najpresvedčivejšie sa zrodilo v roku 2022 v rámci európskej kvalifikácie v Baku, kde Slováci po dvoch góloch Hamšíka, Lobotku, Kucku a Hancka zvíťazili vysoko 5:1. Potvrdíme formu pri Kaspickom mori aj teraz?

Okrem zápasu Slovákov sa poďme pozrieť aj na zápas našich susedov. Česko hrá totiž s nie príliš obľúbeným súperom – Albánskom.

ČESKO – ALBÁNSKO

Tipy: Zápas 1X – v 2.polčase viac gólov – oba tímy skórujú

Česká republika vstupuje do ďalšieho duelu Ligy národov s cieľom nadviazať na predošlú výhru po tom, čo v minulom kole porazila v Prahe Ukrajinu 3:2. Toto víťazstvo nielenže zastavilo sériu štyroch zápasov bez výhry, vrátane katastrofálnej porážky 1:4 s Gruzínskom v prvom hracom dni, ale tiež sňalo z ramien trénera Ivana Haška určitý tlak, pretože sa zdalo, že jeho pozícia je ohrozená.

Po stretnutí s Ukrajinou budú Česi dúfať, že ich bude v hľadisku povzbudzovať viac vlastných fanúšikov, pretože privítajú Albánsko, proti ktorému sa usilujú o druhé súťažné víťazstvo v rade. Česi by si mali veriť po tom, čo vyhrali posledných šesť súbojov na domácej pôde, aj keď táto séria začala po remíze 1:1 proti Albánsku v Prahe vlani v septembri.

Albánsko zažilo v skupine B1 rovnaký vstup do LN ako jeho súper, len v opačnom poradí, keď najprv porazila Ukrajinu – kuriózne v Prahe – a potom prehrala s Gruzínskom. Zdá sa, že hostia majú šancu na to, aby tu uspeli a to nielen preto, že sa im vo vzájomných konfrontáciách darí. Pred vyššie spomínanou remízou porazili Čechov 3:0 tiež vlani v októbri, čo bolo kľúčové pre zabezpečenie postupu na Euro 2024.

Posledná výhra Albánska nad Ukrajinou je súčasťou štvorzápasovej série neporaziteľnosti v súťažných stretoch na ihriskách súperov. Zaujímavé je, že osem z jedenástich gólov, ktoré počas týchto štyroch stretnutí hostia strelili, padlo po prestávke, čo by tu mohlo značiť zaujímavý druhý polčas. Toto zápolenie sa odohrá na pôde pražskej Sparty, kde je doma albánsky reprezentant Qazim Laci. Ten zaznamenal tri z posledných piatich gólov v prvom polčase, vrátane svojho úvodného gólu proti Chorvátsku na ME. V každom z uplynulých deviatich súbojov Českej republiky sa presadili oba tímy.

tipuj ligu národov