Slovenský futbal začína novú kapitolu pod vedením talianskeho trénera Francesca Calzoneho. Odborník z Apeninského polostrova premiérovo povedie národné mužstvo v zápase Ligy národov s Azerbajdžanom. Ako to dopadne? Natipuj si zápas na eTIPOS.sk!

chcem tipovať

SLOVENSKO vs AZERBAJDŽAN

Tipy:
Zápas 1
V 2.polčase viac gólov
Menej gólov ako 2,5

Vystúpenie slovenskej reprezentácie v C divízii Ligy národov je zatiaľ rozpačité. Potrebný reparát po nedávnych nezdaroch, po ktorom volajú odborníci aj fanúšikovia, môžeme „zložiť“ už tento týždeň pod vedením nového talianskeho trénerského štábu.

Sokolov čaká premiéra pod novým hlavným trénerom Francescom Calzonom z Talianska. Slovenskú skupinu vedie bez prehry 10-bodový Kazachstan, ktorému na istotu postupu do Ligy B stačí vyhrať jeden z dvoch ostávajúcich zápasov (Bielorusko doma, Azerbajdžan vonku).

Naši reprezentanti už, bohužiaľ, postup nemajú vo svojich rukách. Júnová prehra 0:1 s Kazachstanom zlomila „väz“ trénerovi Štefanovi Tarkovičovi. Jeho nástupca, 53-ročný Talian, z postu hlavného kouča zatiaľ žiadne mužstvo neviedol, má však bohaté skúsenosti najmä z pôsobenia v Neapole, odkiaľ ho dobre pozná i Marek Hamšík. Práve bývalý kapitán zavážil značnou mierou pri výbere nového lodivoda.

Na zápas proti Azerbajdžanu Calzona nominoval osvedčené mená i štyroch nováčikov; Kristiána Valla, Matúša Rusnáka, Miroslava Káčera a Dávida Ďuriša. V bráne pravdepodobne dostane priestor jeden z „anglickej“ dvojice Rodák – Dúbravka, obrana by mohla stáť na Škriniarovi, Hanckovi, Pekaríkovi či Gyombérovi, ktorého tréner pozná z pôsobenia v Taliansku.

Do stredu poľa sa nám ako tutovka javí Neapolčan Stano Lobotka, ktorý hrá vo výbornej forme. A kto by mal dávať góly? Róbert Boženík po prestupe do portugalskej Boavisty Porto odohral v tejto sezóne v základe tri zápasy, strelil jeden gól. Ako možnosť na hrot sa javí aj Adam Zreľák, ktorý v drese poľského tímu Warta Poznaň dal v ôsmich dueloch štyri góly a patrí k najlepším hráčom mužstva.

Áčko nášho súpera – Azerbajdžanu – vedie od leta 2020 Talian Gianni De Biasi, aktuálne s bilanciou 3 víťazstvá, 7 remíz a 16 prehier. Tohto roku Azerbajdžanci prehrali s Maltou, Lotyšskom, Kazachstanom i Slovenskom. Naposledy však dokázali predsa zvíťaziť 2:0 nad Bieloruskom; boli to zároveň prvé azerbajdžanské reprezentačné góly v tomto roku.

Vlani to bolo s produktivitou často veľmi podobné, i keď hráči z krajiny ohňa dokázali poriadne potrápiť aj také tímy ako Portugalsko (0:1), Turecko (1:2) či Francúzsko (1:2). V nominácii sú v drvivej väčšie mená hráčov z domácej ligy, z tímov Neftči Baku či Karabach. Viacerí z nich však pôsobili v ruských či dokonca španielskych kluboch.

Legionárov je len pár. Asi najväčšou hviezdou azerbajdžanskej reprezentácie je ofenzívny hráč Dinama Záhreb Mahir Emreli, ale za zmienku stojí aj šikovný stredopoliar Bursasporu Namik Alaskarov, Dimitrij Nazarov, celú kariéru pôsobiaci v nižších nemeckých ligách, či Renat Dadashov, ktorý hviezdil v mládežníckych reprezentáciách Nemecka.

V Azerbajdžane sme mali v prvom zápase skupiny optickú i streleckú prevahu, ktorú však zúročil Vlado Weiss mladší až v 81. minúte. Individuálna kvalita by mala byť aj tentokrát na našej strane. Výhodou Azerbajdžancov zasa bude zohratosť, veď viacerí reprezentanti hrajú niekoľko sezón spolu na klubovej úrovni. Napriek tomu veríme, že slovenské mužstvo zápas zvládne a nový tréner Calzona zažije víťazný debut.

chcem tipovať