Jedným z najsledovanejším športov na zimných olympijských hrách býva tradične hokej. Minimálne z pohľadu Slovenska tomu nie inak bude aj v Pekingu, a to aj napriek tomu, že sa v Číne nepredstavia hokejisti z NHL. Čo všetko na nás čaká počas najbližších dní na ľadových plochách?

Mala to byť dokonalá oslava hokeja. Po ôsmich rokoch návrat najlepších hráčov z profiligy na olympijský ľad. Ibaže, človek mieni, korona mení.

Rýchlo sa šíriaci variant omikron spôsobil, že hráči z NHL do Pekingu napokon neodcestovali. A tak rovnako ako v roku 2018 na hrách v Pjongčangu, kedy však bol dôvod neúčasti najlepších len čisto biznisový, hokejisti zo zámorskej profiligy na olympiáde neštartujú.

Tak či onak na nás čaká určite atraktívny turnaj aj so slovenskou účasťou. Ako sa bude dariť mužstvu trénera Craiga Ramsayho?

NÁŠ TIP

Tipuj zápasy olympijského turnaja s najlepšími kurzmi, využi 100% kurzové zvýhodnenie a zbieraj body do Februárového pohára, v ktorom rozdelíme 30 najlepším tipérom bonus až 5 000 €.

MLADÉ PUŠKY, VPRED!

Tréner Slovenska Ramsay so svojím tímom je známy, že nemá problém pri nominácii zobrať do tímu nečakané mená. Nie inak tomu bolo aj teraz. Ruku na srdce. Kto počítal s prítomnosťou Samuela Takáča či Petra Zuzina v mužstve na úkor aj takých hráčov ako Róbert Lantoši ši Adam Liška?

Kanadský bard verí svojej intuícii a systému, ktorý ak hráči dodržiavajú, vedia porážať aj tie najlepšie tímy na svete.

Silnou stránkou Slovenska by mala byť rýchlosť a dravosť. V tíme nechýbajú dvaja sedemnásťroční mladíci Juraj Slafkovský a Šimon Nemec (18. narodeniny oslávi 15. februára, teda počas olympiády). Nechýba však ani ďalší tínedžer, obranca Samuel Kňažko. Ako sa bude dariť Slovákom? Budú čierny kôň turnaja a získajú medailu?

PROGRAM SLOVÁKOV

10. 2. 09:40 Fínsko – Slovensko
11. 2. 09:40 Švédsko – Slovensko
13. 2. 05:10 Slovensko – Fínsko

ŠLÁGRE NA ÚVOD TURNAJA

9. 2. 09:40   Rusko (ROC) – Švajčiarsko
9. 2. 14:10   Česko – Dánsko
10. 2. 05:10   Švédsko – Lotyšsko
10. 2. 14:10   Kanada – Nemecko

ZÁMORSKÁ NEZNÁMA

Ak by štartovali v Pekingu hráči z NHL pri kanadskom a americkom tíme by sme sa predbiehali v dohadoch, kto sa do mužstva dostane a kto nie.

Connor McDavid, Cale Makar, Brad Marchand, Sidney Crosby, Patrick Kane, Auston Matthews. Jednoducho, najlepší z najlepších. Ale teraz?

Kanada aj Amerika musela improvizovať a zostavila tímy, ktoré by za iných okolností nikdy nevznikli. A tak je v mužstve s javorovým listom síce najväčšie meno Eric Staal, muž, ktorý vyhral Stanleyho pohár i olympijské hry vo Vancouveri 2010, ale pôvodne už bol v hokejovom dôchodku. Kariéru obnovil len prednedávnom, keď sa dozvedel, že hokejisti z NHL nepôjdu. Na farme v AHL odohral štyri zápasy, aj to mu stačilo k tomu, aby mal na drese Kanady „C“.

Okrem neho sa môžeme tešiť aj na poslednú draftovú jednotku NHL – obrancu Owena Powera, či trojku toho istého draftu Masona McTavisha. Ten už stihol odohrať za Anaheim 9 zápasov, v ktorých strelil 2 góly.

Ešte odvážnejšie zložili mužstvo v USA. Azda inšpirovaní „Zázrakom na ľade“, teda triumfom vysokoškolákov z hier 1980 v Lake Placid, kde neznámi Američania porazili aj sovietsku mašinu, tvoria americký tím najmä členovia z NCAA, teda z vysokých škôl. Nechýba medzi nimi ani potomok slovenských rodičov z Bratislavy Matthew Knies.

ZÁHADNÍ ČÍŇANIA

Usporiadateľská krajina má vždy možnosť nasadiť športovcov do každej disciplíny. Ale Čína a hokej? To ide k sebe na prvý pohľad asi ako Slovensko a bejzbal.

Tak či onak, Čína sa predstaví v hokejovom turnaji, hoci, veľa Číňanov v ich mužstve nenájdeme. Krajina využila možnosť naturalizovať najmä kanadských a amerických hráčov, ktorí hrávali za tím Červená hviezda Kchun-lun v KHL. A tak si na olympiáde zahrajú Paris O´Brien, Jeremy Smith, Jake Chelios, Jason Fram, Denis Osipov, Ty Schultz, Ryan Sproul, Cory Kane, Luke Lockhart, Ethan Werek.

Ale pozor. Pod týmito menami ich nenájdeš. Keďže nezneli čínsky a domáci chcú mať všetko na poriadku, na poslednú chvíľu hráčom zmenili mená. Do čínštiny. V domácom výbere tak nebude Jake Chelios, ale Jieke Kailiaosi, z Ethana Wereka sa stal Wei Ruike, Cory Kane bude nosiť na drese meno Jian An. Taký Rus Denis Osipov bude vystupovať ako Dannisi Aoxibofu.

SILNÁ EURÓPA

Číňanov by sme asi ťažko favorizovali na zisk medaily, európske tímy však určite budú chcieť získať cenný kov. A možno aj všetky tri. Bude medzi nimi Slovensko? Alebo sa to podarí ďalším?

Na papieri vyzerá veľmi silne Fínsko. V 25-člennej nominácii trénera Jukku Jalonena a generálneho manažéra Jereho Lehtinena je až 15 tridsiatnikov, pričom tím má vekový priemer 30,5 roka.

Útočník Hannes Björninen je vo veku 26 rokov najmladší hráč Suomi, najstarší je 37-ročný Valtteri Filppula, ktorý má za sebou vyše 1200 zápasov v NHL. Až 18 hráčov je z KHL, 5 zo švajčiarskej ligy a dvaja z najvyššej fínskej súťaže.

Veľkou kvalitou oplývajú aj Švédi. V útoku je až deväť hokejistov so skúsenosťami z NHL, najviac štartov v zámorskej profilige nazbierali Marcus Krüger, Joakim Nordström, Lucas Wallmark či Jacob de la Rose.

Prekvapiť môžu aj Česi, ktorý by radi nadviazali na zlatý triumf z Nagana 1998, ale do boja o medaily by sa opäť radi primotali aj Nemci, ktorí pred štyrmi rokmi získali striebro, či Švajčiari.

Aký teda bude olympijský turnaj? Nechajme sa prekvapiť. Jedno je isté, podpora pre našich hokejistov bude obrovská. A to aj od spoločnosti TIPOS, ktorá už viac ako 10 rokov hrdo stojí na strane našich olympionikov. Ako hrdý exkluzívny partner Slovenského olympijského a športového výboru drží palce v Pekingu celej slovenskej výprave.

NOVINKY ZOH 2022