Netradične v auguste, tradične v Kanade sa začínajú hokejového majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov. Slovenský tím by rád prekvapil, hoci bez svojich super hviezd to bude mať náročné.

Nestáva sa často, aby slovenský výber bol/mohol byť na svetovom šampionáte favoritom. Či sa bavíme o senioroch, alebo junioroch. Ak by tento rok priali okolnosti, naše mužstvo by bolo kandidátom na medailu. Možno aj na titul.

Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov sa hrajú v Edmontone (9. – 20. augusta). Netradičný termín spôsobilo zrušenie pôvodne plánovaného a aj rozohraného turnaja na prelome rokov. Potom však v tímoch začal zúriť covid, pribúdali prípady nakazených mladíkov, a tak sa turnaj nedohral. Dlho sa čakalo, či sa bude opakovať. Napokon sa vedenie IIHF rozhodlo pre letný termín.

Zmiešané pocity

Ten je však už po drafte do NHL, čo spôsobilo, že na turnaji nebudú štartovať v drese Slovenska veľké postavy nášho hokeja. Montreal nepustil draftovú jednotku Juraja Slafkovského ani Filipa Mešára, ktorého si takisto vybral slávny klub v 1. kole. No a absentuje aj Šimon Nemec, ktorého si z 2. pozície vybralo New Jersey.

Tréner Ivan Feneš zbieral aj ďalšie ospravedlnenky pre zranenia či iné dôvody, napriek tomu má Slovensko v Kanade zaujímavý tím.

„Máme zmiešané pocity, pretože v tíme nastalo veľa zmien. Na MS berieme to najsilnejšie, čo máme k dispozícii. Napriek tomu to nemení naše očakávania a chceme prísť s čo najlepším výsledkom,“ povedal tréner Feneš.

Okrem spomínaných Slafkovského, Mešára a Nemca chýbajú i Samuel Kňažko, Martin Chromiak či Marko Stacha. Namiesto nich majú byť lídrami tímu Rayen Petrovický, ktorý bude kapitánom či Adam Sýkora. Prvá tohtoročná draftová voľba New Yorku Rangers sa chce predviesť aj pred zrakmi funkcionárov zo svojho tímu NHL.

Cieľom je minimálne štvrťfinále

„Prídu sa na mňa pozrieť, ako viem konkurovať hráčom, ktorí už hrajú v zámorí a možno sa dostanem aj do lepšej pozície pred kempom. Na šampionáte pôjdeme od zápasu k zápasu, každé striedanie naplno a uvidíme, čo z toho bude. Samozrejme, budem pomáhať chalanom a verím, že urobíme úspech aj bez našich najväčších hviezd. Minimálny cieľ bude štvrťfinále, ktoré chceme zvládnuť,“ povedal sebavedomo Sýkora, ktorý bude mať na drese písmeno A.

Slováci odohrali v príprave už v dejisku turnaja dva zápasy. Najskôr zdolali Nemecko, potom prehrali so Švajčiarmi.

Do svetového šampionátu vstúpia Slováci 9. augusta o 20.00 SELČ duelom proti Česku. Následne presne o polnoci z 11. na 12. augusta nastúpia proti domácej Kanade, o 24 hodín neskôr, teda o polnoci z 12. na 13. augusta proti Lotyšsku. Účinkovanie v základnej B-skupine zakončia 14. augusta o 20.00 SELČ proti Fínsku.

Hlavným favoritom na titul bude domáca Kanada so svojou superstar a očakávanou jednotkou draftu v nasledujúcom roku, Connorom Bedardom. Na medailu si však budú brúsiť zuby aj severské krajiny. Aj na tomto turnaji absentujú Rusi, keďže majú dištanc z politických dôvodov. Turnaj tak nepreverí schopnosti supertalentu Matveja Mičkova, ktorý by mal byť hlavným vyzývateľom Bedarda o post draftovej jednotky.

A tak sa do tejto hry môže ešte viac dostať aj náš Dalibor Dvorský, ktorý má takisto nemalé ambície. Podarí sa to? Slováci síce nemajú veľké mená, za to kvalitný tím, ktorý môže prekvapiť. Ak sa zverenci trénera Feneša zomknú a bude hrať ako jeden, všetko je možné.

Nominácia Slovenska na MS hráčov do 20 rokov:

Brankári: Šimon Latkóczy (University of Nebraska-Omaha/USA), Patrik Andrisík (Jungadler Mannheim/Nem.), Tomáš Boľo (HC 21 Púchov)
Obrancovia: Boris Žabka (Slovan Bratislava), Jozef Viliam Kmec (HC Košice), Dávid Nátny (MHA Martin), Adam Stripai (Michalovce), Denis Bakala (HC 21 Prešov), Šimon Bečár, Rayen Petrovický (obaja Dukla Trenčín), Šimon Groch (Olomouc/ČR), Maxim Štrbák (Jokerit Helsinki/Fín.)
Útočníci: Roman Faith (bez klubu), Jakub Demek (Edmonton – WHL), Oleksij Myklucha, Oliver Stümpel (obaja HK Nitra), Martin Mišiak (HC Nové Zámky), Matej Kašlík (Chicoutimi – QMJHL), Samuel Honzek ( Dukla Trenčín), Maroš Jedlička (HKM Zvolen), Libor Nemec (Lukko Rauma/Fín.), Michael Laurenčík (Tyresö-Hanviken/Švéd.), Dalibor Dvorský (AIK Solna/Švéd.), Servác Petrovský (Oceláři Třinec/ČR), Ľubomír Kupčo (Des Moines Buccaneers/USA), Peter Repčík (Cape Breton Eagles/Kan.), Adam Sýkora (New York Rangers/NHL).

ponuka ms u20