Je to boj do posledného kola. Pre fanúšikov a dramatikov najlepší možný scenár, pre hráčov a trénerov nervy ako hrom. O titule v najsledovanejšej lige stále nie je rozhodnuté, čaká nás tak extrémne sledovaný záver Premier League. Kto bude majster? Liverpool alebo Man City? Tipni si s TIPOSom!

ANGLICKÁ PREMIER LEAGUE NA VÍKEND

Manchester City – Aston Villa

Tipy: Zápas 1 – 1.polčas 1 – polčas 1/zápas 1 – viac gólov ako 2,5

Sezóna sa končí a najdôležitejší zápas je pred Manchestrom City. Výhra znamená, že sa stávajú šampiónmi Premier League štvrtýkrát za päť rokov. Akýkoľvek iný výsledok môže otvoriť dvere druhému Liverpoolu – ktorý je len bod pozadu – a čaká na svoju šancu zaknihovať rekordnú sezónu. Jediná prehra v posledných 13-tich dueloch z konca sezóny dáva skvelé šance pre Citizens, že budú po šiestykrát korunovaní ako šampióni. Hoci všetko nasvedčuje domácemu víťazstvu, tím hollywoodskych spisovateľov by tento scenár nemohol napísať lepšie.

Pravdepodobne najlepší kapitán Liverpoolu a súčasný šéf Aston Villy Steven Gerrard má príležitosť doručiť titul do svojho milovaného Merseyside. Aj keď možno pre neho bude jeho hlavnou motiváciou ukončenie trojzápasovej série bez víťazstva a ukončenie sezóny s troma bodmi.

Bilancia jeho tímu proti ligovej elite v tejto sezóne ale nie je najlepšia. Všetkých deväť ich zápasov proti tímom, ktoré sa momentálne nachádzajú v prvej päťke, sa skončilo prehrou, pričom v každom z nich sa nepodarilo streliť tímu z Birminghamu viac ako jeden gól. Šokujúce víťazstvo by však znamenalo, že Aston Villa by vyhrala po sebe nasledujúce posledné zápasy sezóny v lige po prvýkrát od roku 1997. ManCity zápas zvládne a získa titul.

Liverpool – Wolverhampton

Tipy: Zápas 1 – prvý gól Liverpool – 1. polčas X

Utorkové víťazstvo napriek značne premiešanej zostave v Southamptone (2:1) udržalo nádej Liverpoolu na rekordné štyri trofeje stále nažive. Zisk 20. majstrovského titulu však Reds nemajú plne vo svojej moci a budú dúfať v zaváhanie konkurenčného Manchestru City. Pomôcť tak môžu aj dvaja bývalí hráči Liverpoolu Phillipe Coutinho a Danny Ings.

Liverpool naposledy opäť preukázal svoju obrovskú túžbu po úspechu a nezlomil ho ani rýchlo inkasovaný gól. Tento rok napokon v Premier League vybojoval v zápasoch, kedy dostal prvý gól, už 17 bodov (najviac zo všetkých). Zverenci kouča Jürgena Kloppa sa teda v žiadnom prípade nevzdávajú a ich rolu favorita potvrdzuje aj sedem výhier vo vzájomných ligových meraniach síl s Wolverhamptonom v rade.

Wolves síce nevyhrali ani jeden z predchádzajúcich šiestich zápasov, o tretie umiestnenie v prvej desiatke ligy za posledné štyri roky ich to ale nepripraví. Minulá remíza proti už iste zostupujúcemu Norwichu (1:1), však bola sklamaním a len potvrdila jeho tohtoročné strelecké trápenie. Zverenci kouča Bruna Lageho sú však jedným z piatich tímov, ktoré v Premier League získali viac bodov vonku (27) ako doma (24), a na Anfielde teda môžu prekvapiť. Rozhodne ale môžeme počítať s opatrným začiatkom, pretože už v piatich ich vystúpeniach u súperov v rade platil v polčase bezgólový stav.

Norwich – Tottenham

Tipy: Zápas 2 – prvý gól Tottenham – viac gólov ako 2,5

Norwich City sa s najvyššou súťažou opäť po jedinom roku lúči. Kouč Dean Smith tak aspoň vyzval svojich zverencov, aby si tohtoročné posledné vystúpenie užili a hrali bez starostí. Úplne bez motivácie Kanárci ale nebudú, rozdiel v tom, či skončí posledný alebo devätnásty, bude činiť niečo medzi 5 až 10 miliónmi libier, ktoré sa pri budovaní tímu pre rýchly návrat môžu hodiť.

Základným predpokladom na predbehnutie Watfordu je však výhra nad rozbehnutým Tottenhamom. Príchod silného súpera neveští nič dobré. Norwich vyhral na Carrow Road tento rok len tri ligové zápasy  a vo všetkých prípadoch to bolo proti celkom, ktoré sú momentálne na 15. či horšom mieste. Domáci tu naopak prehrali (v priemere o viac ako 3 góly) vo všetkých šiestich prípadoch, keď hostili protivníka z aktuálnej top sedmičky, pričom päťkrát nedali ani gól. Prehra Arsenalu v Newcastli bola pre Tottenham nečakaným darčekom a zverenci Antonia Conteho majú postup do Ligy majstrov, kde hrali naposledy v sezóne 2019/20, plne vo svojej moci. Vďaka lepšiemu skóre im k istote stačí aj remíza, pokiaľ teda Arsenal nejakým zázrakom neporazí Everton aspoň o 15 gólov.

Tottenham zakončil ligový ročník prehrou v minulej dekáde len jedinkrát, v ročníku 2015/16 si na neho vyšliapol Newcastle (5:1), ktorý vtedy však bojoval o záchranu, zatiaľ čo Spurs mali svoje tretie miesto isté. Neúspech hostí by bol veľkým prekvapením, v posledných desiatich ligových dueloch prehrali len raz a v úlohe kurzového favorita tento rok v PL na pôde súperov bodovali hneď v 83% prípadov.

Arsenal – Everton

Tipy: Zápas 1 – prvý gól Arsenal – polčas X/zápas 1

Kvalifikácia do Ligy majstrov je už mimo rúk Arsenalu. „Gunners“ potrebujú, aby Tottenham prehral v Norwichi a sami musia poraziť bývalý klub manažéra Mikela Artetu – Everton, aby skončil v prvej štvorke prvýkrát od ročníka 2015/16. Do karát im hrá fakt, že „Toffees“ prehrali 11 z 16 duelov na Emirates Stadium, kde sa im až do minulej sezóny nepodarilo vyhrať.

Arsenalu sa však nedarí, prehrali päť z posledných deviatich zápasov v najvyššej súťaži, vrátane posledných dvoch zápasov so Spurs a Newcastle bez toho, aby skórovali, zatiaľ čo doma uspeli iba raz v siedmich zápasoch. Pozitívom pre Artetu je, že sa zdá, že jeho tím sa presadil proti slabším tímom ligy, keď vyhral až sedem z deviatich zápasov na Emirates, keď čelil tímom, ktoré sú momentálne v dolnej polovici tabuľky. Emotívny večer v Goodison Parku vo štvrtok bol svedkom toho, že Everton si zabezpečil svoje miesto medzi ostrovnou elitou aj na budúcu sezónu, keď po obrate zdolal Crystal Palace 3:2, čo vyvolalo scény radosti od fanúšikovskej základne. A to prehral polčas 0:2.

Pre „Toffees“ to bolo štvrté víťazstvo z ôsmich, ale vrásky na čele im nepridáva fakt, že Yerry Mina a Andros Townsend zostávajú zranení, a Donny van de Beek a Ben Godfrey nie sú dostatočne pripravní nabehnúť do zápasu. Frank Lampard trvá na tom, že Everton bude pristupovať k tomuto zápasu s rešpektom a so zachránenou sezónou sa budú chcieť rozlúčiť zo vztýčenými hlavami.

Crystal Palace – Manchester Utd.

Tipy: Zápas X – 1. polčas bez gólov – menej gólov ako 2,5

Po porážke 3:2 s Evertonom sa Crystal Palace možno cíti sklamaný, ale stále môže získať najlepšie umiestnenie v Premier League od ročníka 2014/15. Budú však potrebovať, aby výsledky iných padli v ich prospech. Existuje však dôvod na dôveru, pretože muži Patricka Vieiru neprehrali v posledných siedmich domácich zápasoch a iba tri ďalšie tímy inkasovali menej gólov v lige ako oni. Ich tím zaznamenal viac domácich remíz v lige (8) ako ktorýkoľvek iný tím v tejto sezóne. Hostia Manchester United, ktorého aktuálny 58-bodový zisk v tabuľke zaručuje, že ukončia sezónu s rekordne nízkym počtom bodov, pričom v sezóne 2013/14 ich najhorším výsledkom bolo 64 bodov.

„Červení diabli“ nedokážu vylepšiť svoje súčasné šieste miesto, nech sa stane čokoľvek, ale nižší gólový rozdiel v tabuľke znamená, že ak by nezvíťazili a West Ham áno, vypadli by z pozície v Európskej lige UEFA a skončili by až na siedmom mieste, čo by fanúšikovia dlho predýchavali. Aby toho nebolo málo, ich nedávna prehra 4:0 v Brightone znamenala ich dvanásty zápas v Premier League, v ktorom United inkasovali 4 a viac gólov od odchodu Sira Alexa Fergusona do dôchodku, čo je toľko, koľko sa im podarilo počas jeho 810-zápasovej prítomnosti na lavičke veľkoklubu.

chcem tipovať