Dva roky. Obdobie pandémie, neistoty, strachu. V normálnom i športovom živote. Zdá sa, že toto všetko je za nami a všetko sa vracia do starých zabehnutých koľají. Týka sa to aj prítomnosti fanúšikov na tribúnach v rámci play-off TIPOS extraligy.

Nejeden hokejista v rozhovoroch pre médiá konštatoval, že hokej sa hrá pre ľudí. A tak to má byť. Žiaľ, pred dvoma rokmi a jedným mesiacom sa stalo niečo, na čo nebol nikto z nás pripravený. Svet ochromila koronavírová pandémia.

Prerušili sa všetky súťaže sveta, vrátane tej na Slovensku. Ešte si na to pamätáte? Za majstrov najskôr vyhlásili vtedajších lídrov základnej časti z Banskej Bystrice, po búrke nevôle zo strany hokejového hnutia Ligová rada toto rozhodnutie anulovala a ročník napokon víťaza nemal.

V Európe sa nedohrala prakticky žiadna liga. Azda len s výnimkou bieloruskej. Uzavretá bublina a prísne bezpečnostné pravidlá dovolili reštart len v zámorskej NHL.

Titul a 500 divákov

Prišla nová sezóna 2020/21. Svet bol naďalej ochromený neviditeľným nepriateľom, a tak prichádzali ďalšie a ďalšie reštrikcie a obmedzenia. V tom najhoršom období sa hrali zápasy bez divákov pred prázdnymi tribúnami.

A hoci sa s príchodom play-off začalo hovoriť o uvoľnení opatrení, nemalo to veľký účinok. Finále medzi Zvolenom a Popradom si mohlo prísť pozrieť 500 divákov. Titul napokon získali hokejisti zo stredného Slovenska.

Nová nádej

Vlna očkovania národa a s ňou nová sezóna 2021/22. Pandémia hokej zasiahla, ale ten ustál aj ďalšie prísne reštrikcie zo strany štátu. A tak ani v aktuálnej sezóne nebolo všetko ani zďaleka ideálne.

Najmä v okolí Vianoc, kedy sa Slovensko opäť ponorilo do lockdownu. Dôsledok? Niekoľko kôl sa hralo znova za zatvorenými dverami bez divákov.

Uvoľňovanie a play-off

Hovorí sa, že po búrke príde dúha a zákonite musí vyjsť slnko. To sa stalo aj v hokejovom prostredí na Slovensku.

Od začiatku vyraďovacej časti mohla chodiť na zápasy polovica kapacity hokejových hál. V tej najväčšej, v Bratislave, tak mohlo byť v hale 5-tisíc fanúšikov.

Protipandemická situácia sa naďalej zlepšovala, až prišlo definitívne rozhodnutie – žiadne zákazy a plné haly.

VYPREDANÉ!

Bratislava, Košice, Nitra, Zvolen. Štyri tímy, ktoré sa ocitli v semifinále. Napriek tomu, že neraz sa objavili medzi fanúšikmi hanlivé pokriky na jedno či druhé mesto, skvelá atmosféra zväčša prebila „vlnu hejtu“.

Ozdobou sa stali najmä zápasy odvekých rivalov Slovana s Košicami, kde aj vďaka domácemu prostrediu vždy uspel tím, ktorý sa predstavil pred svojimi fanúšikmi. I preto v siedmom dueli medzi belasými a oceliarmi uspel Slovan, ktorý doplnil v boji o titul Nitru.

Mladosť a dravosť vs skúsenosť a kvalita. Nitra a Slovan spolu finále nikdy nehrali, fanúšikovia sa tak mali na čo tešiť.

A atmosféra? Všetky štyri doterajšie zápasy boli beznádejné vypredané. V Bratislave viac ako 10-tisíc ľudí, v Nitre oficiálne „len“ 3 600, no podľa odhadov azda oveľa viac.

Hokejová TIPOS extraliga jednoducho znova potvrdzuje, že má veľkú fanúšikovskú základňu a tisícky priaznivcov z tábora jedného či druhého finalistu sa už nevedia dočkať na ďalšie zápasy.

Séria je vyrovnaná 2:2, čakajú nás tak ešte minimálne dva zápasy. Kto ich ovládne? Kto sa stane novým majstrom?

Sledujte aj naďalej spoločne s nami zápasy play-off, ideálne s podaným tiketom na eTIPOS.sk, kde nájdete najlepšie kurzy, množstvo akcii a výhod pre začínajúcich, ako aj skúsených tipérov.

tipos extraliga