Hokejová TIPOS extraliga má za sebou úvodné zápasy play-off. A či je niekto skalný fanúšik hokeja alebo ho náš najpopulárnejší šport zaujíma len okrajovo, o dueloch štvrťfinále počul azda každý. Fanúšikovia v nich vidia drámy, neraz súboje na hrane. Jednoducho, emócie, ktoré prináša len hokej.

Kontroverzie, dramatické momenty, neraz zákroky za hranicou únosnosti. To všetko patrí k vyraďovacej fáze. Azda každý fanúšik či odborník sa zhodne v tvrdení, že play-off TIPOS Extraligy je diametrálne odlišná súťaž ako základná časť. Rozhodujú v nej detaily.

tipuj play-off

Základom úspechu je kvalitný brankár. Ak chytí najdôležitejší muž v tíme formu, alebo ako sa hovorí, „postaví sa na hlavu“, aj tí najlepší útočníci v tíme súpera majú neraz veľké problémy streliť gól. V minulosti sme už takto videli kúzla brankárov ako Sasu Hovi, Miroslav Hála či Július Hudáček. Kto sa k nim pridá tento rok? Adeptov je zatiaľ viac.

BOL TO FAUL?

Pri hodnotení doterajších zápasov play-off však azda najviac rezonuje téma rozhodcov. Páni ľadu to nemajú jednoduché, špeciálne na našich klziskách. Od nepamäti sú muži v pruhovanom považovaní za nepriateľov. Ak za prehru jedného či druhého mužstvo nemôže niekto, tak v názore fanúšikov za ňu môže vždy rozhodca.

No a v doterajšom priebehu štvrťfinálových duelov TIPOS extraligy sa hnev na rozhodcov spustil okamžite od úvodných buly prvých zápasov.

Čo je možno neraz zvláštne, je posudzovanie faulov. Pre niekoho závažný priestupok, okom fanúšika, ale neraz i odborníka (a nielen Borisa Valábika) bežný súboj. Výsledok?

Po úvodných dueloch v sériách sme zaregistrovali neúmerne veľa zákrokov, ktoré dostali vďaka verdiktom rozhodcov viac pozornosti, ako si neraz zaslúžili.

TIPUJ PLAY-OFF TIPOS EXTRALIGY A ZÍSKAJ PODIEL Z BONUSU AŽ 30 000 €

Hráči pykali za tieto fauly:

1x seknutie
1x napadnutie
1x krosček
1x napadnutie hlavy a krku
2x bodnutie
5x vrazenie na mantinel

BOL TO GÓL?

Fauly však nie sú jediným sporným momentom, o ktorých sa vo veľkom hovorí. Napríklad v sérii Slovana s Michalovcami už dvakrát úradovali kontroverzné rozhodcovské rozhodnutia ohľadom gólových situácii.

Druhý zápas. Predĺženie. Po tom, čo Slovan v priebehu pár desiatok sekúnd nastrelil trikrát za sebou žŕdku zaútočili hostia. Puk skončil po dotyku s telom Petra Galamboša v bránke. Najskôr rozhodca gól neuznal (pre údajnú vysokú hokejku Jakuba Suju). Michalovská striedačka sa začala búriť. Aj v TV prenose bolo totiž jasne vidno, že útočiaci hráč sa puku nedotkol.

Našťastie pre vývoj série a zachovanie fair-play sa do situácie oprel video rozhodca a hlavného arbitra si ešte raz zavolal k monitoru, nech si pozrie dodatočný záber. Ten odhalil, že Suja sa puku nedotkol o dobrých 20 centimetrov. Michalovce vyrovnali, séria sa presunula na východ.

POSUNUTÁ BRÁNKA?

Trend kontroverzii pokračoval aj v treťom dueli. Najskôr sa nepríjemne zranil michalovský Matúš Paločko, keď vrazil do mantinelu po strete s Mattom MacKenziem zo Slovana. Paločko opustil ľad na nosidlách s podozrením na vykĺbené ľavé aj pravé rameno. Faul sa však nepískal.

TIPUJ PLAY-OFF TIPOS EXTRALIGY A NAVÝŠ SI VÝHRU AŽ O 100%

Akoby si to rozhodcovia šetrili do predĺženia. V extra čase totiž domáci zatlačili, vznikla veľká skrumáž. Samuel Takáč zo Slovana chcel zabrániť gólu a puk zachytil na bránkovej čiare. V rýchlosti a pohybe však posunul bránku, čo rozhodca posúdil ako úmysel, a tak nasledovalo trestné strieľanie.

Rus Vadim Pereskokov ho premenil, Michalovce sa tak ujali vedenia v sérii 2:1. Hnev, nervozita a dráma bola znova na svete.

Čo séria, to kontroverzné momenty. Na jednej strane niekedy zbytočné emócie, na druhej, hokej je opäť športovou témou číslo 1.

A to sa stále bavíme len o štvrťfinále. Čo všetko nám prinesú ešte zápasy 1. kola TIPOS extraligy a čo sa bude diať ďalej? Nechajme sa prekvapiť.

tipuj play-off