Futbalové ligy na starom kontinente vrcholia, no počas najbližších dní sa pozornosť fanúšikov bude sústreďovať na reprezentačné zápasy. Hrá sa totiž kvalifikácia o postup na MS v Katare.

Poľsko postúpilo automaticky ďalej, keďže Rusov z bojov o šampionát vyradili. Zápas Škótska s Ukrajinou preložili na neurčito, a tak zostávajú štyri dvojice. Kto si otvorí dvierka do Kataru? Tipni si na eTIPOS.sk, zbieraj body za správne tipy do Marec cup-u a bav sa s futbalom ako nikdy predtým.

Taliansko – Severné Macedónsko

Tipy: Zápas 1 – 1. gól Taliansko, menej gólov ako 3,5

Taliansko sa do semifinále baráže o postup na MS dostalo po tom, čo nevyhralo štyri z posledných piatich zápasov v skupine. Kvôli tomu aj v skupine C skončilo na druhom mieste za Švajčiarskom. Od úradujúceho majstra Európy sa čakalo viac, v tomto dueli môžu Azzurri využiť domáce prostredie, pretože sa predstavia v Palerme. Keby im však kvalifikácia nevyšla, bolo by to vôbec prvýkrát v histórii, kedy by sa nekvalifikovali na dvoje majstrovstvá sveta v rade. Zverenci Roberta Manciniho vsietili aspoň dva góly iba v dvoch z posledných siedmich stretnutí, ktoré odohrali od júlového finále Eura. Severné Macedónsko sa vlani prvýkrát predstavilo na Eure a teraz sníva o debute na majstrovstvách sveta. Skupinu J zakončilo na druhom mieste za favorizovaným Nemeckom. Znervózňovať ho však môže fakt, že reprezentácia prehrala posledné dva zápasy, ktoré odohrala proti tímom nachádzajúcim sa v rebríčku FIFA medzi top 11. V oboch prípadoch to navyše bolo aspoň trojgólovým rozdielom, a preto niet divu, že do tohto duelu nastúpi ako outsider. Hostia navyše na Eure 2020 prehrali všetky tri stretnutia – vo všetkých z nich dokonca inkasovali ako prví. S Talianskom sa stretli už dvakrát a bolo to počas kvalifikácie na MS 2018, nevyhrali ani raz.

Portugalsko – Turecko

Zápas 1 – viac gólov 2.polčase – polčas X/zápas 1

Na Estádio do Dragão sa odohrá semifinále baráže o postup na svetový šampionát medzi Portugalskom a Tureckom. Juhoeurópania sa pritom už videli s letenkami do Kataru vo vrecku, ale ich sen o priamom postupe zo skupiny kvalifikácie MS zhatilo v nastavenom čase záverečného duelu presným zásahom Srbsko, ktoré vďaka tomu obsadilo prvé miesto. Portugalci sa v baráži o účasť na MS predstavia tretíkrát v histórii, na ktorú budú chcieť určite nadviazať. Predošlé štyri súboje totiž všetky vyhrali. Podobný scenár sa očakáva aj teraz, pretože Turecko patrí medzi ich obľúbených súperov. Z ôsmich vzájomných konfrontácií ich ovládli hneď šesť. Turecku unikol priamy postup o dva body, ale nie vinou nevydareného záveru kvalifikačného cyklu, ktorý zakončilo sériou štyroch duelov bez prehry. Na rozdiel od Portugalska má partia trénera Stefana Kuntza s barážovými zápasmi nulové skúsenosti a na záverečnom turnaji sa predstavila naposledy v roku 2002. Od začiatku roku 2021 odohrali Turci okrem duelov na neutrálnej pôde päť zápasov vonku, v ktorých štyrikrát uspeli. Zakaždým to ale bolo proti súperom, ktorí sa v rebríčku FIFA nachádza pod Portugalskom.

Švédsko – Česko

Tipy: Zápas X – 1.gól Švédsko – viac gólov ako 2,5

Cesta Švédska (17. v rebríčku FIFA) na svetový šampionát v Katare pokračuje semifinálovou barážou proti Čechom. Severania túžia po druhej účasti na MS v rade, ku ktorej by im mal pomôcť tím zložený z dravej mladosti a skúseností. Tri korunky sa po dvoch porážkach u súpera v rade vracajú na svoju pôdu, čo by pre nich malo byť výraznou vzpruhou. Pred svojimi tribúnami totiž ovládli predchádzajúcich deväť duelov a v predošlých šiestich sa vždy aspoň dvakrát presadili. Navyše sa môžu oprieť o vzájomnú bilanciu v tomto storočí. S českým tímom sa stretli trikrát a ani raz neprehrali. Treba však dodať, že zakaždým išlo o priateľské meranie síl. Hostia zo stredu Európy mieria do Škandinávie so sériou piatich stretnutí bez porážky. Tri výhry boli okorenené čistým kontom, ale zároveň proti výrazne ľahším súperom. Česi, ktorí si miesto v baráži nevybojovali v kvalifikácii, ale v Lige národov, budú mať problémy so skladaním defenzívnej formácie. Mimo totiž majú hneď niekoľko obrancov a nastúpiť nebude môcť ani kľúčový muž ofenzívy Patrik Schick. Postupové vyhliadky na premiérovú účasť na MS od roku 2006 tak v podaní štvrťfinalistov EURO 2020 nie sú najlepšie.

Wales – Rakúsko

Tipy: Zápas 2 – 1.gól Rakúsko – v 2.polčase viac gólov

Pozornosť celého Walesu teraz smeruje k futbalovej reprezentácii, ktorú čaká baráž o premiérový svetový šampionát od roku 1958. V semifinále narazí ostrovný celok, ktorý v kvalifikačnej skupine E obsadil druhú priečku s päťbodovým mankom na prvé Belgicko, na výber Rakúska. Práve s Červenými diablami dokázali Walesčania v záverečnom zápase skupiny remizovať 1:1 a zaistiť si tak druhú pozíciu pred Českou republikou. Kľúčovým by sa mohol ukázať návrat na Cardiff City Stadium, kde Wales v kvalifikácii MS ani raz neprehral a svojim súperom dovolil vždy maximálne jeden presný zásah. Aj vďaka tomu drží domáci výber najdlhšiu sériu bez porážky vo svojej histórii, keď na vlastnom trávniku neprehral v 16 súťažných dueloch v rade. Rakúšania sa na záverečnom turnaji predstavili naposledy v roku 1998. Kvalifikácia MS im však príliš nevyšla, keď v tabuľke obsadili až štvrtú pozíciu a nebyť úspechu v Lige národov, mohli si nechať o baráži len snívať. V poslednej dobe sa ale herne zdvihli, čo potvrdzujú tri výhry z predchádzajúcich štyroch zápasov. Na ihriskách súpera to už ale taká sláva nie je. Z uplynulých šiestich duelov triumfovali len dvakrát  a to ešte proti jasným papierovým outsiderom (Faerské ostrovy a Moldavsko).

CHCEM TIPOVAŤ