Jeho meno je svetová superznačka, ktorú poznajú takmer všade. LeBron James. Američan, ktorý je za posledné dve dekády symbolom basketbalu. Muž, ktorý v zápase LA Lakers proti Oklahome prekonal historický rekord v počte nastrieľaných bodov v NBA.

Pred takmer 40 rokmi končil kariéru ikonický Kareem Abdul-Jabbar. V tom čase sa jeho bodové konto zastavilo na čísle 38 387. Ďalší hráči boli za ním o tisíce bodov. Jeho rekord sa javil ako neprekonateľný.

Lenže, ako sa hovorí. Nemožné neexistuje. A tak prišiel na basketbalovú scénu LeBron James. Od nováčikovskej sezóny udivoval rodák z Ohia svojimi výkonmi odborníkov, spoluhráčov, protihráčov a najmä fanúšikov. On ich zápas čo zápas dostával do varu, keď bolo treba zabral na maximum a body na jeho konte pribúdali so železnou pravidelnosťou. Až prišiel zápas s Oklahomou, ktorý vstúpil do histórie.

NAPRIEK REKORDU PREHRA

Jamesovi pritom pred stretnutím chýbalo k dosiahnutiu rekordu 36 bodov a pri jeho sezónnom priemere 30 bodov sa skôr očakávalo, že zmena v historickej tabuľke nestane v piatok ráno počas zápasu Lakers s Milwaukee. Mimochodom, dvoch tímov, za ktoré hrával doterajší rekordér Abdul-Jabbar.

Lenže duel Lakers s Thunder mal vysokú dôležitosť, keďže oba tímy sa nachádzajú tesne pod hranicou postupu do vyraďovacej časti a 38-ročný James predviedol nadštandardný výkon, dal napokon 38 bodov. Ani to však nestačilo. Lakers prehrali zápas 130:133.

TLIESKALA I LEGENDA

James prekonal rekord už v tretej štvrtine. Zápas sa následne zastavil na zhruba desať minút a štvornásobnému šampiónovi NBA osobne prišiel pogratulovať nielen komisár NBA Adam Silver, ale aj samotný, v súčasnosti 75-ročný bývalý pivot Abdul-Jabbar. Okrem neho sa na hracej ploche ocitli rodinní príslušníci LeBrona a desiatky zástupcov médií. Jednoducho moment, ktorý musel zachytiť každý podstatný.

„To, že sa mi podarilo dosiahnuť túto métu počas prítomnosti takej legendy akou je Kareem, je niečo výnimočné. Cítim veľkú pokoru. Chcel by som sa poďakovať fanúšikom Lakers, ste jedineční,“ povedal James priamo na palubovke.

PRÍBEH IKONY MENOM JAMES

A aký je príbeh najlepšieho strelca histórie NBA?

Už keď pred 21 rokmi uverejnil špecializovaný športový časopis Sports Illustrared na svoju titulku LeBrona s nápisom: „Vyvolený“ športový svet bol v úžase, čo všetko 206 centimetrov vysoký hráč dokáže. Netrvalo dlho a LeBron si dal spomínané slovo vytetovať na chrbát. A začali sa diať veci.

LeBron pochádza z chudobnej rodiny. Jeho mama mala len 16 rokov, keď sa narodil, otec oňho nemal záujem. Šport mu ukázal lepšiu cestu k životu. A on sa jej chopil najlepšie, ako mohol.

Kariéru odštartoval na profesionálnej dráhe v Clevelande, kde už v debutovom ročníku mal priemer viac ako 20 bodov na zápas. V rodnom tíme hrával sedem sezón, už ako superhviezda sa následne presunul do Miami, kde sa stal členom dynastie Heat po boku Dwaynea Wadea či Chrisa Bosha. V rokoch 2012 a 2013 vyhral titul, vo finále hral aj nasledujúce dva roky. Obe prehral. Najskôr s Miami, potom už s Clevelandom, kam sa vrátil, aby materskému tímu vrátil to, čo mu dal v úvode kariéry.

Na druhý pokus to vyšlo. V roku 2016 sa LeBron prebojoval do finále znova, tento raz to bol úspešný boj. Cavaliers zdolali Golden State 4:3 na zápasy, James bol v siedmom nebi.

Znie to až neuveriteľne, ale podľa mnohých najlepší basketbalista všetkých čias bol vo finále od rokov 2011 – 2020 deväťkrát vo finále. Uspel štyrikrát. Naposledy ako hráč LA Lakers, v drese ktorého teraz pokoril aj magickú hranicu v počte bodov.

LEPŠÍ AKO JORDAN?

LeBron James počas svojej kariéry vyhral všetko, čo sa dá. Štyrikrát uspel v NBA (s troma klubmi), v zbierke má dve zlaté olympijské medaily. Štyrikrát bol MVP finále, štyrikrát sa stal MVP hráčom celej sezóny. Devätnásťkrát za sebou bol členom výberu v zápase All-Stars.

Aj vďaka týmto číslam sa mnohí pýtajú, či mu stačia tieto čísla a fakty k tomu, aby bol považovaný za najlepšieho basketbalistu všetkých čias. Tento primát patrí Michaelovi Jordanovi. Ten má na konte „len“ 32 292 bodov, čo je piaty najväčší počet histórie, ale titulov má 6. Vždy bol pritom najlepší hráč. Svet udivoval svojou genialitou a keď bolo treba, stačilo dať Jordanovi loptu. On dal kôš vždy.

LeBron je podobný. Takisto je nielen skvelý hráč, ale aj značka. Hodnota jeho majetku sa odhaduje na 1 miliardu dolárov.

Rebríčkov bolo a bude mnoho. Pre niekoho je najlepší Jordan, pre niekoho James. Jedno je však isté. Najlepším strelcom histórie je fenomenálny LeBron James. A jeho rekord sa javí ako ten Abdul-Jabbarov – neprekonateľný.

Azda nie nadarmo má LeBron prezývku Kráľ.