Svetový šampionát v lotyšskej Rige má za sebou úvodné hracie dni a už teraz sa dá označiť za absolútne šialený. Jedno obrovské prekvapenie strieda druhé. Čo tak ďalšie do zbierky? Slováci hrajú dnes od 15:15 s Ruskom. Ako sa skončí ich zápas? 

Slovensko vs Rusko. Dávid a Goliáš. Hokejová zborná je dominantnou krajinou na majstrovstvách sveta dlhé desaťročia a rok čo rok chodí na veľké turnaje v pozícii topfavorita. Sú však aj momenty, kedy sa musel gigant skloniť pred umom, šikovnosťou, kreativitou a silou slovenského hokeja. Pripomeňme si tri pamätné zápasy Slovenska s Ruskom na veľkých turnajoch.

SLOVENSKO – RUSKO 4:3, FINÁLE MS 2002

Švédsky Göteborg. Hala Scandinavium. Je sobota 11. máj 2002. Slovensko v semifinále vyradilo domáce Švédsko, Rusi rovnako v nájazdoch zaskočili Fínov. Veľké finále.

Už v 1. minúte vyhrávame po góle Ľubomíra Višňovského. V polovici zápasu vyhráva tím trénera Jána Filca 3:1. Napriek tomu sa Rusi nechcú vzdať a zásahmi Antipova a Sušinského vyrovnávajú na 3:3.

Plynú posledné desiatky sekúnd. Na námestiach po celom Slovensku stovky tisíc ľudí tŕpnu. Ako to dopadne?

Posledné dve minúty zápasu. Žigmund Pálffy sa zmocnil puk, vyráža vpred. Na ľavom krídle má Petra Bondru, posúva mu puk. Ostrostrelec Washingtonu napriahol, strelou zápästím prekonáva brankára Sokolova. Do konca zápasu zostáva 100 sekúnd.

Slováci už v závere zápasu nedovolili Rusom, aby vyrovnali. Zápas vyhrávajú 4:3. Historicky prvý a dodnes aj jediný raz sa stávajú majstrami sveta!

SLOVENSKO – RUSKO 2:1 na nájazdy, OH VANCOUVER

Západné pobrežie Kanady. Jeden z posledných výstrelov zlatej generácie slovenského hokeja.

Rusi prišli do Vancoveru ako hlavný ašpirant na titul. Pavel Dacjuk tvrdí, že v ich strede je atómová zbraň. Hovorí o superstrelcovi Alexandrovi Ovečkinovi.

Ten sa v úvodnom zápase proti Lotyšsku blysol dvoma gólmi. Rusi vyhrali jasne 8:2. Naopak Slováci znova vedení Jánom Filcom nestačili na Čechov – 1:3.

SLOVENSKO – RUSKO 2:1 na nájazdy, OH VANCOUVER

Západné pobrežie Kanady. Jeden z posledných výstrelov zlatej generácie slovenského hokeja.

Rusi prišli do Vancoveru ako hlavný ašpirant na titul. Pavel Dacjuk tvrdí, že v ich strede je atómová zbraň. Hovorí o superstrelcovi Alexandrovi Ovečkinovi.

Ten sa v úvodnom zápase proti Lotyšsku blysol dvoma gólmi. Rusi vyhrali jasne 8:2. Naopak Slováci znova vedení Jánom Filcom nestačili na Čechov – 1:3.

Rusi boli jasný favorit. Ich útoky však dlho končia na brankárovi Jaroslavovi Halákovi. V 26. minúte ho síce prekonal Morozov, ale poistka v podobe druhého gólu neprichádza. Naopak, Marián Hossa strieľa v 50. minúte gól na 1:1.

Zápas ide do extra času, v ňom víťazný gól nepadol. Na rad idú samostatné nájazdy.

Stümpel a jeho bekhendový blafák – 1:0! Morozov a Demitra následne neuspeli. Ovečkin vyrovnal na 1:1. Hossa a Dacjuk nepremenili.

Po troch sériach nasleduje rýchla smrť. Kto dá ako prvý, vyhral. Ovečkin to nie je. Stümpel v druhom pokuse neuspel. Zlyhal aj Kovaľčuk. Handzuš, znova Ovečkin, Gáborík, Malkin takisto nedali.

O všetkom môže rozhodnúť Pavol Demitra. Na nájazd ide pomaly. Vykorčuľuje si oblúkom takmer až k mantinelu. Blíži sa k brankárovi

Bryzgalovovi. Vystrelí? Urobí blafák? Nie, brankára si vytiahne na stranu a jemný oblúčikom ho prekonáva do opačnej strany! Slováci vyhrávajú 2:1!

SLOVENSKO – OLYMPIJSKÍ ŠPORTOVCI Z RUSKA 3:2, OH PJONGČANG

Otvárací zápas posledného olympijského turnaja. Rusi nemôžu hrať pre dopingový škandál svojej krajiny pod svojou vlajkou, vôľa vyhrať im však nechýba.

NHL nie je prerušená, napriek tomu majú hviezdny tím. Kovaľčuk, Moziakin, Dacjuk, Kaprizov, Šipačov, Gusev a ďalší tvoria obrovskú palebnú silu.

A Slováci? Tím nového trénera Craiga Ramsayho ide bojovať.

V 5. minúte je však zle nedobre. Po góloch Prochorkina a Kaprizova prehrávame 0:2. Bude to debakel? Desať gólov?

Ale kdeže! Ešte do prvej tretiny vyrovnávajú zlepenými gólmi Ölvecký a Bakoš. Dlho predlho ďalší gól neprichádza. Rusi sú „hotoví“ z brankára Branislava Konráda.

A tak prichádza slovenský moment. Peter Čerešňák v 49. minúte strelou od modrej čiary strieľa víťazný gól. Senzácia je na svete!

Podarí sa niečo podobné slovenskému tímu aj v Rige? Tipnite si v herni eTIPOS.sk! Aktuálny kurz na Slovákov je 7,6. Nadviažu na predošlé skvelé víťazstvá s ruským gigantom?

Na zápas nášho mužstva s veľkým favoritom si môže každý nový hráč tipnúť so Stávkou bez rizika až 50 € . Zaregistruj sa ešte dnes v herni eTIPOS.sk, natipuj si 1. stávku na ľubovoľný zápas MS za minimálne 20 € a ak bude tvoja stávka nevýherná, vrátime ti celú výšku vkladu v podobe bonusu. Pri vklade 20 € ti vrátime 20 €, pri vklade 100 € ti pribudne na konto maximálne 50 €.

Tipéri môžu využiť aj Gólový bonus. Podaj si tiket na akýkoľvek zápas z ponuky šampionátu a ak bude tvoja stávka nevýherná, vrátime ti bonus vo výške strelených gólov podľa koeficientu vkladu.

A to nie je z promo akcii ani zďaleka všetko.

Kto si podal tiket s minimálnym vkladom 5 € a kurzom aspoň 1,5 prvé hracie dni, je v hre o podiel z balíka 30 000 € v Majstrovskej stíhačke.