Diskusie na barových stoličkách po celom svete, v prostriedkoch hromadnej dopravy, na uliciach, počas zápasov na štadiónoch. Jednoducho keď padne otázka, kto je najlepší futbalista na sveta za posledné roky, v hre boli vždy len dve mená. Lionel Messi a Cristiano Ronaldo.

Obaja štartujú na práve prebiehajúcich, toľko diskutovaných a kritizovaných MS v exotickom Katare v najcennejšom drese svojej krajiny. Pravdepodobne budú ich poslednými v kariére, keďže vek nezastavíš.

TIPUJ MS V KATARE A HRAJ O PODIEL Z BONUSU AŽ 10 000 €

Finále snov Argentína – Portugalsko by bolo obrovskou oslavou futbalu a možno by dalo aj odpoveď na otázku, kto je najlepším futbalistom planéty. Prvé vystúpenie Juhoameričanov na MS a prehra so Saudskou Arábiou však šokovalo všetkých.

Argentínčan Lionel Andrés Messi Cuccittini (35 rokov) hrá aktuálne v Ligue 1 za Paris Saint-Germain a je kapitánom argentínskeho národného mužstva. Získal rekordných sedem ocenení Zlatá lopta a rekordných šesť európskych Zlatých kopačiek.

Až do odchodu v roku 2021 strávil celú profesionálnu kariéru v Barcelone, s ktorou získal 35 trofejí vrátane desiatich ligových titulov, štyroch triumfov v Lige majstrov a siedmych titulov Copa del Rey. Je plodným strelcom a kreatívnym hráčom, drží rekordy za najviac gólov v La Lige (474), v španielskej lige a európskej ligovej sezóne (50), v európskej klubovej sezóne (73), v kalendárnom roku (91), v El Clásicu (26). Na konte má najviac hetrikov v Lige majstrov (8), v La Lige (36), ako aj najviac asistencií v La Lige (192), v ligovej sezóne (21) a Copa América (17).

MS V KATARE TIPUJEŠ S 1. STÁVKOU BEZ RIZIKA AŽ DO 50 €

Drží tiež rekord za najviac reprezentačných gólov hráča z Južnej Ameriky (80).

Messi je jednoducho geniálny futbalista a držiteľ množstva rekordov. Strelil viac ako 750 kariérnych gólov za klub a krajinu, nik iný nedal za jeden klub v histórii všetkých líg viac presných zásahov, ako šťúply Argentínčan.

Portugalčan Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro (37 rokov) obliekal ešte pred nedávnom dres Manchestru United, no po veľkej kritike trénera a pomerov v slávnom veľkoklube dostal počas pobytu v Katare od zamestnávateľa „padáka“. Kde bude pôsobiť, je zatiaľ otázne. V tejto chvíli sa chce rodák z Madeiry sústreďovať na reprezentačné povinnosti, keďže je kapitánom Portugalska na MS.

Často je považovaný za jedného z najlepších zakončovateľov v dejinách. Ronaldo získal päť ocenení Zlatá lopta, najviac pre európskeho hráča a štyri európske Zlaté kopačky. V kariére pozbieral 31 trofejí, vrátane siedmych ligových titulov, piatich titulov Ligy majstrov, jedného na Majstrovstvách Európy a jedného v Lige národov UEFA.

Narodil sa pre strieľanie gólov. Drží rekord za najviac zásahov a asistencií v Lige majstrov (134/41), najviac hetrikov (57), zdieľaný rekord za najviac hetrikov v Lige Majstrov (8), samozrejme s Lionelom Messim, najviac gólov za národné mužstvo ako aktívny hráč (103!) a spoločný rekord v počte gólov na ME (9).

Je jediný hráč, ktorý strelil viac ako 60 gólov vo všetkých súťažiach v štyroch sezónach po sebe. Je jedným z mála zaznamenaných hráčov, ktorý odohrali viac ako 1000 profesionálnych zápasov a strelil viac ako 780 gólov v kariére za klub a krajinu.

Je taktiež iba druhým hráčom, ktorý strelil 100 reprezentačných gólov a súčasne prvým Európanom. Počas kariéry obliekol dresy Sportingu Lisabon, Realu Madrid, Juventusu a Manchestru Utd.

Lionel Messi a Cristiano Ronaldo sú dve ikony a my, fanúšikovia môžeme byť len radi, že žijeme v ére týchto futbalových mušketierov. Spýtať sa, kto z nich je lepší, je asi ako riešiť bájnu záhadu, čo bolo skôr. Vajce alebo sliepka. Jedna časť planéty je „tím Messi“, druhá „tím Ronaldo“. Do ktorej patríte vy a komu by ste dopriali titul z MS?

ZÍSKAJ KAŽDÝ DEŇ POČAS MS BONUS AŽ DO 30 €

Keď sa bavíme o dokonalosti oboch hráčov, pozrime sa ešte na štatistiky, ktoré zdobia ich kariéry:

ŠTATISTIKY oboch hráčov:

Počas svojej futbalovej kariéry:
Messi 997 zápasov/ 787 gólov/ 347 asistencií
Ronaldo 1140 zápasov/ 818 gólov/ 234 asistencií

Klubové štatistiky:

Messi 831 zápasov/ 695 gólov / 297 asistencií
Ronaldo 949 zápasov/ 701 gólov / 201 asistencií

Štatistiky v Lige majstrov:

Messi 161 zápasov/ 129 gólov/ 40 asistencií
Ronaldo 187 zápasov/ 141 gólov /42 asistencií

Štatistiky v domácich pohárových súťažiach:

Messi 81 zápasov/ 56 gólov / 33 asistencií
Ronaldo 82 zápasov/ 45 gólov / 10 asistencií

Reprezentačné štatistiky:

Messi 166 zápasov/ 92 gólov / 50 asistencií
Ronaldo 191 zápasov/ 117 gólov / 33 asistencií

A ešte na záver zopár zaujímavostí o dvojici futbalistov, ktorých kúzla si užívame dlhé roky a pevne veríme, že ešte nejakú tu sezónu, dve budeme mať šancu sledovať ich hru.

Kto je lepší v premieňaní pokutových kopov?

Pokiaľ ide o penalty, Ronaldove čísla pohodlne prevyšujú Messiho, aj keď možno nie o toľko, ako si niektorí ľudia myslia. Tak či onak, keby si má tréner ľubovoľného tímu vybrať, kto by šiel kopať penaltu, ukázal by asi na jedného z nich. A aké majú štatistiky z bieleho bodu?
Ronaldo za celú svoju kariéru zahrával impozantných 145 penált (s 29 chybami), zatiaľ čo Messi zaznamenal 105 penált (30 nepremenil). To dáva Ronaldovi pomer úspešnosti 83% v porovnaní s celkovým pomerom Messiho 78%.

Kto vyhral viac trofejí?

Čo sa týka trofejí, Messi má celkové prvenstvo v tejto štatistike. Zatiaľ čo Ronaldo získal 34 trofejí, Messi ich má na konte 41 (vrátane olympijského triumfu v roku 2008 a majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov 2005).

Kto získal viac individuálnych ocenení?

Žiadny iný futbalista v histórii si takú elitnú úroveň neudržal tak dlho. V štatistike najviac cenného ocenenia Zlatá lopta je všetko jasné, Messiho 7 trofejí prekonalo Ronalda, ktorý tento úspech zaknihoval iba päťkrát. Žiadny iný hráč v histórii pritom nevyhral tuto trofej viac ako trikrát.

Aj to je nefalšovaný dôkaz, že Messi a Ronaldo sú najlepší futbalisti tohto milénia, pre mnohých dokonca najlepší hráči všetkých čias.

Mimochodom, kto je vášmu úsudku a srdcu najbližší. Messi alebo Ronaldo?

TIPUJ MS V KATARE