Užívať si prírodný wellness a popritom získať skvelú výhru? S hrami od TIPOSU je všetko možné. Slovensko je nádherná krajina s neskutočným prírodným bohatstvom. Okrem iného tu máme viac ako 1600 minerálnych a termálnych prameňov. Mnoho z týchto vôd je dostupných pre každého, kto sa pri prameni zastaví. Ste presýtení tlačeníc a vysokých cien v aquaparkoch a wellness centrách? Navštívte niektorý z našich prírodných termálnych prameňov.

Liptovský Ján

Na konci tejto obce pramení čiastočne upravený prírodný termálny prameň, ktorý miestni obyvatelia nazývajú “kaďa”. Voda, ktorá tu vyviera na povrch je mineralizovaná, hydrouhličitanovo-síranová, silne uhličitá, vápenato-horečnatá, hypotonická. Má dokázateľne liečivé účinky pri reumatických chorobách, ochoreniach ženských orgánov, kožných ochoreniach, chorobách pohybového ústrojenstva. Teplota termálneho prameňa je 20°C a výdatnosť 10,6 litra/min. Voda obsahuje hlavne sírany, vápnik, horčík a železo. Napriek svojej nízkej teplote majú v nej obsiahnuté plyny efekt perličkového kúpeľa a zahrejú celé telo aj v zime.

Kalameny

V poslednej dobe značne spopularizovaný prameň v liptovskej obci Kalameny, neďaleko kúpeľov Lúčky. Ku pomerne frekventovanej lokalite sa možno dostať autom a poznajú ju aj turisti zo zahraničia. Vďaka teplote približne 33°C je možné pohodlné kúpanie aj v mraze. Ide o umelý vrt z roku 2000 s hĺbkou 500 m. Je obkolesený jazierkom s rozmermi 20×10 metrov, ktoré odteká do vedľajšieho potoka Kalamenianka. Voda má silný sírny zápach, je slabo mineralizovaná, sírano-hydrouhličitanová, vápenato-horečnatá voda, vlažná, hypotonická. V Kalamenoch sa dá pohodlne kúpať aj v treskúcej zime.

Stankovany

Obec má vo svojom katastri druhý najväčší počet prameňov v rámci Liptova (na prvom mieste je Bešeňová). Jazierko na kúpanie sa nachádza na rašelinisku severozápadne od obce , v blízkosti troch vrtov, ktoré boli uskutočnené v roku 1975. V minulosti bolo niekoľko krát upravené, jeho súčasný priemer je približne 10 m. Voda je mierne zakalená, slabo zapácha po sírovodíku, na povrchu sa vytvára jemný povlak. Pomáha liečiť kožné choroby a pitie minerálnej vody z miestnych prameňov napomáha pri žalúdočných a črevných ochoreniach.

Lukavica

Lukavický termálny prameň sa nachádza pri jednej z mestských častí Žarnovice. Zdrojom termálnej vody s teplotou 35°C je hydrogeologický vrt LKC-4 Lukavica. Bol navŕtaný v hĺbke 792 – 851 metrov počas hydrogeologického prieskumu, vykonávaného v tejto oblasti Štiavnického stratovulkánu v roku 1980. Výdatnosť prameňa je 9,9 l/s. Jedná sa o vodu vápenato-horečnatú, hydrogénuhličitanovú, siričitanovú. Jej mineralizácia dosahuje len 0,37 g/l, nejedná sa teda o minerálnu vodu. Napriek tomu je príjemným miestom na kúpanie , ktoré je využívané aj v zime.

Chorvátsky Grob

Mnohé termálne pramene na južnom Slovensku vznikli zo starých vrtov z naftového prieskumu. Jedným z nich je aj tento, ktorý sa nachádza sa medzi Chorvátskym Grobom a Čiernou Vodou. Pôvodne mal slúžiť na výskumné účely a dnes je obľúbeným miestom na kúpanie. Tento vrt sa volá FGB-1 a bol vyhĺbený v rokoch 1973 – 1974. Voda je v hĺbke 971 až 1 210 metrov. Voľne vychádza na povrch asi 1,9 litra za sekundu a jej teplota dosahuje až 50°C. Neďaleko je druhý vrt, hlboký 500 metrov s teplotou len 24°C. Medzi jazierkami je hadica, ktorá reguluje teplotu. Zaujímavosťou je, že na mieste, kde voda vyteká z hadice, niekedy stačí zapáliť zápalku a horí. Je to kvôli tomu, že sprievodný plyn obsahuje metán.

Vyšné Ružbachy

V kúpeľnej obci Vyšné Ružbachy sa nachádzajú štyri veľké a niekoľko malých travertínových kráterov. Jeden z nich je naplnený termálnou minerálnou vodou s vysokým obsahom vápnika. Táto minerálna látka spôsobuje, že jazero má výnimočne vyvinutý okrajový val s priemerom 20 metrov. Voda pochádza z kúpeľného prameňa Izabela. Jazero má hĺbku okolo troch metrov a teplotu asi 23 stupňov Celzia. Hoci je pri budove na jazierku tabuľka s nápisom „zákaz kúpania“, vedenie kúpeľov tu toleruje kúpanie zadarmo na vlastné riziko. Pri jazierku dokonca umiestnili i toalety, sprchy a bufet s občerstvením. Návštevníci kúpeľného areálu majú možnosť bezplatne využiť ležadlá a slnečníky.

Liptovská Kokava

V malebnej obci bol v roku 1990 dokončený geotermálny vrt s hĺbkou takmer 2 kilometre, ktorý predbežne potvrdil výdatnosť 17 litrov vody za sekundu. Jej teplota v mieste čerpania, 100 m pod zemským povrchom, dosahuje 43,5 stupňa Celzia. Napriek zákazu sa v skúšobnej zdrži začali kúpať ľudia a vďaka svojej vysokej teplote sa lokalita stala vyhľadávaným miestom aj v zime. Voda má výborné účinky na kĺby a kosti. Obec plánuje necelý kilometer od vrtu vybudovať aquapark . Či bude aj po jeho vybudovaní ponechaná možnosť voľného kúpania sa v jazierku je zatiaľ otázne.

Travertínové jazierko pri Rojkove

Neďaleko liptovskej obce Rojkov sa v nádhernom prostredí nachádza jazierko Zlá voda, kde sa najmä v letných mesiacoch s obľubou kúpu domáci. V skutočnosti sa jedná o vzácny o travertínový útvar s kráterom na vrchu, ktorý bol v roku 1971  vyhlásený za prírodnú pamiatku. Minerálna voda v ňom pôsobí blahodarne a liečivo na kĺby a kožné choroby. Turisti jazierko vyhľadávajú aj v zime, vďaka jeho liečivým účinkom.

hrať lotérie