Program Ligy národov je neúprosný a platí to aj o zápasoch slovenskej reprezentácie. Za posledné dni odohrali tri duely, štvrtý je pred nimi dnes v ďalekom Kazachstane. Ako dopadne?

Podarí sa sokolom odveta za domácu potupnú prehru, ktorá stála hlavu trénera Štefana Tarkoviča? Tipni si s TIPOSom a nechaj sa inšpirovať našou analýzou, rovnako ako pri ďalších zápasoch Ligy národov, v ktorých môžeš zbierať aj voľné spiny do kasína.

FUTBALOVÁ LIGA NÁRODOV

KAZACHSTAN – SLOVENSKO

Tipy: 1. polčas bez gólov – Zápas 2 – 1. gól Slovensko

Kazachstan vstúpil do Ligy národov víťazne, ale po dvoch úspechoch narazil a naposledy len remizoval s Bieloruskom (1:1). V súboji s dotierajúcim Slovenskom však bude aj naďalej hájiť prvé miesto a jeho nádej na postup do ligy B zvyšuje aj výhra v nedávnom vzájomnom dueli (1:0). Výhra nad Slovenskom bola jednou zo štyroch, ktoré Kazachstan dosiahol v posledných šiestich vystúpeniach, vrátane dvoch v LN.

Zverenci Magomeda Adiyeva ešte nikdy v základnej skupine tejto súťaže viackrát ako dvakrát nevyhrali a niet divu, že doteraz čakajú aj na dve domáce víťazstvá v rade. Slovensko využilo posledné zaváhanie Kazachstanu a po výhre 1:0 nad Azerbajdžanom stiahlo jeho náskok na jediný bod. Slovenské sebavedomie pred dlhou cestou do Astany potom zvyšujú predovšetkým štyri výhry z predchádzajúcich šiestich zápasov, vrátane troch vonkajších úspechov v rade. Slováci sa budú musieť zaobísť bez dvoch veľkých mien, Marek Hamšík ukončil reprezentačnú kariéru a Milana Škriniara zase čaká minimálne mesačná pauza kvôli zraneniu kolena z predchádzajúceho stretnutia s Kazachom.

Slovensko bude predovšetkým dúfať, že sa neprejaví absencia defenzívneho piliera Škriniara, pretože v predchádzajúcich šiestich dueloch udržalo štyri čisté kontá. Aslan Darabayev zariadil svojim gólom v minulom vzájomnom súboji výhru Kazachstanu a všetky jeho predchádzajúce tri góly boli prvými gólmi v zápase. Vladimír Weiss sa zase postaral o úvodný zásah zápasu každým zo svojich predchádzajúcich štyroch gólov v drese Slovenska. V žiadnom z minulých šiestich vystúpení Slovenska by nevyšla stávka na to, že sa presadia oba tímy.

Francúzsko – Chorvátsko

Tipy: Zápas X – viac gólov ako 2,5 – 1. polčas padne gól

Francúzsko, ktoré ovládlo predchádzajúci ročník Ligy národov, skoro v minulom kole prehralo s Rakúskom, ale vďaka gólu z 83. minúty aspoň uhralo remízu (1:1). Aj napriek tomu sa ale nachádza na poslednom mieste v skupine. Na prvé Dánsko stráca štyri body a domáci síce vedia, že ešte nie je nič stratené a budú bojovať o ďalšie body, ale hrozba zostupu je v tejto chvíli veľká. Francúzov však môže povzbudzovať fakt, že privítajú Chorvátsko, s ktorým ešte nikdy neprehrali, avšak v minulom súboji s ním len remizovali 1:1.

Na druhú stranu ich môže motivovať vedomie, že sa vracia domov, kde v štyroch zo šiestich stretnutí LN strelili minimálne dva góly. Navyše pred začiatkom tohto ročníka LN doma zvíťazili v štyroch zápasoch po sebe. Chorvátsko si v minulom kole poradilo s Dánskom (1:0) a darilo sa mu najmä v druhom polčase. Na druhú stranu sa v minulom ročníku LN vyhlo zostupu iba vďaka gólovému rozdielu a pred začiatkom tohto zápasu sa v skupine nachádza na predposlednom mieste. Hosťom sa v súťaži nikdy príliš nedarilo a zvíťazili v nej len v troch zápasoch (3-2-8).

Navyše v predchádzajúcich dvoch prípadoch, keď v nej vyhrali, prehrali nasledujúce stretnutie 1:2 – raz dokonca so svojim terajším súperom z Francúzska. Na druhú stranu ale vyhrali štyri posledné zápasy u súperov a spolu v nich strelili 12 gólov. K ich historicky prvej výhre nad Francúzskom by im mohol pomôcť aj fakt, že v štyroch z predchádzajúcich piatich vonkajších zápolení neinkasovali. Kylian Mbappé vystrelil Francúzom remízu s Rakúskom, ale to ukončilo jeho sériu 12 reprezentačných zápasov, v ktorých skóroval a zariadil Francúzsko výhru. Na druhej strane dal Mario Pašalić tri zo svojich štyroch posledných reprezentačných gólov až po hodine hry – vrátane víťazného gólu proti Dánsku. Francúzsko prehralo len jedno z predchádzajúcich desiatich stretnutí, v ktorých inkasovalo ako prvé – a to navyše prehralo až na penalty.

Dánsko – Rakúsko

Tipy: Zápas X – viac gólov v 2. polčase – v 1. polčase padne gól – viac gólov ako 2,5

Dánsko v minulom kole Ligy národov nestačilo na Chorvátsko (0:1) a zároveň Rakúsko remizovalo s Francúzskom 1:1. Bolo to druhýkrát za posledných 17 zápasov, kedy sa Dáni strelecky nepresadili. Záložník Christian Eriksen neskôr hovoril o „dvoch úplne odlišných polčasoch“, pretože to bol už štvrtý zápas Dánska v rade, v ktorom padlo počas druhých dejstiev viac gólov ako v tých prvých. Dáni tak po takmer roku po prvýkrát doma prehrali. Inak tu vyhrali šesť stretnutí a v každom z nich nastúpili proti celkom, ktoré sa v rebríčku FIFA nachádza mimo top 20 – vrátane vydareného kvalifikačného zápasu na majstrovstvách svete, v ktorom v októbri porazili 1:0 práve Rakúsko (34. miesto).

Povzbudzovať môže Dánov (11. miesto) aj fakt, že doma s Rakúskom neprehrali ani jeden z piatich duelov (4-1-0) a v posledných štyroch z nich skórovali ako prví. Rakúsko v piatok takmer porazilo Francúzsko, ale v 83. minúte inkasovalo, a tak s ním nakoniec remizovalo. Aj napriek tomu, že do nového ročníka LN nevstúpilo zle, tréner Ralf Rangnick vyhlásil „Hrali sme dobre, ale nevidím dôvod ku gratuláciám, keď sme tak dlho siahali po troch bodoch.“ Avšak ak jeho zverenci v tomto zápase zvíťazia, dostanú sa v skupine na prvé miesto. Je síce pravda, že na dánskej pôde sa Rakúsku príliš nedarí, ale aj tak môže hostí motivovať aspoň fakt, že skórovali v siedmich z predchádzajúcich ôsmich zápasov u súperov. Kľúčový by mohol byť vstup do zápasu, pretože v piatich z posledných šiestich z nich sa o konečnej deľbe bodov rozhodlo už v polčase. V každom z posledných piatich zápasov Rakúska padol vždy presne jeden gól v prvom polčase.

Azerbajdžan – Bielorusko

Tipy: Zápas X – 1. polčas nepadne gól – polčas X/Zápas X – menej gólov ako 2,5

Azerbajdžan privíta v skupine C3 Ligy národov Bielorusko a už teraz je jasné, že pôjde o kľúčový súboj s ohľadom na prípadný zostup do kategórie D. Azerbajdžan by sa každopádne prípadnému poslednému miestu asi nemohol veľmi čudovať, predchádzajúca porážka so Slovenskom (0: 1) predĺžila jeho čakanie na výhru v súťaži už na sedem zápasov, v ktorých navyše nedal ani jeden gól. Na domácej pôde Azerbajdžanci nevyhrali dokonca už v 15 medzinárodných dueloch a jediným pozitívom tak sú štyri čisté kontá v minulých šiestich vystúpeniach v LN. Problémom je logicky ofenzíva, čo len potvrdzuje fakt, že Azerbajdžan ešte nikdy v LN nedokázal otočiť zápas, v ktorom inkasoval ako prvý. Ale pozor, poslednú výhru Azerbajdžan oslavoval práve proti Bielorusku, keď vlani v júni dokázal zvrátiť nepriaznivo sa vyvíjajúce priateľské klaní (2:1).

Gólové hody asi nie sú na programe dňa, veď aj prvé tohtoročné vzájomné meranie síl skončilo pred pár dňami bez gólov. Bielorusko potom strelilo svoj prvý gól v tomto ročníku až v minulom dueli s Kazachstanom (1:1), ale na svojom konte má o bod viac ako súper. Stávka na to, že sa presadia oba tímy, by vám každopádne vyšla len v jedinom z jeho predchádzajúcich šiestich stretnutí. Dôležitosť úvodného gólu podčiarkuje aj skutočnosť, že Bielorusko nedokázalo vonku otočiť a vyhrať zápas, v ktorom inkasovalo ako prvé, už od roku 2015, kedy porazilo Severné Macedónsko 2:1. V Lige národov však prehralo len jedno zo šiestich vonkajších vystúpení a trikrát v nich nedostalo ani gól. Azerbajdžan inkasoval už v siedmich domácich zápasoch v rade minimálne jeden gól po 75. minúte.

Nemecko – Taliansko

Tipy: Zápas 1X – 1. gól Nemecko – v oboch polčasoch padne gól

Nemecko si z nedeľnej návštevy Budapešti odviezlo bod za remízu 1:1. Bolo to štvrtýkrát v rade, keď týmto výsledkom skončilo stretnutie nemeckého výberu, ktorý sa tak v polovici tohto ročníka Ligy národov vo svojej skupine nachádza na tretej priečke. Pod vedením Hansiho Flicka Nemci neprehrali už 12 zápasov v rade a pokiaľ by v tomto dueli Taliansko porazili, preskočili by ich v tabuľke. Motivovať bude domácich fakt, že s Talianskom neprehrali už päť zápasov po sebe – ale v štyroch z nich platil až do konca základnej hracej doby vyrovnaný stav. Zároveň bude Nemcov, ktorí do tohto duelu nastúpia v úlohe favoritov, povzbudzovať aj vedomie, že doma stratili len dva z predchádzajúcich 19 zápasov. Taliansku sa v poslednom čase príliš nedarí. Vyhrali len dve z predchádzajúcich ôsmich stretnutí a ani sa nekvalifikovali na nadchádzajúce majstrovstvá sveta.

Hostí, ktorí momentálne vedú svoju skupinu, by mohol motivovať fakt, že budú hrať vonku. Na ihriskách súperov totiž neprehrali už 15 zápasov po sebe (mimo finále Eura 2020). Nedá sa však očakávať veľa gólov, pretože tri z posledných štyroch vonkajších zápasov Talianska skončili 0:0. Jonas Hofmann skóroval v nedeľnom zápase, a tak sa prvýkrát o minuloročnom novembri presadil v dvoch zápasoch po sebe. V štyroch z piatich posledných duelov, v ktorých skóroval, sa trafil medzi 40.-50. minútou hry. Ani jeden z posledných 44 zápasov Nemecka neskončil 0:0.

tipuj ligu národov