Olympijské hry v Paríži budú jedným zo športových vrcholov roka 2024. Odštartujú 26. júla a potrvajú do 11. augusta. Koľko Slovákov na nich uvidíme?

Slovensko má aktuálne 13 miesteniek na olympijské hry v Paríži.

Najviac – päť – ich majú v kapse strelci. Štyri miestenky si vybojovali vodní slalomári, dve miesta patria atlétkam a rovnako tak dve miesta sú pre Slovensko isté v cestne cyklistike.

Slovenskí športovci majú v mnohých ďalších športoch šancu kvalifikovať sa na olympiádu buď priamo na určených súťažiach, alebo cez dlhodobé rebríčky.

Na základe rebríčkov možno predpokladať, že Slovensko by malo získať ďalšie miestenky v stolnom tenise, triatlone, džude či skejtbordingu.

Ďalší naši olympionici by mohli vzísť z radov reprezentantov v rýchlostnej kanoistike, zápasení, boxe, tenise, plávaní, lukostreľbe, športovej gymnastike a možno aj v niektorých ďalších individuálnych športoch.

Koľko ich bude celkovo, sa zatiaľ nevie. Ak by sa naši športovci dostali na číslo podobne s hrami v Tokiu, bol by to úspech. Pre porovnanie, na OH, ktoré sa pre pandémiu konali miesto roka 2020 až v roku 2021, vyslalo Slovensko 41 športovcov – najmenej v doterajšej histórii.

SLOVENSKÍ ŠPORTOVCI S ISTOU ÚČASŤOU NA OH 2024 V PARÍŽI:

STREĽBA

Danka Barteková – Športová streľba – skeet
Zuzana Rehák Štefečeková – Športová streľba – trap
Vanesa Hocková – Športová streľba – skeet
Marián Kovačócy – Športová streľba – trap
Patrik Jány – Športová streľba – vzduchová puška 10 m

VODNÝ SLALOM

Zuzana Paňková – Vodný slalom – C1
Matej Beňuš – Vodný slalom – C1
Jakub Grigar – Vodný slalom – K1
Eliška Mintálová – Vodný slalom – K1

ATLETIKA

Viktória Forster – 100 m prekážky
Gabriela Gajanová – 800 m beh

CESTNÁ CYKLISTIKA

Účastníci zatiaľ neurčení