Tréner slovenských futbalistov Francesco Calzona stojí pred náročnou úlohou. S výberom, ktorý síce má svetové individuality, no v tejto chvíli veľmi slabý tímový kredit, sa pokúsi uspieť v kvalifikácie o postup na ME 2024 do Nemecka. Podarí sa mu to?

Taliansky kouč začína prvý kvalifikačný cyklus. Už o pár dní ho čaká dvojzápas proti Luxembursku a Bosne a Hercegovine.

V nedeľu na zraze privítal deväť reprezentantov, ďalší sa postupne pripájajú. Calzona však musí riešiť aj jednu nepríjemnosť, keďže kapitán Milan Škriniar a aktuálne najlepší futbalista Slovenska má problémy s chrbtom a jeho štart je otázny. Neprišiel ani na vyhlásenie ankety Futbalista roka. Cenu pre víťaza si „prevzal“ na diaľku.

tipuj kvalifikáciu me

NA ÚVOD ĽAHŠÍ SÚPER

Slovákov čaká vo štvrtok 23. marca o 20.45 h súboj v Trnave s Luxemburskom a 26. marca o 20.45 h v Bratislave s Bosnou a Hercegovinou. Domáci tím verí v úspešný štart.

„Je to nový začiatok, máme ideálnu príležitosť vstúpiť do kvalifikácie čo najlepšie. Verím, že odštartujeme víťazstvom, a že aj ostatné výsledky budú dobré,“ povedal na brífingu brankár Martin Dúbravka.

TIPUJ KVALIFIKÁCIU ME S KURZOVÝM ZVÝHODNENÍM AŽ DO 100%

Po prvom polroku fungovania v slovenskom futbale došlo v Calzonovom štábe spolupracovníkov k trom zmenám. Vymenili sa lekári, na pozícii trénera brankárov Matúša Kozáčika nahradil Ján Novota. Ten pripravuje Dúbravku na brejkových hráčov Luxemburska. „Nemôžeme ich podceniť. Luxemburčania sú momentálne vyššie ako my, určite by som nás nepasoval do úlohy favorita. Ale bude to na nás a chceme potešiť divákov.“

UKÁŽE SA SILA?

Slovenský futbal za posledné roky výrazne klesol. Nedarí sa v kvalifikáciach, prišlo viacero šokujúcich prehier. I preto nastala zmena na trénerskom poste. Talian Calzona je stále vlastne len na začiatku svojej misie. Ako sa mu bude dariť veľa odhalia prvé zápasy v kvalifikácii.

Slovenská má svojom strede hráčov ako Škriniar, či Stanislav Lobotka, ktorí momentálne patria k hviezda Serie A. Kapitán národného tímu je síce zranený, ale náhradníci by mali jeho miesto zastať. Otázna však bude celková súhra tímu. Tá v posledných mesiacoch výrazne haprovala.

Jednou z opôr mužstva by mohol byť Lukáš Haraslín, ktorému sa darí v drese Sparty Praha. Na konte má v tejto sezóne 14 odohraných duelov a na konte 6 gólov.

„S dobrými výkonmi sa nemôžem uspokojiť a potrebujem ich podávať častejšie. Verím, že budú gradovať a že budem pomáhať Sparte i reprezentácii. Vieme, ako vyzerali uplynulé zápasy. Verím, že vstup do kvalifikácie bude iný. Úvod je dôležitý a ak nevyjde, potom sa to ťažko doháňa. Máme ideálnu šancu odraziť sa. Musíme najskôr uspieť s Luxemburskom a až potom môžeme myslieť na ďalšie zápasy,“ povedal Haraslín.

PRÍDE RONALDO?

Slovensko má v kvalifikačnej skupine okrem Luxemburska a Bosny, za ktorú hráva Edin Džeko aj Lichtenštajnsko, Island a Portugalsko. Posledne menovaný tím je najväčší favorit na postup. Mužstvo okolo nestarnúceho Cristiana Ronalda patrí k najlepším na svete. A hoci po neúspechu na nedávnom MS sa veľa špekulovalo o možnom konci svetovej hviezdy v národnom tíme, opak je pravdou.

Nový tréner portugalskej reprezentácie Roberto Martinez zaradil do nominácie na úvodné dva zápasy kvalifikácie proti Lichtenštajnsku a Luxembursku aj spomínaného Ronalda. Útočník saudskoarabského Al-Nassr, ktorý má už 38 rokov, by sa tak mal v budúcnosti objaviť aj na zápase proti Slovensku.

Termíny zápasov so Slovenskom – kvalifikácia EURO 2024:
23.03.2023 (Štvrtok) SLOVENSKO – Luxembursko (20:45)
16.10.2023 (Pondelok) Luxembursko – SLOVENSKO (20:45)

Termíny zápasov so Slovenskom – kvalifikácia EURO 2024:
26.03.2023 (Nedeľa) SLOVENSKO – Bosna a Hercegovina (20:45)
19.11.2023 (Nedeľa) Bosna a Hercegovina – SLOVENSKO (20:45)

Termíny zápasov so Slovenskom – kvalifikácia EURO 2024:
17.06.2023 (Sobota) Island – SLOVENSKO (20:45)
16.11.2023 (Štvrtok) SLOVENSKO – Island (20:45)

Termíny zápasov so Slovenskom – kvalifikácia EURO 2024:
20.06.2023 (Utorok) Lichtenštajnsko – SLOVENSKO (20:45)
11.09.2023 (Pondelok) SLOVENSKO – Lichtenštajnsko (20:45)

Termíny zápasov so Slovenskom – kvalifikácia EURO 2024:
08.09.2023 (Piatok) SLOVENSKO – Portugalsko (20:45)
13.10.2023 (Piatok) Portugalsko – SLOVENSKO (20:45)

tipuj kvalifikáciu me