Pod rúškom pandémie a špecifických politických postojoch sa od 4. februára začínajú v čínskom Pekingu XXIV. zimné olympijské hry. Slovensko zastupuje päť desiatok športovcov, medzi ktorými máme aj horúce želiezko na zisk viacerých medailí.

Ázia si za posledné roky podmanila organizáciu olympijských hier. Zimné hry pred štyrmi rokmi sa konali v juhokórejskom Pjongčangu, vlani sa letná olympiáda konala v japonskej metropole Tokiu.

Čínsky Peking sa stane prvým mestom, ktoré usporiada letné a zimné olympijské hry. Letná olympiáda sa v najľudnatejšej krajine konala v roku 2008.

Čína dala svetu množstvo úžasných vynálezov, jej kultúrne dedičstvo je obrovsky bohaté, niektoré jeho časti a zvyky pred okolitým svetom naďalej ukrývané. Čo však z Číny uniklo je vírusová pandémia. Ochorenie Covid-19. Aj preto budú olympijské hry prísne strážené, organizované a uskutočnia sa v bubline.

viac info peking 2022

UZAVRETÉ HRY

Účastníci hier by sa vôbec nemali dostať do styku s bežnou verejnosťou. Čakajú ich prísne zdravotnícke kontroly pred príchodom do krajiny, a rovnako tak neustále testovanie počas hier. Úrady aj preto výrazne obmedzili leteckú dopravu do krajiny. Jednoducho, kto chce v týchto dňoch prísť do Číny, musí byť športovec, funkcionár alebo člen výpravy. Inak máte smolu.

Väčšina športovcov má za sebou očkovanie, mnohí aj tretiu dávku. Vakcinácia povinná nebola, každý nezaočkovaný športovec však musel absolvovať prísnu 21-dňovú karanténu.

Aj pri takýchto momentoch si neraz uvedomíme, ako veľmi sa náš svet zmenil. Športoví pamätníci určite len s úsmevom na tvári spomínajú na najsrdečnejšie hry v Lillehammeri 1994, ázijské dobrodružstvo v Nagane 1998 či na pohodový a dokonalým životom opradený Vancouver 2010.

Dnes je všetko inak. A tak sa športový svet uzavrie vo februári do bubliny. Do tej pekinskej sa dostanú len akreditované osoby, ktoré budú pod dohľadom od prvého dotyku s čínskou pôdou až po samotný odchod z krajiny.

Organizátori už minulý rok vylúčili účasť zahraničných divákov a pôvodne plánovali, že vstupenky budú predávať len domácim. Nakoniec sa zmenilo aj to a na tribúny sa dostanú diváci len na základe pozvánky. Zmena prišla v dôsledku miestneho šírenia nákazlivejšieho variantu omikron.

TRI STREDISKÁ

Čína si od hier veľa sľubuje. Prostredníctvom ZOH chce priviesť k zimným športom okolo 300 miliónov ľudí. Aj preto v krajine vybudovali niekoľko úplne nových športovísk.

V Pekingu sa budú konať súťaže v halových ľadových športoch a v disciplíne Big Air.

Alpskí lyžiari, bobisti, sánkari a skeletonisti budú súťažiť približne 90 km od pekinskej olympijskej dediny v Jen-čchingu, biatlonisti, bežci na lyžiach, skokani na lyžiach, severskí kombinátori, akrobatickí lyžiari či snoubordisti zasa v stredisku Čang-ťia-kchou, asi 180 km od hlavného mesta.

Dejiská prepojili modernou železničnou traťou stavanou na rýchlosti až 350 km/h. Čínski organizátori sa zamerali aj na ekologickú stránku hier a za jednu z priorít si určili trvalú udržateľnosť, všetky športoviská by mali fungovať na energii z obnoviteľných zdrojov.

V každej z troch zón vznikli Olympijské dediny, ktoré po hrách prerobia na byty a obchodné priestory. Rozpočet by mal byť na úrovni 3,9 miliardy USD, pekinská olympiáda v roku 2008 pritom stála vyše 40 miliárd.

RUSKO NENÁJDETE

V Pekingu sa bude bojovať dokopy o 109 medailových kolekcií. V programe sa objaví aj sedem nových disciplín: monoboby žien, miešaná štafeta v šortreku, Big Air mužov aj žien v akrobatickom lyžovaní, súťaže miešaných tímov v skokoch na lyžiach, snoubordkrose i v akrobatickej disciplíne aerials (skoky).

Rovnako ako pred štyrmi rokmi v Pjongčangu budú v Pekingu chýbať hokejisti z NHL. Pôvodne pritom tí najlepší v Pekingu hrať, ale šíriaca sa pandémia na americkom kontinente ich účasť pod piatimi kruhmi prekazila.

Rovnako ako vlani v Tokiu nebudú môcť súťažiť pod vlastnou vlajkou a s vlastnou hymnou ruskí športovci. Je to následok trestu s oficiálnou príčinou štátom podporovaného dopingového programu v krajine. A tak ich uvidíme pod hlavičkou ROC – Ruský olympijský výbor. Na hrách nebudú vôbec štartovať športovci z KĽDR.

V Pekingu by mali štartovať športovci z 91 krajín, premiérovú účasť na zimných olympijských hrách absolvujú Saudská Arábia a Haiti.

Zraky slovenských fanúšikov sa budú upierať najmä na lyžiarske svahy, kde budeme s napätím sledovať výkony Petry Vlhovej. Koľko medailí získa? Podarí sa jej uspieť v slalome, obrovskom slalome i kombinácii?

O šanciach našej zimnej kráľovnej, ale aj možnostiach ďalších slovenských športovcov, si prečítate v ďalšom zo série článkov.

Spoločnosť TIPOS už viac ako 10 rokov hrdo stojí na strane našich olympionikov. Ako hrdý exkluzívny partner Slovenského olympijského a športového výboru drží palce v Pekingu celej slovenskej výprave.

viac info peking 2022