Draft NHL. Po dlhé desaťročia jedna z najsledovanejších udalostí leta na území Kanady a USA. Ale na Slovensku? V minulosti bežný deň, počas ktorého sa azda len o trochu viac hovorilo o hokeji. Dnes je to však aj v našich končinách udalosť číslo jedna.

Slovensko je v hokejovom svete známa krajina. Vyprodukovalo mnoho hráčov do najlepších líg na svete. Viacerí z nich priniesli domov aj Stanley Cup.

Cesta do najlepšej ligy sveta sa pre väčšinu začína draftom. Do NHL bolo doposiaľ draftovaných 173 Slovákov. Pre porovnanie, Švajčiari a Nemci sú na číslach 75 a 72, takí Česi však na čísle 459.

Spod Tatier si tímy doteraz vybrali 14 brankárov, 45 obrancov a 114 útočníkov. Dvanásť Slovákov bolo draftovaných v prvom kole.

Doteraz najvyššie draftovaným Slovákom je Marián Gáborík, ktorého si v roku 2000 vybrala Minnesota z 3. pozície. Hviezdny útočník sa stal legendou tímu Wild. Strelil jeho prvý gól v histórii, počas kariéry zaznamenal 5-gólový zápas, v drese Los Angeles vyhral Stanleyho pohár.

Jeho rekordný zápis môže/by mal prekonať Juraj Slafkovský, ktorý má potenciál stať sa dokonca draftovou jednotkou roka 2022!

tipuj draft

KANAĎAN ALEBO SLOVÁK?

Najväčšou otázkou pred draftom, ktorý sa koná 7. júla (v noci zo štvrtka na piatok) je, či bude jednotkou domáci Kanaďan Shane Wright alebo náš Juraj Slafkovský.

Wright je podľa domácich predurčený na túto pozíciu. Je center, v kanadskej juniorke žiaril. Navyše, ako prvý tím si vyberá Montreal.  Bude mu to však stačiť? Wright nikdy nehral zatiaľ medzi mužmi, za to náš Slafkovský áno. A už v 17-tich rokov žiaril.

Rodák z Košíc je stále len tínedžer, no počas kariéry toho už dosiahol neúrekom. Štartoval na dvoch majstrovstvách sveta. Vlani v Rige sa len oťukával, tento rok v Helsinkách bol už najproduktívnejším hráčom slovenského mužstva.

Absolútny highlight jeho doterajšej kariéry však prišiel na olympiáde v Pekingu, kde v siedmich zápasoch strelil sedem gólov. V drese Slovenska získal bronzovú medailu, a stal sa MVP hráčom turnaja. Po návrate do tímu TPS Turku sa zaradil do 2. formácie, kde takisto pravidelne bodoval.

Kto z nich sa napokon stane jednotkou? Wright bol dlho favorit, ale výkony z posledného roka, ako aj sebavedomé vystupovanie talentovaného Slováka, ho medzi viacerými, aj zámorskými odborníkmi, zaradili na pozíciu číslo jedna.

NEMEC AJ MEŠÁR V 1. KOLE?

Slafkovský však nie je jediný talent spod Tatier, ktorý bude braný vysoko. Do top 5 by sa mal dostať aj obranca Šimon Nemec, ktorý strávil posledné roky v Nitre. V sezóne, počas ktorej takisto získal bronz z olympiády, patril k lídrom svojho mužstva.

Zahral si finále extraligy, kde však Nitra podľahla Slovanu. Napriek tomu Nemec žiaril, keď prekonal rekord Mariána Hossu v počte bodov vo vyraďovacej časti.

Odhaduje sa, že Nemec by mohol byť vybraný ako štvrtý, veľký súboj by sa mal odohrať medzi ním a českým obrancom Davidom Jiříčkom z Plzne.

V 1. kole by mohlo zaznieť aj meno Filipa Mešára, o ktorého sa zaujímali vo veľkom Arizona a Tampa Bay. Vyberie si ho jeden z týchto tímov?

KOĽKO SLOVÁKOV SI VYBERÚ?

Rok 2022 by mal byť celkovo veľmi úspešný pre slovenský hokej. Na drafte by mali totiž zaznieť aj mená Adam Sýkoru, Serváca Petrovského, Alexa Šoteka, Samuela Honzeka či Maroša Jedličku. Nechajme sa prekvapiť, koľko Slovákov sa napokon dostane do portfólia tímov NHL a ako sa bude meniť ich hokejová kariéra.

HVIEZDY AJ PREPADÁKY

Ale pozor. Hoc aj úspešný draft ešte neznamená, že hráč bude automaticky hviezdou NHL. Stačí sa pozrieť na rok 1999, kedy bol z pozície číslo 1 vybraný český útočník Patrik Štefan.

Žiadnu veľkú kariéru nezaznamenal, naopak, fanúšikom najviac zostal vrytý v pamäti ako hráč, ktorý počas zápasu Dallasu s Edmontonom nedal gól z metra na prázdnu bránku.

Byť draftovou jednotkou však je veľká prestíž. A pomer úspech/neúspech je jasne na strane úspešných hráčov. Veď jednotkami draftu boli aj také mená ako Mario Lemieux, Mats Sundin, Alexander Ovečkin, Sidney Crosby, Eric Lindros, Vincent Lecavalier, Steven Stamkos, Auston Matthews či Connor McDavid?

Kto bude ďalší? Shane Wright alebo Juraj Slafkovský?

tipuj draft