Slovenskú futbalovú reprezentáciu čaká štart prípravy na Euro 2024 domácim duelom s Rakúskom. Dejiskom bude 23. marca, ako už tradične, Národný futbalový štadión v Bratislave. Následne vycestujú zverenci trénera Francesca Calzonu do Nórska. Ako sa im bude dariť?

Slovensko sa s Rakúskom v doterajšej histórii stretlo vo vzájomných stretnutiach päťkrát. V nich zaznamenalo jednu výhru, tri remízy a jednu prehru s celkovým skóre 3:4 v prospech Rakúska. Na domácej pôde zverenci Taliana Calzonu, ktorý po novom šéfuje aj Neapolu, privítali svojich susedov doteraz len raz – v marci 2004 remizovali zverenci trénera Galisa na Tehelnom poli s Rakúskom 1:1, strelcom nášho gólu bol v 74. min Marek Mintál, za hostí vyrovnával v poslednej minúte zápasu Roland Kollmann.

Rakúsko sa predstavilo v Bratislave dvakrát aj vo federálnej ére, premiérovo v októbri 1948 v rámci Európskeho pohára. ČSR zvíťazilo 3:1 po dvoch góloch Hemeleho a Hlaváčka. Pod hlavičkou ČSFR odohrali zverenci trénera Máčalu prípravný zápas proti Rakúsku v auguste 1992, o remízu 2:2 sa gólmi zaslúžili Slováci Jozef Chovanec a Ľubomír Moravčík, za hostí skórovali Peter Stöger a Heimo Pfeifenberger.

Naposledy sa Slovensko s Rakúskom stretlo pred odchodom na Euro 2020, vo Viedni sa v júni 2021 zrodila bezgólová remíza 0:0. Slováci z posledných piatich zápasov vyhrali štyrikrát. Za posledných 13 duelov si pripísali iba dve prehry, obe proti Portugalsku. Rakúsko hrá tiež v hernej pohode, z posledného tuctu duelov prehrali iba raz, proti Belgicku, až deväť zápasov zverenci Ralfa Rangnicka ovládli vo svoj prospech.

Trénerovi Francescovi Calzonovi sa pred nadchádzajúcimi zápasmi skomplikovala situácia v ofenzíve. Aleksandar Čavrič sa po osobnom rozhodnutí rozhodol zostať v Japonsku a v ligovom zápase sa zranil Róbert Polievka. Dvadsaťdeväťročný Srb strávil sedem a pol roka v Slovane Bratislava. Momentálne je na hosťovaní v japonskom tíme Kašima Antlers, kde má po štyroch zápasoch bilanciu jeden gól a dve asistencie. Práve súčasný klub nesúhlasil s uvoľnením Čavriča s argumentom, že sa ešte neadaptoval v tíme.

„On sám deklaroval záujem reprezentovať Slovensko. V tejto chvíli je však situácia taká, že nepríde. Je to jeho vlastné rozhodnutie a my ho musíme akceptovať,“ uviedla pre oficiálny web SFZ senior media manažérka Monika Jurigová.

V utorok 26. marca sa následne predstavíme na severe Európy. Proti Nórsku sa Slováci stretli štyrikrát a išlo vždy o prípravu. V máji 2000 podľahol výber trénera Jozefa Adamca v Osle severanom 0:2 a Nóri sa tešili z víťazstva aj o desať rokov neskôr, kedy na štadióne v Žiline zvíťazili 1:0. Jediné víťazstvo slovenského výberu sa zrodilo v novembri 2017, Slováci na štadióne v Trnave zdolali severanov gólom Stanislava Lobotku.

Naposledy sa oba tímy stretli na Ullevaal Stadion pred dvomi rokmi. Domáci zvíťazili nad zverencami Štefana Tarkoviča 2:0 po presných zásahoch Erlinga Haalanda a Martina Ödegaarda. Hviezdy Manchestru City a Arsenalu sú v nominácii aj teraz.

Ako dopadnú prípravné zápasy? Možno sa necháš inšpirovať našimi tipmi.

Slovensko – Rakúsko
Tipy: Zápas X – 1.polčas X – viac gólov v 2.polčase

Nórsko – Slovensko
Tipy: Zápas  – 1.polčas X – Haaland strelí gól

 

Nominácia SR na prípravné zápasy proti Rakúsku a Nórsku:
Brankári:
Martin Dúbravka (Newcastle United), Marek Rodák (FC Fulham), Henrich Ravas (New England Revolution)
Obrancovia:
Norbert Gyömbér (US Salernitana), Dávid Hancko (Feynoord Rotterdam), Matúš Kmeť (AS Trenčín), Peter Pekarík (Hertha Berlín), Michal Tomič (Slavia Praha), Vernon De Marco (Hatta Club), Sebastián Kóša (Spartak Trnava), Marek Kristián Bartoš (Podbrezová), Tomáš Nemčík (Rosenborg BK), Adam Obert (Cagliari Calcio)
Stredopoliari:
Dominik Hollý (FK Jablonec), Juraj Kucka (Slovan Bratislava), Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Patrik Hrošovský (K.R.C. Genk), Ondrej Duda (Hellas Verona), László Bénes (Hamburger SV), Tomáš Rigo (Baník Ostrava), Tomáš Suslov (Hellas Verona), Róbert Mak (FC Sydney)
Útočníci:
Leo Sauer (Feyenoord Rotterdam), Róbert Boženík (Boavista Porto), Lukáš Haraslín (Sparta Praha), Dávid Ďuriš (Calcio Ascoli), Ľubomír Tupta (Slovan Liberec)

tipuj prípravu