Slovan nestrelil ani gól, v prvom zápase neuspel proti častému účastníkovi Ligy majstrov a jednému z najúspešnejších futbalových klubov Grécka, žilinskí šošoni inkasovali už v prvom polčase na ihrisku Jablonca studenú štvorgólovú sprchu. Tipuj zápasy slovenských tímov v pohárových súťažiach starého kontinentu.

Po vypadnutí Spartaku Trnava reprezentujú Slovensko v európskych súťažiach už iba bratislavský Slovan a žilinský MŠK. Úvodné vystúpenia dopadli z ich pohľadu vcelku katastrofálne a tak sú jednou nohou od vypadnutia. Náplasťou belasým bude zrejme iba účasť v skupinovej fáze Európskej konferenčnej ligy. Dokážu potrápiť svojich favorizovaných súperov v odvetách?

SLOVAN – OLYMPIAKOS – X

Obaja dajú gól – ÁNO

Postup – 2

Zverenci trénera Vladimíra Weissa ťažkú úlohu v prvom zápase play-off Európskej ligy na pôde Olympiakosu Pireus nezvládli, keď prehrali hladko 0:3. Dianie na ihrisku najlepšie charakterizuje aj pomer streleckých pokusov, v ktorom úplne jasne ťahal za kratší koniec slovenský majster z Bratislavy – v pomere 1:17.

Tréner 19-násobného majstra Slovenska a víťaza PVP z roku 1969 netajil sklamanie, ale uznal kvalitu súpera a zaslúžené víťazstvo domácich: „Vyhralo lepšie mužstvo. My sme ako-tak držali krok do prvého gólu. Trikrát sme však inkasovali z odrazených či tečovaných lôpt a po prehratých súbojoch, ktoré sme nedohrávali tak ako predtým. Snáď ani v príprave sme nedostali góly zo štandardiek, v Pireu sme v tomto zaostali. Boli sme málo nebezpeční, nemali sme priamu strelu, možno jednu mimo bránu, aj to na konci zápasu. Olympiakos bol lepší a treba mu zagratulovať.“

Olympiakos sa v aktuálnej sezóne porúčal z Ligy majstrov po prehre s nepríjemným bulharským Ludogorcom až po nešťastnom rozstrele zo značky 11 metrov. Náplasťou zrejme bude pre zverencov Pedra Martinsa účasť v skupinovej fáze Európskej ligy, kde určite ich ambície zďaleka nekončia.

Slovan však nemá v odvete čo stratiť, keďže aj v prípade prehry sa predstaví v skupinovej fáze EKL. Do zápasu môže ísť bez zbytočnej nervozity a pokúsiť sa o prekvapenie. „Z prvého zápasu si musíme vziať čo najviac poznatkov aj smerom do odvety. Je to nepríjemné, no čaká nás ešte druhý polčas a pred odvetou nič nevzdávame. Musíme pokračovať,“ dodal hráč belasých Abena.

ŽILINA – JABLONEC – 1X

Počet gólov – viac ako 2,5

Postup – 2

Futbalisti spod Dubňa sa predstavili v úvodnom súboji s českým Jabloncom nabudení zo zápasov proti cyperskému Apollonu a Tobolu z Kazachstanu plní ambícií, aj keď pred samotným duelom bol rovnako jasným favoritom domáci celok z Česka.

Potvrdilo sa to do bodky, keď zažili polčas hrôzy, v ktorom inkasovali až štyri góly, čím sa s najväčšou pravdepodobnosťou pripravili o účasť v skupinovej fáze Európskej konferenčnej ligy. Tretí tím predchádzajúcej sezóny najvyššej českej súťaže tvrdil muziku od úvodných minút a bol mimoriadne efektívny. Duel ovládol 5:1.

„Po šoku v prvom polčase sme sa snažili dostať späť do zápasu, čo sa nám aj čiastočne podarilo gólom na 1:4. Verili sme, že doma bude odveta vyzerať úplne ináč, a o to viac nás mrzí ten gól na koncil duelu. Tento výsledok je pre nás krutý, škoda dvoch brejkových šancí na začiatku stretnutia, ktoré sa mali skončiť gólom. Možno by sa vyvíjalo ináč, no je to len v rovine teórie,“ povedal po zápase tréner MŠK Staňo.

Petr Rada, tréner Jablonca, bol spokojný s vysokým víťazstvom o štyri góly, upozornil ale na fakt, že jeho zverencov čaká ešte ďalších 90 minút v Žiline. Streliť favorizovanému Jabloncu štyri góly v odvete bude pre žlto-zelených takmer nesplniteľná úloha, my však dúfame, že slovenská omladina sa o dobrý výsledok aspoň pobije.

chcem tipovať