Ide do tuhého. Európska liga aj nová súťaž na futbalovej mape, konferenčná liga, majú pred sebou finále kvalifikácie. Slovensko zastupujú bratislavský Slovan a Žilina. Uspejú?

OLYMPIAKOS – SLOVAN – 1

Postup – 1

Slovan by rád dobyl grécky futbalový Olymp a vytvoril si tak dobrú východiskovú pozíciu k postupu do skupinovej fázy. Nečaká ho však nič ľahké.

Olympiakos vypadol z Ligy majstrov po prehre na penalty s bulharským Ludogorcom, čo potešilo trénera belasých Vladimíra Weissa. Skúsený kouč si totiž prial ako ďalšieho súpera práve Olympiakos.

„Som rád, že ich máme, a nielen preto, že tu hral môj syn. Je to veľký klub, pre nás určite cenná skúsenosť aj zážitok. Verím, že budeme dôstojným súperom. Máme rešpekt pred ich kvalitou, históriou a výbornou kulisou, no neprišli sme ustráchaní. Chceme sa pobiť o dobrý výsledok a hrať odvážne, musíme byť nebezpeční vpredu, inak nemáme šancu,“ povedal.

Slovan pricestoval na štadión Karaiskakis bez zraneného brankára Michala Šullu, menšie problémy má Ezekiel Henty, ale hrať bude. Pripravený bude aj David Strelec. To sa už nedá povedať o Rataovi, ktorého tréner vyhodil z kádra, De Marco má trest za červenú kartu.

Olympiakos bude jasným favoritom, vo svojom strede má hráčov ako  El Arabi, Valbuena, Camara alebo Sokratis, ktorý odohral niekoľko sezón v Arsenale.

Napriek tomu Slovan nie je bez šance. Musí dobre brániť a čo najdlhšie držať stav 0:0. Brejkových hráčov má dosť. Vonku môže streliť aj gól.

JABLONEC – ŽILINA – X2

Postup – 2

Futbalisti Žiliny sa predstavia v súboji s českým Jabloncom s vedomím, že proti tímom našich západných susedov v pohároch nikdy neprehrala. Sparta Praha a Slovan Liberec dva razy, Slavia Praha až trikrát. Žilina je pre české tímy v pohárovej Európe postrachom.

V sezóne 2010/11 zdolala v play off Ligy majstrov Spartu Praha (1:0, 2:0) a dostala sa do skupinovej fázy.

V sezóne 2008/09, kedy hrala skupinovú fázu Pohára UEFA, zase vyradila v 2. predkole po dvoch víťazstvách Liberec (dvakrát 2:1).

V skupine Pohára UEFA sa vtedy stretla so Slaviou (0:0). A bez prehry obišla aj v 2. predkole Ligy majstrov v sezóne 2007/08 (dvakrát 0:0, vypadla na penalty).

Teraz v play-off konferenčnej ligy vyzve Jablonec. Na duel sa pritom nenaladila ideálne, keď prehrala s nováčikom Fortuna ligy z Liptovského Mikuláša 1:2. Mladé, dravé mužstvo Žiliny však dozaista bude chcieť dosiahnuť na ďalší veľký úspech v pohárovej súťaži.

No a zatiaľ, čo pre Žilinu išlo o prvý neúspech v sezóne, Jablonec sa vôbec nemá čím chváliť: zo štyroch zápasov českej ligy vyhral jediný, v pohárovej Európe prehral so škótskym Celticom v dvojzápase 2:7 (doma 2:4, vonku 0:3).

Pri absencii 29-ročného Jakuba Paura je najstarším hráčom žilinskej kabíny 24-ročný kapitán Ján Minárik. Priemerný vek tímu nie je ani 21 rokov, Jablonec má starší káder v priemere o približne šesť rokov.

Zápas bude vyrovnaný. Padnúť môže viac gólov. Žilina by mohla opäť prekvapiť.

chcem tipovať