Futbalové EURO má za sebou prvé zápasy v skupinách, pričom sme boli svedkami už jednej veľkej senzácie. Na našu veľkú radosť sa o ňu postarali zverenci trénera Calzonu, teda slovenskí sokoli, ktorí zdolali Belgicko 1:0. V našom zápase sa hneď dvakrát dostal do pozornosti všetkých systém VAR, ktorý v oboch prípadoch zahral do našich karát. Čo všetko okrem slovenského triumfu zaujalo v doterajšom priebehu na turnaji v Nemecku?

Kritický moment. 86. minúta. Belgičanom už jeden gól neuznali, pre ofsajd. Situácia zo záveru zápasu však najskôr vyzerala jasne. Gól pre favorita. A napokon predsa. Čo sa stalo? Belgičan zahral rukou.

Ruku Losa Opendu odhalil senzor v lopte. Krivka, ktorú si na systéme VAR šiel pozrieť aj hlavný rozhodca zápasu Meler z Turecka, pripomína tak trochu EKG. Zobrazuje vychýlenie, ktorému dôjde v dôsledku dotyku hráčovej ruky s loptou.

tipuj euro

Čip, ktorý je v lopte, využíva technológiu Connected Ball a senzory IMU, ktoré pomáhajú rozhodcom určiť jej presnú pozíciu alebo moment, keď ju odohrali, po prípade moment, kedy hráč zahrá pri spracovaní rukou. Teda presne ako v prípade Opendu, ktorý bol v súboji s Denisom Vavrom a pri spracovaní lopty si pomohol loptou, čo systém VAR odhalil a druhýkrát v zápase tak zobral Belgičanom gól.

Videoasistent rozhodcu pritom zrušil hneď dva góly Belgičanov a oba vsietil Lukaku. „Išiel som loptu odkopnúť do autu a on si ju posunul rukou. Nechcel som však prestať hrať, vieme že je tu VAR a tak som nechcel hrať na červenú kartu. To by som riskoval v postupovom zápase a v tomto by nám stačil aj ten bod. Povedal som Miňovi Škriniarovi, aby to išiel riešiť, nakoniec to skontrolovali. Bol som istý, že zahral s tou rukou,“ povedal pozorný Vavro po zápase v mixzóne.

Na týchto ME majú zákaz komunikácie s rozhodcom všetci hráči okrem kapitána. Vavro si bol previnením súpera istý: „Chalani sa ma pýtali a hovoril som im, že si ju posunul rukou. Nemal som obavy, ale VAR niekedy rozhodne v prospech nás a niekedy nie. Teraz sme mohli byť aj nešťastní, že to neuznal.“

SLOVENSKÍ ROZHODCOVIA V AKCII

A ešte raz slovenská nota. A znova sa budeme baviť o rozhodcoch. V Nemecku máme totiž aj zastúpenie pri píštaľke. Dôveru od Európskej futbalovej únie dostal ako hlavný rozhodca Ivan Kružliak a asistenti Branislav Hancko s Jánom Pozorom.

UEFA zverejnila menoslov 19 rozhodcovských tímov, v každom zápase na šampionáte bude mať hlavný rozhodca na čiare ako už tradične dvoch krajanov. Na základe dohody medzi UEFA a Juhoamerickou futbalovou federáciou CONMEBOL sa do nominácie dostala aj trojica Argentínčanov na čele s hlavným Facundom Tellom.

DÚHOVÝ ŠTADIÓN

Ozdobou nemeckého Eura sú štadióny. Mníchovský futbalový stánok bude 22. a 23. júna osvetlený v dúhových farbách. Organizátori pristúpili k tomuto kroku v súvislosti s dúhovým pochodom. V tieto dva dni sa na štadióne neuskutočnia žiadne zápasy európskeho šampionátu.

Mníchov hostí šesť zápasov na tohtoročných ME v Nemecku, vrátane otváracieho duelu medzi Škótskom a domácou reprezentáciou, ktorý vyhrali Nemci jasne 4:1.

REKORDÉR ZO ŠPANIELSKA

Španielsky futbalista Lamine Yamal sa stal vo veku 16 rokov a 338 dní najmladším hráčom, ktorý si pripísal štart na finálovom turnaji majstrovstiev Európy. Krídelník FC Barcelona figuroval v základnej zostave Španielska v zápase B-skupiny proti Chorvátsku a prekonal rekord Poliaka Kacmera Kozlowského, ktorý nastúpil na predošlom európskom šampionáte vo veku 17 rokov a 246 dní. Yamal má za sebou už prvú kompletnú sezónu v katalánskom klube. V zostave „Blaugranas“ sa vypracoval na stabilného člena a vyslúžil si dôveru kormidelníka Xaviho Hernandeza, ktorý mu dal šancu už ako 15-ročnému v ročníku 2022/23.

NAJRÝCHLEJŠÍ GÓL HISTÓRIE

A poďme na ďalší rekord. V zápase Talianska s Albánskom v Dortmunde padol najrýchlejší gól v histórii európskych šampionátov vo futbale. Albánec Nedim Bajrami sa presadil už po 22 sekundách hry a prekonal tak rekordný zápis Rusa Dmitrija Kiričenka, ktorý v roku 2004 skóroval so siete Grécka po 67 sekundách. Napokon to však jeho tímu na body nestačilo. Albánsko prehralo s obhajcami titulu z Talianska 1:2.

ÓDA NA HVIEZDU

Fanúšikovia anglickej futbalovej reprezentácie nadchli Judea Bellinghama, keď zaspievali pieseň „Hey Jude“ po tom, čo svojím gólom rozhodol o víťazstve proti Srbsku. Po stretnutí priznal, že skladby od legendárnych The Beatles patria k jeho najobľúbenejším a gesto anglických priaznivcov si vychutnal. Na svojom druhom európskom šampionáte sa dočkal prvého gólu, keď hlavičkou v 13. minúte strelil jediný presný zásah duelu. Po zápase ho vyhlásili za najlepšieho hráča, no špeciálnu spomienku si odniesol najmä z hudobného prekvapenia od anglických priaznivcov.

MBAPPE BUDE NOSIŤ MASKU

Francúzsky futbalista Kylian Mbappe utrpel zlomeninu nosa v úvodnom zápase svojho tímu na EURO v Nemecku a NEZAHRÁ si už po zvyšok skupinovej fázy. Bude však späť vo vyraďovacej fáze s maskou na tvári.
Dvadsaťpäťročný útočník narazil pri hlavičke v 87. minúte nosom do ramena brániaceho rakúskeho hráča Kevina Dansa a opustil ihrisko so zakrvácaným dresom. Operácia však, našťastie, nutná nie je. Sociálnymi sieťami sa už teraz hemžia možnosti, akú masku bude francúzsky kapitán nosiť. Apropo, v zápase s Rakúskom vyhral jeho tím 1:0.

tipuj euro