Dlhé čakanie na štart nového ročníka NHL je na konci. V zámorí štartuje hokejová top liga sveta aj s niekoľkými slovenskými hráčmi. Veľká pozornosť sa bude opäť sústreďovať na jednotku minuloročného draftu Juraja Slafkovského z Montrealu.

Po nováčikovskej sezóne v drese Habs, ktorú mu predčasne ukončilo zranenie kolena, by chcel Slafkovský tento tok naplno preraziť.

Stále len devätnásťročný krídelník našiel v kempe správny rytmus, podľa médií začal efektívne využívať svoju robustnú postavu, hrať zodpovedne vo vlastnom pásme a bol kreatívny v tom útočnom. V piatich prípravných dueloch nazbieral tri body za dva góly a asistenciu a našiel stabilné miesto v druhom útoku po boku Kirbyho Dacha.

Slafkovský si chce sebavedomie preniesť aj do súťažného ročníka, pred jeho štartom je v dobrom mentálnom nastavení: „Momentálne si užívam veľmi veľa zábavy, keď hrám so skvelými hráčmi v tomto skvelom tíme. Musíme si to preniesť aj do základnej časti,“ konštatoval.

KOĽKO BODOV ZÍSKA?

Slafkovský je v Montreale ako magnet. Každý rieši jeho výkony a možnú sezónu. Výkony mladého talentu sú pod drobnohľadom už v príprave. Každý fanúšik Habs chce vidieť, ako sa z jednotky draftu stane ťahúň mužstva.

Na to sa viažu aj rôzne riziká. „Dospelo to do bodu, keď každé jeho striedanie vyvolá debatu o jeho potenciáli. Existuje skupina ľudí, ktorí ho chcú vidieť padnúť a potom taká, ktorá si nechce priznať, že aj Slafkovský robí chyby. Ťažko viesť normálnu debatu, keď sa nikto nechce vzdať svojej ideológie,“ povedal zámorský novinár Marc Dumont pre portál Sportnet.

Prakticky každý deň vyjde v zámorí článok, kde riešia odborníci, tréneri, ale aj fanúšikovia, koľko bodov môže Slafkovský získať v novej sezóne.

Niektorí mu tipujú len niečo okolo 30 bodov, iní zas odhadujú bodov až 60.

POTREBUJE HLAVNE PRIESTOR

Pri Slafkovskom sa veľakrát rieši aj to, či ho nemal Montreal ponechať na rok vo farmárskej AHL. V Lavale neodohral ani zápas, rovno ho strčili do rozbúrenej vody.

Farmu ako riešenie by aj dnes privítalo množstvo fanúšikov. Lenže táto možnosť je krajne nepravdepodobná.

Dumont tvrdí, že podľa manažmentu organizácie bol prvý rok v NHL prospešný pre jeho vývoj.

„Nájsť si rytmus v hokeji znamená strieľať a pokúšať šťastie. Ak vystrelíte päťkrát na zápas, je predpoklad, že sa niektoré strely uchytia a vaša sebadôvera porastie. Ale ak odohráte päť zápasov bez strely, stane sa opak. V tomto význame by AHL bola dobrým variantom pre Slafkovského,“ povedal Dumont pre Sportnet.

Hlavné slovo bude mať kouč Martin St. Louis v kooperácii s generálnym manažérom Kentom Hughesom. Pred prípravným kempom možnosť jeho odchodu na farmu nepripúšťali a po solídnych výkonoch plných bojovnosti a ofenzívnej kreativity je zrejmé, že bude hrať v prvom tíme s cieľom získať čo najviac bodov a každý zápas si užiť.

TATAR V COLORADE

Okrem Slafkovského majú istotu prvého tímu aj obrancovia Erik Černák (Tampa Bay), Martin Fehérváry (Washington) a útočníci Tomáš Tatar (Colorado) a Adam Ružička (Calgary). V prípravnom kempe New Jersey bojoval do poslednej chvíle o miestenku v hlavnom mužstve Šimon Nemec, na poslednú chvíľu ho však preradili do AHL.

Pred začiatkom sezóny zostal naďalej bez zmluvy brankár Jaroslav Halák, ktorý je v zámorí a čaká na ponuku.

Stabilnou súčasťou defenzívy Tampy Bay je Černák, ktorý sa s Lightning trikrát za sebou prebojoval do finále play off a v rokoch 2020 a 2021 dobyl s tímom Stanleyho pohár. Dvadsaťšesťročný obranca sa už zotavil z otrasu mozgu, ktorý utrpel v minulej sezóne v sérii play-off proti Torontu, keď ho trafil do hlavy Michael Bunting.

Podobne stabilnú pozíciu má Fehérváry v obrane Washingtonu. V predošlých dvoch sezónach bol defenzívnou oporou Capitals, v tej novej by bol rád väčším prínosom aj po ofenzívnej stránke.

Tatar sa po dvoch rokoch v New Jersey stal v lete voľným hráčom. Zmluvu nemal ešte dlho po otvorení trhu, po mesiacoch čakania sa nakoniec v polovici septembra dohodol na ročnom kontrakte s Coloradom. Avalanche zvolil aj preto, že hviezdami nabitý tím má tie najvyššie ambície.

Adam Ružička naznačil v minulej sezóne svoj ofenzívny potenciál a všetko nasvedčuje tomu, že by mal novú sezónu začať v prvom tíme Calgary. V príprave zaznamenal štyri body (1+3) v šiestich dueloch. Slovenský center verí, že mu pomôže aj zmena trénera, Darryla Suttera nahradil na striedačke „plameňov“ Ryan Huska. Ten chce od Ružičku, aby podával konzistentné výkony.

NEMEC ZAČNE NA FARME

Vydarený kemp zažil Nemec, vlaňajšia draftová dvojka. V príprave odohral za New Jersey štyri stretnutia, v ktorých si pripísal dva góly a dve asistencie. AHL už „prerástol“ a svojimi výkonmi si pýtal miesto v NHL, smolou však preňho je, že Devils majú momentálne na súpiske až osem bekov, pričom šiesti majú jednocestný kontrakt.

Dvojcestný má okrem Nemca aj Luke Hughes, mladému Američanovi však chcú dať Devils určite príležitosť v zostave. I preto putoval Nemec na farmu, dá sa však očakávať, že v tejto sezóne NHL hrať určite bude. Otázkou tak len je, kedy.

Slováci v NHL:

Istota štartu v prvom tíme:

Erik Černák (Tampa Bay)

Martin Fehérváry (Washington)

Tomáš Tatar (Colorado)

Juraj Slafkovský (Montreal)

Adam Ružička (Calgary)

 

Sezónu začnú na farme:

Šimon Nemec (New Jersey)

Samuel Kňažko (Columbus)

Patrik Koch (Arizona)

Miloš Kelemen (Arizona)

Pavol Regenda (Anaheim)

Martin Pospíšil (Calgary)

Marián Studenič (Seattle)

Adam Sýkora (NY Rangers)

Filip Mešár (Montreal)

Martin Chromiak (Los Angeles)

Jakub Demek (Vegas)

 

     zranený:

Maroš Jedlička (Colorado)

Chcem hrať