Najzaujímavejšia, najlepšia a najatraktívnejšia časť hokejovej sezóny je tu. Play-off TIPOS Extraligy. Osmička najlepších, no len jeden bude víťaz. Kto? To sa dozvieme najneskôr 30. apríla.

Hokej bolí, play-off lieči. Heslo, ktorým sa mnohí hráči riadia a budú riadiť v najbližších dňoch a týždňoch.

TIPOS extraliga má za sebou základnú časť i predkolo play-off, z ktorého do najlepšej osmičky postúpili Zvolen a Nitra. Po sezóne tak majú okrem už skôr vypadnuvšieho Humenného a jedenásteho tímu z Nových Zámkov aj Liptovský Mikuláš a Trenčín.

Naopak, z okteta Poprad, Michalovce, Spišská Nová Ves, Košice, Slovan, Banská Bystrica, Zvolen a Nitra vzíde nový alebo ak by sa radovali z titulu Košičania staronový majster. Čaká na nás play-off, ktoré nemá jasného favorita. Sezóna totiž bola veľmi vyrovnaná, čo by mali potvrdiť už štvrťfinálové sériu.

Dočká sa Poprad?

Kde sú tie časy, keď víťaz základnej časti vstupoval do play-off ako jasný favorit a reálny test mal preňho prísť v semifinále, niekedy až vo finále.

Aktuálny víťaz dlhodobej časti ročníka z Popradu sníva o historickom titule, na ktorý pod Tatrami márne čakajú. Ako prvá prekážka stojí „kamzíkom“ v ceste ofenzívna Nitra, ktorá vyradila v predkole po boji Trenčín. Zverenci trénera Antonína Stavjaňu majú slabiny v obrane a rovnako tak na brankárskom poste, čo by mal Poprad využiť.

Z dvanástich možných bodov získali severenia v sezóne 10. Aj táto skutočnosť ich pasuje do pozície favorita.

Naša extraliga má za sebou 31 ročníkov základnej časti. V dvadsiatich prípadoch sa stalo, že víťaz dlhodobej sezóny sa následne stal aj majstrom. Platí to aj o posledných troch rokoch, kedy sa z titulu tešili postupne Zvolen, Slovan a Košice. Podarí sa to teraz aj Popradu?

Minulý rok som pre zranenie nehral celý rok. Pred sezónou som dostal kapitánske „céčko“, príprava nám vyšla a získali sme Tatranský pohár. Teraz aj trofej za základnú časť, čo sa nepodarilo ani hráčom, ktorých dresy visia pod stropom štadiónu. Som za to veľmi rád,“ povedal kapitán kamzíkom Daniel Brejčák, na ktorého nadviazal americký útočník Ryan Dmowski: „Vyhrali sme posledný zápas základnej časti a celú dlhodobú časť. Chceme túto energiu využiť a dobre odštartovať play-off.

Súboj titanov

Na začiatku sezóny by asi bolo prekvapujúce, keby mi niekto povedal, že Slovan nám vyjde už v prvom kole. Vieme, aká bola ich sezóna a musíme uznať, že v priebehu ročníka sa dostali do výbornej formy. Hrali skutočne dobre. Na druhej strane, ešte dve kolá pred koncom by som si myslel, že to určite bude Nitra. Ale nie som prekvapený z toho, že nakoniec to bude Slovan. Ako som povedal, dokázali zdanlivo nemožné,“ povedal pre hokejportal.net tréner HC Košice Dan Ceman v reakcii na súpera v 1. kole.

Hneď na úvod vyraďovačky čaká na fanúšikov najatraktívnejší možný zápas. Súboj titanov. Košice – Slovan. Oba tímy majú na konte 9 majstrovských titulov. Košice sú obhajcovia titulu. Slovan vyhral rok predtým.

Východniari si držali pozíciu v hornej časti tabuľky prakticky celý rok, Slovan prežil mega krízu a dlho bol na dne. V novembri bol dokonca tesne predposledný. Klub z hlavného mesta dvakrát menil trénera, ale napokon sa pod koučom Petrom Oremusom dvihol a bol piaty. Prekvapí odvekého rivala vo štvrťfinále?

Série Košice – Slovan v play-off:

ROK Fáza play-off Výsledok
1993/1994 semifinále 3:2 na zápasy pre Košice
1994/1995 semifinále 3:0 na zápasy pre Košice
1995/1996 semifinále 4:1 na zápasy pre Košice
1997/1998 finále 3:2 na zápasy pre Slovan
1998/1999 finále 3:1 na zápasy pre Košice
2001/2002 semifinále 4:2 na zápasy pre Slovan
2002/2003 finále 4:0 na zápasy pre Slovan
2005/2006 štvrťfinále 4:0 na zápasy pre Košice
2007/2008 finále 4:3 na zápasy pre Slovan
2009/2010 finále 4:2 na zápasy pre Košice
2011/2012 finále 4:3 na zápasy pre Slovan
2021/2022 semifinále 4:3 na zápasy pre Slovan

Odveta za minulý rok?

Aj ďalšia štvrťfinálová sériu sľubuje veľký boj. Spišská Nová Ves, ktorá dlho viedla tabuľku a jasne šla za prvým miestom, vyzve Banskú Bystrice. Ide napokon o súboj tretieho a šiesteho tímu po základnej časti, keďže na Spišiakov doľahla veľká kríza a prepadli sa až na 3. miesto. Bystrica napokon uhájila top šestku, a tak je na svete repríza za minulý rok. Spišiaci vtedy uspeli v predĺžení siedmeho zápasu.

Je to klišé, že play-off je nová súťaž, ale naozaj je tomu tak. Možno tie šance sú 55:45 tým, že začíname dvomi zápasmi na domácom ľade, ale zas je s tým spojený aj tlak, aby sme ich oba vyhrali,“ uviedol pre hokejportal.net tréner rysov Vlastimil Wojnar.

Hráčom pred začiatkom série poviem, aby si túto chvíľu užili, pretože pre hokejistu je to najkrajšia časť roka. Zároveň však od nich budem žiadať, aby dali do zápasov všetko,“ povedal kouč Bystrice, legendárny Fín Raimo Helminen.

Líšky vs. rytieri

Posledná séria je Michalovce vs Zvolen. Líšky zo Zemplína skončili na 2. mieste, a to v závere sezóny odvolali trénera Petra Kúdelku. Nahradil do Fín Tomek Valtonen, ktorý už v minulosti prí tíme pôsobil. Pod jeho taktovkou sa mužstvo prezentovalo zlepšenou defenzívou a uhájilo druhé miesto v ročníku.

Zvolen mal dobrý štart do sezóny, ale postupne klesal. Napokon skončil siedmy a v predkole bojoval v päťzápasovej sérii proti Liptovskému Mikulášu. Napokon sa radoval z postupu aj vďaka pomoci navrátilca Mareka Viedenského.

Všetci sme makali ako tím, bolo tam srdce. Som rád, že som aj ja vedel pomôcť. Bolo to celkom fajn na ľade, musím poďakovať fyzioterapeutom, kondičným trénerom a všetkým, čo ma dostali znovu na ľad. Niektorí lekári neverili, že stihnem sezónu, no som tu. Čo som sľúbil, to som splnil.“

Viedenský bol pred zranením kapitánom Zvolenčanov, avšak po návrate na ľad zostalo tentoraz kapitánske Céčko Jozefovi Sládkovi. „Kým som bol preč, tak chalani si zvolili iného kapitána. Toto sa nerieši. Jožo je vynikajúci kapitán, drží chalanov pokope. Je jedno kto má aké písmenko na hrudi. U nás v kabíne sú lídri aj bez písmeniek. Ak každý jeden z nás zaberie a budeme ťahať za jeden povraz, tak to bude dobré,“ vraví 33-ročný Viedenský, pričom neskrýva optimizmus pred nadchádzajúcou štvrťfinálovou sériou s Michalovcami: „Ak chceme vyhrať titul, s čím do play-off ideme, tak musíme prejsť cez Michalovce. Je to veľmi ťažký súper, hrá vynikajúci hokej. Dúfam, že sme sa nakopli týmto posledným zápasom s Mikulášom. Šport je šport, Michalovce tiež budú chcieť vyhrať, takže si myslím, že to bude dobrá séria.

Kto postúpi a kto sa stane majstrom, sa predikuje ťažko. O to viac si fanúšikovia budú môcť vychutnávať zápasy play-off TIPOS Extraligy. Pridaj sa k nim aj ty a vychutnaj si duely aj s podaním tiketom na TIPOSBET.

tipuj play-off