V piatok štartuje svojím 1. kolom už 31. sezóna hokejovej TIPOS Extraligy. Majstrovský titul obhajujú Košice, Slovan sa pokúsi o revanš za nevydarený minulý rok, nováčikom je Humenné a Michalovce uchmatli tesne pred štartom hviezdnu posilu. Na čo všetko sa ešte môžu fanúšikovia tešiť? 

V období medzi sezónami sa klubom a Slovenskému zväzu ľadového hokeja podarilo (hádam definitívne) zahladiť spory, ktoré vyplývali z rozdielnych predstáv o fungovaní spolupráce. Počas MS v hokeji sa najskôr viaceré kluby chceli odčleniť od aktuálneho modelu a založiť si vlastnú ligu. Napokon sa „zbrane odložili“ a všetkých 12 tímov sa prihlásilo do súťaže pod vedením SZĽH. Tá opäť nesie názov TIPOS extraliga. Spoločnosť TIPOS ako najväčší podporovateľ športu na Slovensku vstupuje do ďalšieho ročníka ako hrdý generálny partner súťaže.

OBHÁJA KOŠICE TITUL?

Hokejisti Košíc si ziskom majstrovského titulu vybojovali právo štartu v Lige majstrov. V prestížnej medzinárodnej konfrontácii majú zatiaľ za sebou štyri zápasy, v ktorých ani raz neuspeli. V ich kádri nenastali po majstrovskej sezóne zásadné zmeny. V tíme kanadského trénera Dana Cemana pokračujú brankárske opory Jaroslav Janus a najužitočnejší hráč play-off Dominik Riečický a zotrvala aj väčšina kľúčových hráčov obrany aj útoku. Košičania sa opäť netaja majstrovskými ambíciami, čo potvrdili aj angažovaním skúsených slovenských útočníkov Mária Luntera, Tomáša Ziga či Filipa Krivošíka.

VYZÝVATELIA

Kto potrápi alebo zosadí Košice z trónu? To je otázka. Ašpirantov na finále je totiž viacero.

Vysoké ambície bude mať tradične Zvolen, ktorý podľahol Košiciam vo finálovej sérii 1:4 na zápasy. V jeho kádri sa obmenili niektorí legionári, kto však zostáva sú trénerské stálice Peter Oremus a Andrej Kmeč, pre ktorých to bude štvrtá zvolenská sezóna. Veľkou hviezdou tímu bol za posledné dve sezóny útočník Maroš Jedlička. Dvadsaťročný krídelník bol draftovaný Coloradom, jeho talent je už príliš veľký „len“ na pôsobenie na Slovensku. Napokon, aj samotný kouč Oremus viackrát priznal, že už prerástol kvalitou našu ligu.

TIPUJ EXTRALIGU S 1. STÁVKOU BEZ RIZIKA AŽ DO 50 €

Uplynulá sezóna priniesla historický bronz hráčom Spišskej Novej Vsi. Aj Spišiakom sa podarilo udržať veľkú časť úspešného kádra vrátane trénera Vlastimila Wojnara. Otáznik visí nad kapitánom Branislavom Rapáčom, ktorého trápia pretrvávajúce zdravotné problémy.

Jedno víťazstvo od finále boli v minulej sezóne hráči Michaloviec, ktorí viedli nad Košicami 3:2 v sérii. Historický úspech napokon nedosiahli, no so 4. miestom panovala spokojnosť. V medzisezónnom období fanúšikov Michaloviec potešilo pokračovanie trénera Petra Kúdelku a aj brankárskej kométy sezóny Stanislava Škorváneka, ktorý sa z tímovej dvojky posunul do pozície brankárskej jednotky slovenskej  reprezentácie na MS. Tesne pred štartom súťaže navyše tím zo Zemplína angažoval hviezdnu posilu ako hrom – kapitána bronzových medailistov z posledných MS, Lotyša Kasparsa Daugavinša, ktorý má za sebou aj tri sezóny kariéru v NHL. Mal by byť najlepšie platený a asi aj najviac sledovaný hráč súťaže.

Na horných poschodiach tabuľky sa chcú pohybovať aj hráči Slovana Bratislava. Tí majú čo fanúšikom vracať, veď vlani vypadli už v 1. kole play-off. Do nového ročníka opäť vstúpia s trénerom Jánom Pardavým. V jeho kádri už nefigurujú skúsení útočníci Marcel Haščák a Milan Kytnár, ktorí zamierili do francúzskeho Rouenu a ani produktívny Brant Harris. Prišli noví legionári, vedenie sa snaží získať skúseného útočníka Martina Bakoša.

„ČIERNE KONE“

Popradu, ktorý vlani prehral v predkole play-off, by mal k úspechu pomôcť aj najlepší strelec uplynulého ročníka Max Gerlach. Zvýšenie gólovej potencie očakávajú aj v Nitre, ktorá opätovne angažovala najlepšieho strelca sezóny 2021/2022 Samuela Bučeka.

VLOŽ SI PO REGISTRÁCII 10 € A TIPUJ EXTRALIGU AŽ ZA 25 €

Hokejistom Trenčína ovplyvnilo poslednú sezónu časté cestovanie spôsobené rekonštrukciou ich štadióna, no v novom ročníku, v ktorom ich opäť povedie Róbert Döme, chcú patriť k elitnej šestke. Už bez produktívneho kapitána Viliama Čacha, ale opäť aj so strelcom Šimonom Petrášom a viacerými „importmi“ so zaujímavým hokejovým životopisom.

RÉWAY NA LIPTOVE

Zásadné zmeny nastali v Liptovskom Mikuláši. Majiteľom klubu sa stal pre mnohých kontroverzný Róbert Ľupták, ktorého Prešov vlani vypadol z extraligy. Na Liptov ho nasledovali viacerí hráči aj tréner Juraj Faith. Ten má v kádri aj Martina Réwaya či neslávne známeho obrancu Mitchella Millera, ktorý na strednej škole šikanoval mentálne postihnutého spolužiaka.

Namiesto Prešova bude hrať najvyššiu súťaž premiérovo Humenné. Hráči HC 19 vo finále play-off SHL zdolali favorizovanú Žilinu 4:3 na zápasy. „Postupový“ tréner Rus Andrej Parfemov pokračuje pri mužstve, v ktorom bude mať viacero skúsených hráčov. O body, ktoré by mali pomôcť tímu držať sa v pokojných vodách tabuľky, by sa mali starať Lukáš Handlovský, Denis Paršin, Dávid Šoltés či Martin Kriška.

PROGRAM

Všetky tímy odohrajú 44 celoslovenských kôl systémom každým s každým, dvakrát doma a dvakrát vonku. Zvyšných šesť regionálnych kôl je naplánovaných v období vianočných sviatkov (22. decembra – 5. januára). Na základe geografickej príslušnosti ku skupine Západ, Stred a Východ odohrajú dané tímy šesť zápasov systémom každý s každým, raz doma a raz vonku.

Rovnaký ako v uplynulej sezóne je aj postupový kľúč do play-off. Mužstvá, ktoré sa po základnej časti umiestnia na 1.- 6. mieste, postúpia priamo do štvrťfinále. Tímy na 7. až 10. priečke absolvujú kvalifikáciu o postup do vyraďovacej časti (11. – 17. marca), v ktorej sa bude hrať na tri víťazné zápasy. Pre jedenásty a dvanásty tím sa skončí sezóna po záverečnom zápase základnej časti, pričom posledný zostúpi priamo do SHL.

Od štvrťfinále play-off TIPOS extraligy, ktorá potrvá najdlhšie do 31. marca, sa budú hrať všetky série tradične na štyri víťazné zápasy. Semifinále je naplánované od 3. do 16. apríla a finálová séria odštartuje 19. apríla. Nového ligového šampióna spozná verejnosť najneskôr 30. apríla.

TIPUJ EXTRALIGU