Na posvätnej tráve v All England Clube štartuje ďalší ročník najprestížnejšieho tenisového turnaja sveta, Wimbledon. Žiaľ, bez slovenského zastúpenia v mužskej časti, za to s dvoma Slovenkami. Na čo všetko sa tešiť?

tipuj wimbledon

SÚPERKY NAŠICH

Rebecca Šramková nastúpi v 1. kole proti osemnástej nasadenej Ukrajinke Marte Kosťukovej. Annu Karolínu Schmiedlovú čaká Číňanka Wang Ja-fan. Šramková sa predstaví v hlavnej súťaži prvýkrát v kariére. S Kosťukovou má priaznivú bilanciu 1:0, v roku 2019 ju zdolala na antuke 6:1, 6:2. Schmiedlová prehráva s Wang Ja-fan 1:3, všetky zápasy sa uskutočnili na harde. Prvé kolo kvalifikácie bolo konečnou stanicou pre Viktóriu Hrunčákovú a Jozefa Kovalíka, Lukáš Klein neprešiel cez 2. kolo.

KTO SÚ FAVORITI?

Nasadenou jednotkou v mužskej dvojhre bude Talian Jannik Sinner, šampión Australian Open sa stretne s Nemcom Yannickom Hanfmannom. Srb Novak Djokovič bude napriek nedávnej operácii kolena bojovať o ôsmy wimbledonský titul, ako nasadená dvojka si na úvod zmeria sily s českým kvalifikantom Vítom Kopřivom. Tretí nasadený obhajca trofeje Španiel Carlos Alcaraz dostal za súpera estónskeho kvalifikanta Marka Lajala.

Najvyššie nasadená hráčka v ženskom singli Poľka Iga Swiateková si skríži rakety s Američankou Sofiou Keninovou. Druhú nasadenú Cori Gauffovú čaká americké derby proti Caroline Dolehideovej. Češka Markéta Vondroušoová v pozícii nasadenej šestky odštartuje cestu za obhajobou titulu duelom proti Španielke Jessice Bouzasovej Maneirovej.

NÁVRAT BARTYOVEJ

Bývalá austrálska tenistka Ashleigh Bartyová sa vo Wimbledone predstaví prvýkrát od svojho triumfu na londýnskej tráve v roku 2021. Trojnásobná grandslamová šampiónka prijala pozvanie organizátorov a bude hrať exhibičný turnaj legiend vo štvorhre.

Dvadsaťosemročná Bartyová v roku 2022 nečakane ukončila kariéru. Urobila tak necelé dva mesiace po triumfe na Australian Open v Melbourne. V tom čase bola ženskou svetovou jednotkou. Vlani sa stala prvýkrát mamou, keď porodila syna Haydena. Na tohtoročnom Wimbledone bude pracovať aj ako analytička a komentátorka pre BBC Sport.

Austrálčanka má na konte tri singlové tituly z podujatí veľkej štvorky, v júni 2019 získala trofej aj na antukovom Roland Garros v Paríži.

TRAMPOTY REKORDÉRA

Sedemnásobný šampión Novak Djokovič uviedol, že od príchodu do Londýna zaťažil svoje problémové koleno na maximum a je presvedčený, že bude pripravený na Wimbledon na sto percent. Tridsaťsedemročný srbský tenista pre zdravotné problémy odstúpil z Roland Garros pred štvrťfinálovým zápasom a absolvoval operáciu roztrhnutého menisku.

Keď sa to stalo, veľmi rýchlo som sa rozhodol pre operáciu. Vtedy som pochyboval nad svojou účasťou vo Wimbledone. Už týždeň trénujem v Londýne, hlavne posledné tri dni som mal intenzívnu prípravu. Dal som si aj sparing s Jannikom Sinnerom, Francesom Tiafoem, Daniilom Medvedevom a Emilom Ruusuvuorim. Sú to skvelí hráči, ktorí hrajú výborne na tráve, takže som si otestoval koleno v podstate na maximum,“ povedal Srb, ktorý je kráľom grandslamov s číslom 24 triumfom z najväčších turnajov.

BEZ DOMÁCEHO MILÁČIKA

Dvojnásobný wimbledonský šampión Andy Murray sa po operácii chrbta odhlásil z tohtoročného turnaja. Tridsaťsedemročný Brit sa chcel rozlúčkovo predstaviť na grandslamovom turnaji na tráve, na ktorom zvíťazil v rokoch 2013 a 2016.

Murrayho čakajú ešte ďalšie preteky s časom, aby bol o mesiac fit a mohol sa predstaviť na olympijskom turnaji v Paríži. Brit získal na OH 2012 v Londýne zlatú medailu vo dvojhre a o štyri roky neskôr v Riu de Janeiru dokázal triumf obhájiť.

tipuj wimbledon