Šport je fenomén, ktorý láka na svoju rozmanitosť. Už dávno neplatí, že mainstramové športy sú len futbal, basketbal, hokej či plávanie. Z roka na rok si nachádzajú fanúšikov aj nové, menšie športy, ktoré neunikli ani pozornosti členov Medzinárodného olympijského výboru. Na blížiacich sa hrách v Tokiu čaká na viaceré premiéra pod piatimi kruhmi.

Vedeli ste, že na prvých novodobých olympijských hrách v Aténach 1896 bolo v programe len deväť športov? Išlo o atletiku, cyklistiku, šerm, gymnastiku, streľbu, plávanie, tenis a vzpieranie.

O 125 rokov neskôr na hrách v Tokiu sa bude odovzdávať 339 sád medailí v 33 športoch. Viaceré z nich zažijú premiéru, poniektoré sa vracajú do programu hier. Na druhej strane tam, kde niečo začína sa aj niečo končí.

O ktoré športy ide?

SKEJTBORDING

V 90. rokoch to bola len zábavka tíndežerov. Dnes ide o uznávaný šport, ktorý bude mať na olympiáde dvojnásobné zastúpenie. Tešiť sa môžeme na disciplíny Park a Street.

Park je jazda na rampách, ováloch.

Street sa jazdí sa na rovine s niekoľkými briežkami. V tejto disciplíne ide o  komplexné jazdenie v skejtparku. Pozostáva z technickej jazdy na rôznych múrikoch, zábradliach, schodoch, lavičkách a obrubníkoch. Hodnotí sa náročnosť trikov, ich počet a prevedenie, originalita, rýchlosť, výška, štýl jazdca, či využitie prekážok skejtparku.

KARATE

Hádam nie je na svete dieťa, ktoré by sa niekedy nevenovalo alebo aspoň nesledovalo filmy s bojovými športami. V olympijskom programe sú dlhodobo viaceré z nich. Judo, box, zápasenie, taekwondo privítajú tento rok do svojej rodiny aj karate.

O cenné kovy sa bude súťažiť v disciplínach Kumite a Kata. V oboch sa predstavia muži aj ženy.

SURFING

Doména obyvateľov Havaja či Austrálie? Áno, to je surfing, ktorý však zaznamenal takisto veľký svetový rozmach, až sa predstaví na olympiáde.

Súťažiť sa bude na vlnách na pláži Šidšita, ktorá je vzdialená vyše 60 kilometrov od Tokia. O medaily zabojujú nielen surféri, ale aj surfistky.

ŠPORTOVÉ LEZENIE

Aj športové lezenie bude mať svoju premiéru na olympijských hrách v Tokiu. Súťažiť sa bude v trojkombinácii – lezenie na rýchlosť (speed), lezenie na obťažnosť (lead) a bouldering.

BEJZBAL A SOFTBAL

Kolektívne športy, pri ktorých je na ihrisku 9 hráčov, sa vracajú do programu hier po 13 rokoch. Naposledy sa súťažilo o medaily v Pekingu 2008. V Londýne a v Riu tieto športy absentovali, v Tokiu však znova uvidíme hru s pálkou a dlhé odpaly.

Novinkou bude aj basketbal vo formáte hráčov 3 proti 3. Je pozoruhodné, že na turnaj sa nekvalifikovali hráči z Ameriky, ktorí inak dominujú v klasickom basketbale.

 

Viaceré športy z olympijského programu vypadli. Zo slovenského pohľadu je najväčšou stratou ikonická C2 vo vodnom slalome, ktorá nám priniesla v minulosti zisk štyroch zlatých medailí. O tri sa postarali bratia Peter a Pavol Hochschornerovci, jeden najcennejší kov pridali bratranci Ladislav a Peter Škantárovci.

NOVINKY K LOH