Nabitý futbalový program s Ligou národov pokračuje. Česko čaká náročný duel proti Ronaldovmu Portugalsku, Slovensko sa už bez odvolaného trénera Štefana Tarkoviča predstaví v Azerbajdžane. Ako to dopadne? Tipni si s TIPOSom!

FUTBALOVÁ LIGA NÁRODOV

Portugalsko – Česko

Tipy: Zápas 1 – 1.polčas X – oba tímy strelia gól – ÁNO

Po demolácii Švajčiarska sa Portugalci dostali na čelo skupiny A2 Ligy národov a túto pozíciu si budú chcieť upevniť proti Českej republike, ktorá má identickú bilanciu 1-1-0, ibaže rozdielne skóre.

Všetky tri predošlé súboje boli súťažné, pričom oba strety v tomto storočí ovládli Juhoeurópania. Víťazi premiérového ročníka LN sú na domácej pôde nemilosrdní. V troch zo štyroch triumfov tu svojim súperom nasádzali najmenej tri góly. A podobný výsledok by nebol prekvapením ani teraz. Predsa len v piatich z uplynulých šiestich zápasov na svojom ihrisku Seleção oslavovali víťazstvo najmenej dvojgólovým rozdielom v skóre.

Česká republika, ktorej všetci predikovali zostup do nižšej súťaže, vstúpila do tohtoročného ročníka vo veľkom štýle. V oboch zápasoch dvakrát skórovala a vždy bodovala, zakaždým ako kurzový outsider. Premiéra v elitnej skupine jej tak vychádza nad očakávania. Ani teraz nebude v úlohe favorita. Pokiaľ však dokáže zaskočiť ďalšieho súpera, môže premýšľať miesto záchrany o účasti vo finále. Pokiaľ bude chcieť tím kouča Jaroslava Šilhavého na Pyrenejskom polostrove uspieť, najskôr k tomu bude potrebovať aspoň dva zásahy.

Vo všetkých piatich  súbojoch u súperov totiž raz inkasoval, a to hral vždy proti celkovo, ktoré nedosahujú kvalít Portugalska. Nevydarený začiatok by hostí mohol stáť výsledok, pretože všetkých päť týchto duelov ovládol tím, ktorý sa presadil ako prvý. V uplynulých troch bitkách Česka sa vždy presadili oba tímy ešte pred polčasovým hvizdom, čo je jeho najdlhšia taká séria za osem rokov.

Švajčiarsko – Španielsko

Tipy: Zápas X2 – 1. gól Španielsko

Švajčiarsku sa v poslednom čase vôbec nedarí. V nedeľu podľahlo v Lige národov  Portugalsku (0:4), a tak v roku 2022 ešte nevyhralo. Momentálne je tak jasným adeptom na zostup z Ligy A (skupiny 2) a znepokojovať ho bude aj vedomie, že v tejto súťaži vyhralo len jedno z posledných desiatich stretnutí. V oboch zápasoch, ktoré Švajčiari v tomto ročníku LN odohrali, inkasovali ako prví počas úvodných 16 minút hry. Navyše v minulom zápase so Španielskom dostali gól v tom istom časovom úseku. Nakoniec v ňom prehrali na penalty, a tak nad španielskym výberom nevyhrali už v štyroch stretnutiach po sebe.

Ani Španielom však úplne ideálne nevyšiel vstup do nového ročníka LN. Je síce pravda, že potom, čo v októbri vo finále tejto súťaže podľahli Francúzsku, vyhrali štyri nasledujúce zápasy. Avšak novú sezónu súťaže otvorili iba dvoma remízami. S Českou republikou si navyše bod zaistili až vďaka gólu Iñiga Martíneza z 90. minúty. Tréner Luis Enrique následne reagoval vyhlásením, že jeho zverenci musia ešte zapracovať na mnohých veciach.

Nedeľný výkon Španielov nebol nijako oslnivý, ale aj napriek tomu môže hostí povzbudzovať fakt, že skórovali už v 16 zápasoch v rade. Zároveň päť z posledných siedmich gólov u súperov vsietili ešte pred prestávkou. Španielsko v LN ešte vonku neudržalo čisté konto – malo na to už sedem zápasov.

Nórsko – Slovinsko

Tipy: Zápas 1 – 1. gól Nórsko – Haaland strelí gól

Nórsko má za sebou vynikajúci vstup do skupiny B4 Ligy národov, keď oba úvodné duely vyhralo. Najprv si poradilo so Srbskom 1:0 a následne ovládlo derby so Švédskom 2:1. Zverenci kouča Ståleho Solbakkena ukazujú, že sú vo forme. Na svojom konte majú štyri triumfy v rade a z uplynulých 10 zápasov len raz prehrali. Aj vďaka tomu sa Levy posunuli na 41. miesto rebríčka FIFA a sú tak na tom o 24 priečok lepšie ako ich súper zo Slovinska, ktorého skolili v šiestich z predošlých deviatich vzájomných konfrontácií. Hlavnou údernou silou Nórov je samozrejme Erling Haaland, ktorý sa postaral o všetky tri góly svojho tímu v práve prebiehajúcom ročníku LN.

Avšak ako tím sú Škandinávci doma ťažko porazení. Na vlastnom trávniku nepadli šesťkrát v rade, pričom štyrikrát zvíťazili a udržali štyri čisté kontá po sebe. To hosťujúci celok má problémy s adaptáciou na druhú najvyššiu súťaž LN. Po postupe totiž nestačil na Srbsko ani na Švédsko. Z minulých 10 vonkajších súbojov ovládli Slovinci iba jeden a to ešte proti trpaslíkovi z Malty v kvalifikácii MS. Partia trénera Matjaža Keka má očividne problémy s defenzívou. V posledných 15 súbojoch jej obrana neinkasovala iba v štyroch prípadoch (dvakrát proti Malte alebo proti Gibraltáru). Nie je preto žiadnym prekvapením, že proti súperom z TOP 50 rebríčka sa trápi.

Od septembra 2019 totiž v takých dueloch vyhrali Slovinci len raz. Je nemožné ignorovať Haalanda pri jeho súčasnej forme. Predsa len v drese Nórska skóroval v uplynulých siedmich stretnutiach, keď v šiestich prípadoch bol prvým strelcom a celkom sa trafil 11-krát! Nórsko vyzerá piaty triumf v rade, čo sa mu podarilo naposledy v septembri 2018.

Švédsko – Srbsko

Tipy: Zápas X – viac gólov ako 2,5 – oba tímy strelia gól v zápase

V tomto dueli proti sebe nastúpia tímy, ktoré majú v skupine rovnaký počet bodov, a tak ich od seba delí len gólový rozdiel – tretie Švédsko privíta druhé Srbsko. Tieto dva celky sa v tomto storočí stretnú v súťažnom zápase vôbec prvýkrát a víťaz tohto zápasu by mohol ohrozovať prvé miesto v skupine. Napovedať by mohol prvý gól, pretože v desiatich posledných zápasoch Švédska vyhral tím, ktorý otvoril skóre.

Švédi vo svojom predchádzajúcom zápase v Lige národov nestačili na Nórsko (1:2), a tak opäť prehrali prvý domáci zápas v novom ročníku – zároveň to bola ich prvá domáca porážka od septembra 2020. A pokiaľ sa chcú v tejto súťaži vrátiť do Ligy A, musia urýchlene zapracovať na svojej domácej forme, pretože na vlastnom ihrisku prehrali tri zo štyroch zápasov a v každej z týchto troch porážok strácali už v polčase. Srbi veľmi dobre vedia, ako môžu góly pomôcť – na konci minulého ročníka neopustili Ligu B práve vďaka gólom na ihriskách súperov.

Túto sezónu LN síce začali porážkou 0:1, ale náladu si vylepšili hneď v druhom kole, keď porazili 4:1 Slovinsko. Na druhú stranu dokázali v tejto súťaži vyhrať dva zápasy po sebe len raz. Avšak Srbsko zvíťazilo v troch z posledných deviatich stretnutí LN a v každom z nich strelilo aspoň štyri góly. A ak by sa mu podarilo niečo podobné aj v tomto dueli, mohlo by konečne prerušiť sériu štyroch vonkajších zápasov v tejto súťaži bez výhry. V každom z posledných deviatich zápasov Švédska padlo počas prvých polčasov menej ako 1,5 gólu.

AZERBAJDŽAN – SLOVENSKO

Tipy: Zápas X2 – 1. polčas nepadne gól – 1. gól Slovensko – Azerbajdžan v zápase nestrelí gól

Od ideálu majú posledné vystúpenia našej futbalovej reprezentácie poriadne ďaleko! Takto jednoducho by sa dali zhrnúť doterajšie vystúpenia „sokolov“ v C divízii Ligy národov. Potrebný reparát môžeme „zložiť“ už v piatok v Azerbajdžane. Podarí sa nám zvíťaziť?

Oslnivú formu však, našťastie, nemá ani Azerbajdžan. Na vzájomný súboj spomínaných celkov dôjde už tento piatok 10.6. o 18:00. Hrať sa bude v ďalekom Baku. Bez starej gardy okolo Hamšíka a Škrtela je naša reprezentácia bezradná. Aspoň tak sa to javí po úvodných dvoch zápasoch Ligy národov. Proti Bielorusku i Kazachstanu sme síce mali územnú prevahu, loptu viac na kopačkách, no keď sa súper „zamkol“ v obrane, nevedeli sme sa prepracovať ďalej. V prvom prípade sme aspoň strelili víťazný gól, naposledy v Trnave sme však triafali len konštrukciu brány, na rozdiel od súpera. Individuálne sa nepresadil Vlado Weiss mladší ani Ondrej Duda, čo sú naši najtechnickejší hráči.

Zahanbujúcu prehru 0:1 s Kazachstanom odniesol vyhadzovom tréner Tarkovič, v Baku tak Slovákov povedie dvojica doterajších asistentov Marek Mintál – Samuel Slovák. Pre zranenie bude chýbať aj najväčšia hviezda našich  – Milan Škriniar, ktorý prebral po odchode Hamšíka kapitánsku pásku. Áčko Azerbajdžanu vedie od leta 2020 Talian Gianni De Biasi, aktuálne s bilanciou 2 víťazstvá, 7 remíz a 15 prehier. Tohto roku Azerbajdžanci prehrali s Maltou, Lotyšskom i Kazachstanom a naposledy remizovali v Bielorusku. Ani v jednom z týchto zápasov nestrelili gól. Vlani to bolo často veľmi podobné, i keď hráči z krajiny ohňa dokázali poriadne potrápiť aj také tímy ako Portugalsko (0:1), Turecko (1:2) či Francúzsko (1:2).

V nominácii talianskeho trénerského štábu nachádzame v drvivej väčšie mená hráčov z domácej ligy. Viacerí z nich však pôsobili v ruských či dokonca španielskych kluboch. Legionárov je naozaj len pár a až traja hrajú v útoku. Zápas sa bude hrať v Baku, pri brehoch Kaspického mora, na doslova horúcej pôjde Dalga Areny – teplota v meste by mala atakovať 30 °C.

Náročná bude už len samotná cesta do hlavného a najväčšieho mesta Azerbajdžanu. Od Bratislavy je vzdialené viac ako 2,700 kilometrov. Naša reprezentácie nie je v dobrom rozpoložení. Musí sa oklepať zo zahanbujúcej prehry s Kazachmi a zlepšiť sa najmä smerom dopredu, pretože opäť môžeme očakávať hru do plných.

chcem tipovať