A opäť je tu víkend. Slniečko, jar v plnom prúde a…futbalové zápasy top európskych líg. A ako si ich vychutnať lepšie, ako nie s podaným tiketom v herni eTIPOS.sk. Kto sa nevie rozhodnúť, ponúkame bohatú ponuku analýz.

FUTBALOVÉ TIPY NA VÍKEND

Štrasburg – PSG

Tipy: Zápas X – menej gólov ako 3,5 – viac gólov v 2.polčase

Štrasburg mal skvele nakročené k svojmu najlepšiemu umiestneniu v Ligue 1 od roku 1979, lenže v minulom kole nestačil na Lille (0:1), a tak ho momentálne od tretieho Rennes – a zároveň poslednej priečky zaisťujúce účasť v Lige majstrov – delia tri body. Preto by práve teraz potreboval prerušiť svoju smolnú sériu s PSG, ktoré naposledy porazil v decembri 2017.
Ak by však Štrasburg prehral a vzhľadom na to, že Rennes s najväčšou pravdepodobnosťou porazí St Étienne, zvýšil by sa odstup domácich od tretieho miesta už na šesť bodov. Kvôli tomu by takmer určite prišli o možnosť zahrať si Ligu majstrov, a to prvýkrát po dlhých 42 rokoch.

Motivovať ich však môže fakt, že keď tu naposledy privítali tím z top 3 (Rennes), dokázali ho poraziť 2:1. Avšak to bol jediný domáci zápas z posledných šiestich, v ktorom dali aspoň dva góly. Aj napriek tomu, že PSG počas minulého víkendu iba remizovalo s Lens 1:1, zabezpečilo si svoj desiaty ligový titul, a tak vyrovnalo doterajší rekord St.Étienne v počte získaných majstrovských trofejí z Ligue 1.
A tak sa už zverenci Maurícia Pochettina môžu sústrediť na nadchádzajúci ročník, ale stále ešte môžu získať viac ako 90 bodov. A to by sa im mohlo podariť štvrtýkrát za posledných šesť (kompletne dohraných) sezón.
Je síce pravda, že PSG nevyhralo svoje dve posledné stretnutia, ktoré odohralo po tom, čo si v kompletne dohranej sezóne zaistilo titul, avšak v tomto ročníku nie je v jeho zápasoch nič isté až do finálneho hvizdu.

Newcastle – Liverpool

Tipy: Zápas 2 – 1.gól Liverpool – menej gólov ako 2,5

Newcastle United sa dostal zo zostupového pásma až do prvej polovice tabuľky a kalendárny rok 2022, počas ktorého v Premier League prehral len tri duely, mu zatiaľ vychádza na výbornú. Jeden z hlavných strojcov súčasného úspechu, tréner Eddie Howe, sa aktuálne teší zo série štyroch výhier a do súboja so slávnym protivníkom pôjde so značným sebavedomím.
Domáci vyhrali v St. James Parku päť ligových zápasov po sebe, a hoci sa zakaždým radovali vďaka tesnému jednogólovému rozdielu, prvýkrát od apríla 2004 môžu oslavovať šesť výhier v lige na vlastnom štadióne v rade.
Ich schopnosti ale riadne preverí o titul bojujúci Liverpool, proti ktorému Newcastle čaká na výhru už desať ligových zápolení  aj napriek tomu, že v siedmich z nich dokázal skórovať.

Liverpool mieri na sever po výhre 2:0 v semifinále Ligy majstrov nad Villarealom, pričom rovnakým výsledkom porazil v minulom ligovom vystúpení aj Everton. Momentálne druhý tím tabuľky zvíťazil v 12 z posledných 13 ligových zápasoch a jednobodová strata na Manchester City ho stále drží v hre o zisk štyroch trofejí. Skvelú súčasnú formu Liverpoolu dokazuje aj oslnivé skóre zo spomínaných predchádzajúcich 13 ligových stretnutí – 33:4.

Reds dobre vedia, že iba perfektný záver sezóny im prinesie vytúžený úspech. V minulých ôsmich ligových stretnutiach u súperov vyhrali len štyrikrát, čo nehovorí úplne v ich prospech. Napovedať tentoraz môže už úvodný gól, pretože Liverpool vyhral desať z 11 ligových zápasov mimo Anfieldu, v ktorých skóroval ako prvý.

Aston Villa – Norwich

Tipy: Zápas 1 – 1.gól Aston Villa – Aston Villa viac rohových kopov

Aston Villa má šesť zápasov pred koncom Premier League osembodový náskok na zostupové pozície, ale vzhľadom na štyri prehry v posledných piatich stretnutiach bude ešte musieť niečo predviesť. Villans vo všetkých štyroch prípadoch inkasovali ako prví a dôležitosť dobre zvládnutého úvodu zvyšuje aj fakt, že v ôsmich z ich predchádzajúcich desiatich zápolení sa o konečnej deľbe bodov rozhodlo už v prvom polčase.
Zverenci Stevena Gerrarda prehrali tri z posledných štyroch domácich ligových duelov a ani v jednom prípade by vám nevyšla stávka na to, že sa presadia oba tímy. Príchod posledného Norwich City dáva Villans nádej na nápravu aj preto, že vyhrali sedem z minulých ôsmich vzájomných meraní síl a štyrikrát udržali čisté konto.

Norwich už s najväčšou pravdepodobnosťou zostúpi – štvrtýkrát v rade. Hostia prehrali obe minulé ligové stretnutia, v ktorých navyše inkasovali zakaždým presne tri góly a potvrdili, že tento rok majú skutočne najhoršiu obranu zo všetkých (69 gólov). Chcelo by to zázrak, aby sa Norwich nestal prvým tímom v histórii, ktorý dostane minimálne 70 gólov v troch rôznych sezónach.
Žiadny iný celok naopak tento rok nedal menej gólov na pôde súperov ako práve Norwich (10). Miernou výhodou by mohla byť znalosť kouča Deana Smitha miestneho prostredia, pretože pred svojim príchodom do Norwicha viedol birminghamský celok v 138 zápasoch. Vo svojej kariére potom s Villou ako tréner prehral len raz, bolo to však v prvom tohtoročnom vzájomnom meraní síl.

Leeds – Manchester City

Tipy: Zápas 2 – 1.polčas Man. City – 1.gól Man. City – viac gólov ako 3,5

Jazdu na horskej dráhe pripomínajú tohtoročné výkony Leedsu United, ktorý dlho trpel syndrómom „druhej sezóny medzi elitou“. Na osem ligových zápasov bez výhry  však dokázal nadviazať podarenou sériou piatich bodovo úspešných zápasov a mierne sa vzdialil zostupovému pásmu. Dve čisté kontá v rade potvrdzujú aj toľko potrebné defenzívne zlepšenie, avšak trikrát po sebe Leeds v najvyššej súťaži neinkasoval naposledy v roku 2002. Tretie čisté konto vtedy domáci paradoxne oslavovali práve proti Manchestru City, ktorého situácia sa ale odvtedy značne zmenila, ako dokladá aj výsledok prvého tohtoročného vzájomného merania síl (7:0).
Leeds navyše inkasoval už v deviatich domácich ligových dueloch v rade a zdá sa, že sa tomu nevyhne ani teraz. Manchester City v týždni porazil Real Madrid v semifinále Ligy majstrov 4:3, ale teraz sa musí znova skoncentrovať na domácu súťaž, kde sa usiluje o štvrtý majstrovský titul za posledných päť rokov.

Jednobodový náskok na Liverpool pred štartom tohto kola síce nie je ohromujúci, 14 strelených gólov v posledných štyroch dueloch a iba 21 inkasovaných gólov v tohtoročnom ročníku Premier League, ale hovorí o tom, že zverenci trénera Guardiolu držia osud pevne vo svojej moci. Hostia mieria na cudzí štadión po troch domácich zápasoch v rade, ale 39 vonku získaných bodov (najviac zo všetkých) naznačuje, že to nebude hrať rolu. City tento rok u súperov v lige prehralo len v úvodnom kole a vyhralo vo všetkých 11 dueloch, kedy sa presadilo ako prvé.

Sampdoria – FC Janov

Tipy: Zápas X – 1.polčas bez gólov – polčas X/zápas X

A poďme do Talianska. Je tu derby, ktoré však nemá favorita. Sampdoria mala pred týmto kolom v tabuľke Serie A iba päťbodový náskok na zostupové priečky, čo vzhľadom na to, že ju po tomto súboji čakajú tri bitky proti tímom z TOP 7, nie je ideálna východisková pozícia. Je teda jasné, že z blížiaceho sa Derby della Lanterna potrebuje teraz tri body viac ako inokedy. História janovského stretnutia siaha do novembra 1946, kedy sa po výhre 3:0 radovala Sampdoria, v prospech ktorej vyznieva aj vzájomná bilancia (35-32-23).
A zle si domáci neviedli ani v zápasoch s celkami, ktoré sa pred týmto kolom nachádzali v zostupovom pásme. Ďalšie víťazstvo by tím trénera Marca Giampaola mohol zapísať teraz, hoci sa mu podarilo vyrovnať nelichotivý klubový rekord v počte ligových porážok v jednej sezóne SA (20). Posledná zmena na trénerskej lavičke Janova konečne slávila úspech.

Pod vedením Alexandera Blessina neprehral v deviatich z predchádzajúcich dvanástich zápasoch, čo je vzhľadom na to, že v úvodných 22 kolách mal tím viac trénerov ako výhier, veľké zlepšenie. Záchrana tak v žiadnom prípade nie je nereálna. Sú k nej však potrebné aspoň dve alebo tri výhry. Na ihriskách u súperov vybojoval Janov v tomto ročníku elitnej talianskej súťaže jediné víťazstvo. To by teraz nemusela byť úplne určujúca štatistika, pretože na Stadio Luigi Ferraris hrajú oba janovské celky. Il Grifone, ktorí na tomto trávniku od polovice januára prehrali iba s Laziom, bodovali v štyroch z posledných piatich vzájomných konfrontáciách.

Neapol – Sassuolo

Tipy: Zápas 1 – Handicap (-0,5) Neapol – 1. gól Neapol

Katastrofálna osemminútovka v závere minulého ligového duelu v podaní Neapola mala za následok stratu troch bodov na ihrisku Empoli a išlo tak už o tretie stretnutie SSC v rade bez víťazstva.
Šanca na prvé Scudetto od roku 1990, pri ktorom bol slávny Diego Maradona, sa tak pomaly rozplývajú. Aj naďalej však majú domáci o čo hrať, konkrétne o nič menšieho než o účasť v Lige majstrov. Veľkým problémom Neapola sú domáce výkony. V Sérii A pred svojimi tribúnami od decembra ukoristil len tri výhry. Aspoň sa mu darí do úspešného konca doťahovať duely, v ktorých sa tu presadil ako prvý. V tomto ligovom ročníku sa mu to podarilo sedemkrát z deviatich prípadov.
Sassuolo nemá vo zvyšku sezóny žiadnu extra veľkú motiváciu. Prakticky sa môže snažiť iba o tretie umiestnenie v hornej polovici tabuľky ligy v rade, čo sa dosť možno odrazilo aj na posledných výsledkoch tímu.

Tréner hostí Alessio Dionisi bol po porážke z minulého kola s Juventusom (1:2) sklamaný a očakáva, že jeho zverenci odohrajú zvyšok sezóny so cťou. Zároveň sa však pripravuje na odchody hviezdnych hráčov. Čo však v tejto sezóne Sassuolu vychádzalo, boli ligové zápasy na ihriskách súperov, ktorí sa pred týmto kolom nachádzali v TOP 4. Všetky tri tieto strety totiž prekvapivo ovládlo. Okrem toho sú hostia neporazení v predošlých troch vzájomných konfrontáciách v lige s Neapolom vrátane historicky jedinej výhry na tomto štadióne medzi talianskou elitou.

Mainz – Bayern Mníchov

Tipy: Zápas 2 – 1.gól Bayern – viac gólov ako 2,5

Mainzu sa vôbec nedarí, čo len potvrdil jeho výkon z minulého víkendu, keď nestačil na Wolfsburg (0:5). Kvôli tomu nevyhral už päť ligových zápasov po sebe. A tak je navyše v ohrození jeho prvé zakončenie sezóny v top 10 od ročníka 2015/16. Domáci musia najmä zapracovať na vstupoch do zápasov, pretože všetkých päť gólov, ktoré dostali v dueli s Wolfsburgom, inkasovali ešte pred prestávkou. Povzbudzovať by ich však mohlo, že v posledných troch stretnutiach s Bayernom sa im podarilo skóroval ako prvým, a práve ešte počas prvého dejstva. Avšak len v jednom prípade potom dokázali zvíťaziť – a to v minuloročnej sezóne, keď tu mníchovský celok privítali naposledy. Thomas Müller nijako nezastieral, že si Bayern chcel zaistiť desiaty bundesligový titul v rade v minulom dueli s Dortmundom. A presne to sa mu vďaka výhre 3:1 podarilo. Zároveň to bolo jeho piate ligové víťazstvo v rade a celkovo jeho 24 bundesligová výhra v tejto sezóne. Tým vyrovnal svoj počet ligových výhier z minulého ročníka, a to pritom do konca tohtoročného zostávajú ešte tri kolá.

Po zisku titulu sa nechal počuť tréner Bayernu Julian Nagelsmann, že vo zvyšku sezóny nechá priestor menej vyťažovaným hráčom. Aj tak ale bude očakávať výsledky ako z predchádzajúcich stretnutí, kedy hostia strelili aspoň tri góly v štyroch z posledných piatich kôl. Navyše na prekonanie ich vlastného bundesligového rekordu v počte strelených gólov u súperov v jedinej sezóne (47) im chýbajú už len dva góly.

Real Madrid – Espanyol

Tipy: Zápas 1 – 1.gól Real – Handicap (-1,5) Real Madrid

Jediný bod stačí Realu Madrid na to, aby získal majstrovský titul. Po porážke 3:4 z úvodného semifinálového duelu Ligy majstrov na pôde Manchestru City má španielsky celok veľkú motiváciu. Husársky kúsok má na dosah tréner Carlo Ancelotti, ktorý sa môže stať prvým trénerom, ktorý získa titul vo všetkých piatich najlepších ligách (Taliansko, Francúzsko, Anglicko, Nemecko a teraz Španielsko).
Po svojich zverencoch však určite bude požadovať zlepšenú prácu v defenzíve, aby sa neopakovala porážka 1:2 z jesenného súboja s Espanyolom. V domácom prostredí ale Los Blancos s týmto súperom neprehrali od apríla 1996 a v predchádzajúcich ôsmich meraniach síl tu zhrabli tri body (sedemkrát s čistým kontom).

Prípadná porážka by tak bola veľkým šokom. Naopak upokojenie by do radov madridského giganta určite priniesol rýchly gól. To by však bolo v kontexte tohtoročnej sezóny dosť nezvyčajné. Ani v jednom z uplynulých ôsmich domácich ligových súbojov sa totiž Real nepresadil do 35. minúty. Hráči Espanyolu síce nemajú žiadnu potrebu snažiť sa udržať pri živote majstrovské ambície svojho mestského rivala, ale zároveň by radi skončili v hornej polovici tabuľky. K tomu by však potrebovali zabrať, pretože z uplynulých štyroch kôl trikrát prehrali. Podobne ako domácemu tímu, aj hosťom by pomohol prvý gól zápasu. V predošlých šiestich ligových dueloch sa ale nepresadili pred 40. minútou. V tomto kalendárnom roku Espanyol ešte neslávil vonkajšie ligové víťazstvo. Že by sa to teraz zmenilo však nie je príliš pravdepodobné, pretože Real nezdolal v oboch dueloch jednej ligovej sezóny ani raz od ročníka 1995/96 a navyše má jednu z najhorších bilancií v súťaži na ihriskách súperov.

CHCEM TIPOVAŤ