Vráti sa popularita e-športových udalostí, uvidíme opäť plné štadióny?

Pandémia okrem športových či kultúrnych udalostí zasiahla aj tie e-športové. Väčšina e-športových líg máva svoje vyvrcholenie na offline udalosti. Tie sa tešia veľkej popularite a návštevnosti. Z dôvodu pandémie však boli dané podujatia zrušené, preložené či presunuté do online priestoru. Posledná možnosť sa nevyhla ani Majstrovstvám SR (MSR) v elektronických športoch 2020. V októbri tohto roka sa však môžeme tešiť už na offline MSR 2021, ktoré sa uskutočnia na národnom výstavisku: v Agrokomplexe Nitra. Exkluzívnym partnerom Majstrovstiev SR v elektronických športoch bude tento rok TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a. s. Národná lotériová spoločnosť vďaka spolupráci s najväčšou e-športovou agentúrou na Slovensku, agentúrou Yvents, posunie toto podujatie na novú úroveň.

O čom dané e-športové udalosti sú, nám v rozhovore priblížil Miroslav Kratochvíl z agentúry Yvents.

Ako vnímate začiatok offlineových udalostí v spojení s e-športom?

V minulosti, na rozdiel od dneška, nebolo také jednoduché hrať multiplayer tituly cez internet, kvôli nízkemu počtu domácností s internetovým pripojením a  jeho pomerne slabej rýchlosti. Hráči preto väčšinou museli prísť na jedno spoločné miesto a za pomoci sieťových prvkov vytvorili počítačovú sieť LAN (Local Area Network), vďaka ktorej mohli odohrať turnaj. Tak vznikol aj názov „lanka“, respektíve LAN párty. Takéto akcie prinášali výrazne iný zážitok ako bežné on-line hranie a táto tradícia tu zostala dodnes a je divácky veľmi atraktívna. Vo svete môžeme vidieť podujatia, ktoré dokážu vypredať veľké športové štadióny alebo zaplniť letiskové hangáre tisíckami hráčov.

Koľko a aké e-športové podujatia vaša agentúra organizovala? Máte nejaké obľúbené?

S organizáciou turnajov sme začali ešte ako študenti v roku 2014, konkrétne v Mlynskej doline v Bratislave. Odvtedy sme zorganizovali stovky menších či väčších online a offline eventov, zameraných na e-šport. Do našich projektov patrí napríklad Slovenská a Česká stredoškolská liga, Univerzitné Majstrovstvá SR v elektronických športoch, Firemná e-športová liga, najväčší herný festival na Slovensku: Y-Games, Majstrovstvá SR v elektronických športoch a mnohé ďalšie. Okrem toho organizujeme množstvo menších online turnajov na našej hráčskej platforme yzone.sk, na ktorých môžu hráči vyhrať hodnotné vecné ceny a finančnú hotovosť.

Našou najväčšou srdcovkou sú však jednoznačne offline turnaje Y-Games a Majstrovstvá SR, na ktorých sa stretáva celá česko-slovenská hráčska scéna na jednom mieste a kde môžeme stretnúť našich fanúšikov naživo.

Aký je rozdiel medzi online a offline podujatím?

Jedným slovom: obrovský. Či už sa bavíme o počte obslužného personálu, techniky, časovej náročnosti s prípravou priestorov, zodpovednosti za chod celého programu festivalu a v neposlednom rade aj výške celkových nákladov. Pri organizácií offline turnajov sa stretávame so stovkami problémov, ktoré mnoho iných organizátorov online turnajov nemá.  Nám to však neprekáža, pretože si myslíme, že fyzické stretnutie ľudí  a zážitok z offline eventu je nenahraditeľný a práve prekážky, ktoré prichádzajú, nás neustále baví prekonávať.

Čo obnáša organizácia e-športového podujatia na Slovensku?

Niekoľko mesačnú intenzívnu prípravu. Organizácia offline podujatia v sebe zahŕňa množstvo oblastí. V prvom rade je potrebné vybrať ten správny dátum konania, ktorý nebude kolidovať s inými domácimi a svetovými turnajmi. Následne treba podujatie zabezpečiť po technickej a materiálnej stránke, pretože si zvyčajne prenajímame úplne prázdnu halu. Ďalej je potrebné vyriešiť, ako budú dimenzované priestory a zaistiť niekoľko kamiónov techniky. Samostatná kapitola je nové sieťové a internetové pripojenie pre viac ako 1500 rôznych zariadení. Taktiež treba vyriešiť podujatie aj po obsahovej stránke – pripraviť viacdenný program na viacerých pódiách, zabezpečiť stánky s atrakciami pre návštevníkov, pozvať hostí, vytvoriť harmonogram samotných turnajov a finále. V neposlednom rade je potrebná intenzívna propagácia podujatia, aby sme informovali verejnosť o konaní turnaja a všetkých atrakciách.  Takéto zjednodušené “vyčíslenie” aktivít so sebou zahŕňa stovky hodín intenzívnej práce nášho tímu, keďže celú organizáciu realizujeme vo vlastnej réžií v našej agentúre. Príprava našich offline festivalov je síce zaujímavá, ale zároveň aj veľmi náročná.

Môžu mať takéto aktivity vplyv na budovanie e-športovej komunity?

Jednoznačne si myslím, že áno a berieme to aj ako našu zodpovednosť, keďže sme na Slovensku s organizovaním veľkých herných eventov a turnajov tejto veľkosti v podstate začali medzi prvými. Som rád, že postupne vznikajú menšie či väčšie turnaje. Dnes už vidíme, že väčšina ľudí, ktorí sa na Slovensku v oblasti e-športu pohybujú, sa v nejakej miere nachádzali pri našich prvých väčších eventoch, prípadne sa na nich spoznali. Novým e-športovým tímom sa postupne taktiež darí získavať nových sponzorov a investorov, ktorí si uvedomujú rastúci trend tohto segmentu.

V čom sa MSR líšia od bežného podujatia? Je niečo špeciálne, na čo sa môžeme tešiť?

Majstrovstvá SR v elektronický športoch sú vyrcholením našej e-športovej sezóny a celého roka plného turnajov. Na podujatí sa predstavia top SK/CZ tímy a hráči, ktorí si svoju miestenku na podujatie museli vybojovať. Ide tak o najväčšie progamingové podujatie na Slovensku.  Navyše sa podujatie koná súbežne s výstavou Autosalón – Autoshow Nitra s návštevnosťou viac ako 150 000 ľudí. Okrem herných turnajov chceme navyše priniesť výnimočný program (nielen) pre herných fanúšikov. Príkladom je veľmi obľúbená medzinárodná súťaž v Cosplay a množstvo herných atrakcií, od virtuálnej reality, až po retro hernú zónu. Tento rok pripravujeme aj viacero špeciálnych prekvapení a noviniek, ktoré určite budeme včas komunikovať.