Ešte nikdy neodchádzal žiaden slovenský športovec na zimné olympijské hry s takými veľkými medailovými očakávaniami ako je tomu dnes. Zraky národa sa budú smerom k Pekingu upierať na Petru Vlhovú. Lyžiarsku superstar, ktorá by mohla vydolovať hneď niekoľko cenných kovov.

Lyžiarskymi veľmocami sú alpské krajiny. Práve v rakúsko-švajčiarskom prostredí sa pred viac ako 150 rokmi začali prvé organizované lyžiarske preteky.

Vďaka značnému prílevu peňazí, obrovským možnostiam, konkurencii a celkovo dokonalým podmienkam je Rakúsko suverénom zjazdového lyžovania. Naši západní susedia majú vo svojej zbierke celkovo 232 cenných kovov zo zimných olympiád, väčšinu z lyžovania.

Napriek dlhoročnej dominancii krajín ako Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko alebo aj Spojené štáty, dokázalo aj Slovensko prispieť k svetovej špičke úžasnou lyžiarkou. Je ňou víťazka Svetového pohára z minulej sezóny, zimná kráľovná Petra Vlhová.

Koľko medailí získa v Pekingu? Potvrdí formu a bude korunovaná ako zlatá slalomárka pod piatimi olympijskými kruhmi? Podarí sa jej zdolať odvekú rivalku Mikaelu Shiffrinovú?

TONA VÝSTROJE

Rodáčka z Liptovského Mikuláša odcestovala do Pekingu po boku svojho brata Borisa a trénera Maura Piniho. Po dlhom a náročom presune do čínskej metropoly ju čaká hodinový presun do olympijskej dediny v Jen-čchingu.

Vlhová a jej tím si zobrali so sebou do Číny materiál o váhe jednej tony. Okrem lyží, palíc, lyžiarok, kombinéz a oblečenia aj rôzne vosky a ďalšie potrebné veci na tréningy a súťaže.

NABITÝ PROGRAM

Vlhovú čaká pod piatimi olympijskými kruhmi nabitý program. Na úvod hier ju pritom čakajú dve disciplíny, v ktorých je najsilnejšia – obrovský a klasický slalom. Na medailu však bude určite pomýšľať aj v kombinácii, ktorá je mixom zjazdu a slalomu.

        DÁTUM                    DEŇ               ČAS                DISCIPLÍNA

  1. február                 Pondelok               3:15/6:45     Obr. slalom
  2. február                 Streda                    3:15/6:45     Slalom
  3. február                Piatok                    4:00               Super-G
  4. február                Utorok                   4:00               Zjazd
  5. február                Štvrtok                  3:30/7:00     Alp. Kombinácia

„Trénovali sme veľa, na svahu som sa za posledné obdobie cítila veľmi dobre. Som silná, verím si, takže na ZOH pôjdeme s dobrými pocitmi,“ vravela Vlhová pred odchodom do Pekingu.

A ČO NA TO SÚPERKY?

Jedno je isté, slovenský fanúšik je náročný a od Vlhovej očakáva medaily. Na druhej strane treba priznať, že tlak a zodpovednosť spojená s olympijskými hrami bývajú obrovské.

V minulosti sa neraz stalo, že aj tí najväčší favoriti na zisk medaily pohoreli a skončili v poli porazených. Slováci si tento scenár nepripúšťajú, hoci, treba s ním počítať ako s jednou z možností.

Petre však budú stáť v ceste nielen okolnosti a tlak, ale aj jej súperky.

Hlavnou vyzývateľkou je fenomenálna Američanka Shiffrinová. Súboje zámorskej lyžiarky a slovenskej strely sa dostali za posledné roky na úroveň jednej z najviac sledovaných rivalít v športe.

Ale pozor. V Pekingu to nemusí byť len o Shiffrinovej.

V obrovskom slalome bude veľká favoritka Švédka Sara Hectorová, ktorá je aktuálna líderka Svetového pohára v tejto disciplíne, po prípade Francúzka Tessa Worleyová.

V slalome zas bude na najcennejší kov pomýšľať aj Rakúšanka Katarina Liensbergerová či Švajčiaka Wendy Holdenerová.

My však veríme našej Petre Vlhovej. Podarí sa jej získať dve či tri medaily. Bude aspoň jedna zlatá.

Spoločnosť TIPOS ako exkluzívny a hrdý partner Slovenského olympijského a športového výboru drží Petre palce. Nech si svoj olympijský sen splní a spraví radosť sebe, svojmu okoliu a všetkým fanúšikom lyžovania.

Spoločnosť TIPOS už viac ako 10 rokov hrdo stojí na strane našich olympionikov. Ako hrdý exkluzívny partner Slovenského olympijského a športového výboru drží palce v Pekingu celej slovenskej výprave.

Peking 2022