Duelom na Zemplíne, Michalovce – Banská Bystrica, odštartuje už tento piatok jubilejný 30. ročník najvyššej slovenskej futbalovej súťaže. Natiahne sa do troch dní, sobotu pokračuje liga trojicou zápasov, v nedeľu sú na programe zvyšné dva súboje. Naskytá sa opäť najdôležitejšia otázka – kto získa titul?

Favoritom číslo jeden je opäť tím zverencov Vladimíra Weissa staršieho, ktorého vedenie napokon v Bratislave udržalo. Slovan sa bude usilovať o zisk už piateho majstrovského titulu v sérii. V lete sa „belasí“ posilnili o výborných hráčov, do svojich radov získali aj skúseného reprezentačného stredopoliara Juraja Kucku, ktorý sa vrátil na Slovensko z anglického Watfordu. Prichádza kvalita a najmä skúsenosti, ktoré okrem iného nazbieral vo veľkokluboch ako Parma, AC Miláno alebo Trabzonspor.

Chcem tipovať

Belasí začnú púť za obhajobou titulu na ihrisku v Podbrezovej iba tri dni po senzačnom postupe na ihrisku gruzínskeho Batumi, kde v stredu večer odohrali odvetný duel 1. predkola Ligy majstrov proti domácemu Dinamu. Postup zariadil priamo z rohového kopu na konci predĺženia Vladko Weiss.

Podbrezová si miestenku vybojovala ako víťaz druhej futbalovej ligy. Banská Bystrica nahradila v najvyššej súťaži Sereď, ktorá nezískala licenciu na novú sezónu. Mužstvo zo Senice dopadlo rovnako, ich miesto zaujme náhrada zo Záhoria – MFK Skalica. Ružomberok v poslednej skončenej sezóne predviedol vysoký level, tím spod Čebraťa skončil po skvelých výsledkoch a dobrom závere na vynikajúcom druhom mieste o jedenásť bodov za dominujúcim Slovanom.

Kvalitne sa posilnil aj trnavský Spartak, ktorého dres oblečú aj Martin Vantruba, Samuel Štefánik, Jakub Paur a Lukáš Štetina. „Andelom“ v minulom ročníku došla para prekvapujúco už na jar a napokon obsadili až tretiu priečku. Vynahradili si to však triumfom v Slovenskom pohári a to dokonca nad úhlavným rivalom z hlavného mesta a ešte k tomu na jeho štadióne. Spartak však prišiel o výraznú postavu v obrane, keď kariéru ukončil legendárny Martin Škrtel.

Zaujímavé zmeny sa udiali podľa očakávaní aj na trénerských postoch, viaceré kluby siahli po nových odborníkoch. Potešujúcim je návrat Adriana Guľu do slovenskej najvyššej súťaže, ktorý nahradil Portugalca Joaa Janeira v Dunajskej Strede. Na scénu sa vracia aj Peter Hyballa, nemecký tréner sa dohodol na podmienkach s AS Trenčín.

Juraj Jarábek zmenil klub v rámci ligy, keď sa presťahoval z lavičky Serede do Skalice, v Žiline dostane šancu ukázať svoje schopnosti odborník od susedov, Čech Jaroslav Hynek. Jeho krajan Michal Ščasný, ktorý v minulosti koučoval trnavský Spartak, nahradil prekvapujúco Stanislava Vargu v Dukle Banská Bystrica.

Jarná časť odštartuje 10. februára, pričom do konca základnej časti odohrajú tímy už iba po kvarteto zápasov. Posledné 22. kolo je na programe 3.- 5. marca. Po ňom sa liga rozdelí na dve polovice, horná šestka bude bojovať v skupine o titul a mužstvá na 7.- 12. mieste v skupine o udržanie sa.

A na aké zápasy sa môžu fanúšikovia a tipéri tešiť v 1. kole?

Michalovce – Banská Bystrica

Tipy: Zápas 1 – 1.polčas bez gólov – 1. gól Michalovce

Domáci sú favoritom, káder udržali po kope. Futbalisti hosťujúcej Dukly sa do najvyššej súťaže vracajú po siedmich rokoch. Nový tréner Michal Ščasný je pri mužstve iba poldruha týždňa a snaží sa mu na poslednú chvíľu vštepovať nové herné a systémové veci. Káder, ktorý zdedil po svojom predchodcovi Stanislavovi Vargovi, vníma kladne.

Spartak Trnava – Zlaté Moravce

Tipy: Zápas 1 – 1. gól Trnava – viac gólov ako 2,5

Trnavský Spartak chce v novej sezóne zopakovať tretie miesto vo Fortuna lige, prípadne ho ešte vylepšiť. Po triumfe v slovenskom pohári by si opäť raz chcel zahrať finále. Konkurencia v našej najvyššej  futbalovej súťaži ale bude pravdepodobne ešte vyššia ako v poslednej sezóne. Červeno-čierni pri posilňovaní kádra stavili na slovenskú kartu. Futbalisti zo Zlatých Moraviec-Vráble deklarujú ako cieľ záchranu medzi slovenskou elitou. V predchádzajúcom ročníku skončili na predposlednej priečke skupiny o udržanie sa, baráži o zotrvanie sa však vyhli.

Trenčín – Žilina

Tipy: Zápas X – 1.polčas bez gólov – menej gólov ako 2,5

Trenčania si dali za cieľ skončiť lepšie ako v predchádzajúcom ročníku, rovnako tak chce klub dokončiť hlavnú tribúnu na štadióne na Sihoti. Futbalisti spod Dubňa by radi preniesli pozitívne momenty z letnej prípravy do nového ročníka ligy. Po angažovaní  nového trénera Jaroslava Hynka pomýšľajú aspoň na umiestnenie ako v tej predchádzajúcej. V nej obsadili „Šošoni“ 6. miesto.

Podbrezová – Slovan Bratislava

Tipy: Zápas 2 – 1.gól Slovan – menej gólov ako 3,5

Železiarne Podbrezová nechcú byť v novej sezóne ako nováčik iba do počtu, prvoradým cieľom tímu z Horehronia je samozrejme záchrana, ale poškuľujú aj za prienikom do hornej šestky. Vstup do ligy ale absolvujú proti najväčšiemu favoritovi na postup. Belasí sa chcú tento rok prebojovať do skupinovej fázy jednej z európskych klubových súťaží. Prvý krok k tomuto cieľu zvládli v gruzínskom Batumi. Vo Fortuna lige má ciele iba tie najvyššie, obhájiť majstrovský titul.

Skalica – Ružomberok

Tipy: Zápas 2 – 1. gól Ružomberok – polčas 2/Zápas 2

Záhoráci ešte minulý rok pôsobili v druhej najvyššej súťaži. Skončili tretí za postupujúcou B.Bystricou a Podbrezovou. Senica však nesplnila licenčné podmienky pre nový ročník najvyššej súťaže, postup medzi elitu bol ponúknutý aj Skalici. Ružomberčania minulý rok ukázali, že stávka na „slovenskú“ kartu a vlastných odchovancov sa môže vyplatiť. Tím spod Čebraťa finišoval na druhom mieste a nechal za sebou legionármi nadupaný DAC aj silnú Trnavu.

Dunajská Streda – Liptovský Mikuláš

Tipy: Zápas 1 – 1. gól DAC – 1. polčas 1 – viac gólov ako 2,5

DAC vstupuje do novej sezóny s novým realizačným tímom a rovnako tak aj obmeneným kádrom. Príprava odštartovala už s novým trénerom Adrianom Guľom, ktorému robí asistenta Balázs Borbély. DAC už prax naberá v Európskej konferenčnej lige, kde vyradil severoírsky Cliftonville po výsledkoch 2:1 a 3:0. Liptáci sa chcú zachrániť, v príprave odohrali až šesť kvalitných zápasov.

Chcem tipovať