Sledujú ich pravidelne milióny fanúšikov. Reč je o top svetových ligách v Európe. Niekde už majstra poznajú, inde boj o titul vrcholí. Ak si rád podávaš na futbalové zápasy v TIPOSBETe nájdeš najlepšie kurzy na slovenskom trhu.

DORTMUND ALEBO BAYERN?

Predposledné kolo Bundesligy prinieslo ďalší veľký zvrat v najtesnejšom súboji o titul v posledných rokoch, keď Bayern Mníchov doma nestačil na Lipsko a podľahol mu 1:3. Deň po porážke Bayernu sa v Bavorsku predstavila Borussia Dortmund, ktorá presvedčivo zvíťazila 3:0 nad oslabeným Augsburgom a následne si vybojovala späť svoj osud v Meisterschale. Rovnica o titule je teraz jednoduchá, stačí vyhrať a Dortmund preruší desaťročné vládnutie Bayernu nad nemeckou najvyššou súťažou. Tréner Dortmundu Edin Terzić hodnotil záverečný hrací deň filozoficky, keď vyhlásil, že jeho hráči môžu mať akékoľvek hmotné statky, ale tento okamih si kúpiť nemôžu.

TIPUJ BUNDESLIGU A VYHRAJ AŽ O 20% VIAC

Vstup do tohto monumentálneho stretnutia s najdlhšou domácou víťaznou sériou v tomto storočí – jedenásť dominancií po sebe, teraz znamená, že by musel byť odvážlivec, ktorý by sa postavil proti tomu, aby sa Dortmund stal po deviatykrát nemeckým majstrom. Oslavy titulu sa pokúsi prekaziť deviaty Cottbus Boa Svenssona, ktorý v prípade prehry s najväčšou pravdepodobnosťou skončí na deviatom mieste, pokiaľ desiaty Kolín nad Rýnom neskolí Bayern. Ešte pred nedávnom vyzerali hráči piateho tímu tabuľky ako reálny zástupca z Nemecka pre európske poháre, ale po desiatich dueloch bez prehry v lige prišli štyri porážky v rade, čo značí vlažný koniec sľubne sa vyvíjajúceho ročníka.

Po dvoch vonkajších porážkach 0:3 s tímami, ktoré sa nachádzajú priamo nad nimi, je nepravdepodobné, že by teraz došlo k nejakému veľkému zvratu. Kuriózne je, že Cottbus preukázal Dortmundu láskavosť, keď na začiatku sezóny porazil Bayern 3:1. Bavori sa teraz budú modliť, aby nadviazal na úctyhodnú bilanciu posledných troch výjazdov do Dortmundu (1-1-1) a oplatil mu januárovú porážku. Treba si však povedať na rovinu, že bližšie k titulu má jednoznačne Dortmund!

V ANGLICKU DOMINANCIA CITIZENS

Futbalisti Manchestru City nastupovali na zápas predposledného kola s Chelsea už ako istí majstri. K úspešnej obhajobe titulu im pomohol deň predtým Nottingham Forest, ktorý si poradil s Arsenalom 1:0 a Londýnčanov zbavil aj teoretickej možnosti vyhrať Premier League prvýkrát od roku 2004. „Kanonieri“ mali ešte 7. apríla na čele tabuľky osembodový náskok, ktorý však premrhali. City čakajú v závere sezóny ešte dva vrcholy – finále Pohára FA (3. júna) proti mestskému rivalovi United a o sedem dní neskôr finále Ligy majstrov v Istanbule proti Interu Miláno. Veľkú zásluhu na titule má nórsky kanonier Erling Braut Haaland, ktorý k nemu pomohol rekordnými 36 presnými zásahmi. V súčte všetkých zápasov v sezóne nastrieľal 52 gólov. Iba 22-ročný Haaland tak ktorý získal s City prvý titul na ostrovoch, no nie prvý v kariére. Dva vyhral so Salzburgom, počas pôsobenia v Borussii Dortmund sa radoval z triumfu v Nemeckom pohári.

Ligu Majstrov si tak budúcu sezónu zahrajú zverenci Pepa Guardilou, Arsenal a Newcastle, o posledné miesto si to rozdajú Manchester United a Liverpool, nie však vo vzájomnom zápase, lepšie to vyzerá pre ManU, ktorý má trojbodový náskok a zápas proti Chelsea k dobru. Európsku ligu si zahrá Brighton, ku Konferenčnej lige má najbližšie Aston Villa, no šancu stále Tottenham aj Brentford. Minimálne na rok sa z jednou z top líg lúči Southampton, dobre to nevyzerá ani pre Leeds a Leicester, Everton však musí doma zdolať Bournemouth.

NA APENINSKOM POLOOSTROVE SA KONEČNE DOČKAL NEAPOL

Futbalisti SSC Neapol v kádri so slovenským stredopoliarom Stanislavom Lobotkom sú po 33 rokoch opäť majstri Talianska. Zisk svojho prvého titulu od roku 1990 a tretieho v histórii definitívne spečatili v obrovskom predstihu, Neapolu stačila na potvrdenie ligového prvenstva ešte v stretnutí 33. kola v Udinese aj remíza. Lobotka je štvrtý Slovák v ére samostatnosti, ktorý sa tešil z triumfu v niektorej z piatich elitných európskych líg (Anglicko, Španielsko, Taliansko, Nemecko, Francúzsko). Pred dvoma rokmi získal s Interom Miláno titul Milan Škriniar. Španielsku La Ligu sa v roku 1995 podarilo vyhrať Petrovi Dubovskému (Real Madrid) a nemeckú Bundesligu v roku 2009 Petrovi Pekaríkovi (VfL Wolfsburg). Predchádzajúce dva svoje tituly v rokoch 1987 a 1990 vybojoval Neapol ešte v slávnej ére argentínskej legendy Diega Maradonu. „Partenopei“ vystriedali na talianskom tróne AC Miláno. Od roku 2001, keď si majstrovské oslavy užili hráči AS Rím, nezískal titul v Serii A až doteraz žiadny klub, sídliaci južnejšie od Turína alebo Milána.

Do konca Serie A v aktuálnej sezóne zostávajú ešte dve kolá, poznáme už dvoch vypadávajúcich – Sampdoriu a Cremonese. Zostupujúcu skladačku tak doplní ešte niekto z dua Spezia alebo Lecce, Spezia má dvojbodový náskok. Lazio si s istotou zahrá Ligu Majstrov, lebo neskončí po skvelej sezóne horšie ako štvrté, aktuálne mu patrí za Neapolom druhé miesto. Na treťom a štvrtom mieste trónia celky z Milána, ktorým by rovnako nemala ujsť účasť v milionárskej súťaže, zvládnuť však musia posledné dva zápasy. V pohárovej Európe sa predstavia s určitosťou aj Atalanta, AS Rím a Juventus, o tom, v akej súťaži však rozhodnú posledné dve vystúpenia každého z futbalových gigantov.

NATIPUJ SI 4 ZÁPASY A VYHRAJ AŽ O 20% VIAC

V ŠPANIELSKU TITUL PRE FC BARCELONA

Ani prehra s Realom Sociedad San Sebastian na Camp Nou nepokazila futbalistom FC Barcelona oslavy z prvého majstrovského titulu v španielskej La Lige po štyroch rokoch. Po zápase si trofej prevzal kapitán Sergio Busquets, ten už dávnejšie vyhlásil, že Barcelonu po sezóne opustí. Zverenci trénera Xaviho Hernandeza mali trofej istú už po barcelonskom derby na pôde Espanyolu, kde oslavy prerušilo vtrhnutie domácich fanúšikov na ihrisko. Xavi, ktorý Barcelonu prevzal v novembri 2021, oslavuje svoj prvý titul z pozície trénera. Ligu majstrov si zahrajú oba tímy z Madridu, Real aj Atletico, o poslednú miestenku sa pobijú San Sebastian s Villarealom. K európskym súťažiam vykročili aj Betis s Bilbaom, svoju šancu však stále cítia aj Girona, FC Sevilla, Osasuna a Rayo Vallecano.

Na opačnom póle tabuľky má istotu zostupu Elche, ktoré prehralo 23 ligových stretnutí, plný bodový zisk sa mu podarilo získať iba v štyroch prípadoch. Dobre to nevyzerá ani pre devätnásty Espanyol, ktorý stráca tri body na Valladolid. Boj o existenciu medzi španielskou elitou však bude na ostrie noža vyrovnaný a do samého konca, trinásta Valencia má náskok na zostupové pásmo iba dva body, „namočený“ k spadnutiu do La Ligy 2 sú stále aj Celta Vigo, Almeria, Getafe a Cadiz.

tipuj futbal