Keď naposledy hrali Slováci olympijskú kvalifikáciu, misiu zvládli úspešne a napokon bol z toho bronz na hrách v Pekingu. Boj o miestenku na ZOH sa odohrával pred troma rokmi v Bratislave. Teraz sa história opakuje. Znova na nás čakajú tri náročné zápasy, znova sa hrá v hlavnom meste Slovenska a opäť si nepripúšťame nič iné ako postup.

Slovenskí hokejisti z dlhodobého hľadiska vypadli z elitnej špičky. Aj preto musia opäť bojovať o reprezentačný hokejový vrchol v kvalifikácii. Cieľ je jasný. Postup na olympiádu do Milána v roku 2026.

Súperi sú ale zdatní. Dvaja účastníci posledných MS – Rakúsko a Kazachstan, outsiderom je Maďarsko. Boje na domácom ľade v bratislavskej TIPOS Aréne rozohráme vo štvrtok s Rakúskom, v piatok hráme s Maďarmi a v nedeľu s Kazachstanom.

Chcem tipovať

BEZ PRÍPRAVNÉHO ZÁPASU

Slováci sú jasný favorit na postup, ale ich nevýhodou je, že neodohrali jeden prípravný zápas. Ich súperi mali minimálne jeden na prípravu.

Chceli sme hrať nejaké zápasy aj my, ale povedal som, že najdôležitejšie je dať hráčov dokopy a uistiť sa, že pochopili, ako chceme hrať. Musíme si pripomenúť, čo chceme robiť. A myslím si, že to pôjde ľahko, pretože všetci už pod mojím vedením hrali,“ povedal na margo situácie tréner Craig Ramsay.

Jeho asistent Peter Frühauf prezradil, že zorganizovať prípravný zápas komplikoval najmä neštandardný termín: „Chceli sme viac tréningových dní a určite aspoň jeden, minimálne dva zápasy odohrať v príprave. Ale toto je realita. Je to neortodoxný čas, termín a nezvyčajná akcia. Vo vyspelých hokejových krajinách ani nevedeli, že nejaká kvalifikácia prebieha. Takže bolo ťažké to celé dať dokopy. My sme samozrejme prosili kluby, aby nám hráčov uvoľnili skôr, ale oni sa logicky pripravujú na sezónu a bohužiaľ to nešlo. Takže boli v hre aj nejaké prípravné zápasy, ale to úplne padlo hneď v začiatku.“

AJ S HRÁČMI KHL

Oveľa väčší rozruch, ako fakt, že sme neodohrali jeden prípravný zápas, spôsobila nominácia. Po prvýkrát za posledných dva a pol roka sú v nej hráči z KHL.

Martin a Kristián Pospíšilovci zvažovali bojkot, napokon sa ale rozhodli prísť hrať. „Nechcem, aby to vyzeralo, že som otočil alebo cukol. Máme však možnosť hrať na olympiáde za Slovensko. Verím, že to zvládneme. Čo sa týka môjho hodnotového nastavenia, nič sa nemení,“ povedal útočník Calgary Flames Martin Pospíšil.

Ten si teda zahrá premiérovo nielen po boku brata, ale aj s triom Adam Liška (Čerepovec), Martin Gernát (Jaroslavľ), Mário Grman (Vladivostok).

CHÝBA SLAFKOVSKÝ, TATAR ČI NEMEC NIE

Slovensko disponuje silným tímom. Na papieri azda ešte silnejším, ako na posledných MS.

V strede mužstva je opäť kapitán Tomáš Tatar, ako aj jeho tímový spoluhráč z New Jersey Šimon Nemec. Mužstvo je vystužené o Martina Fehérváryho z Washingtonu, spomínaného Martina Pospíšila z Calgary, nechýbajú ťahúni ako Libor Hudáček či Marek Hrivík.

Z top hráčov absentujú Juraj Slafkovský a Erik Černák, ktorých neuvoľnili kluby NHL Montreal a Tampa Bay.

SILA SÚPEROV

A ako vyzerá sila našich súperov?

Rakúsko hrá organizovaný hokej, ktorému dodávajú šmrnc mladí draví hráči. Otázkou je, či môžu tieto talenty potiahnuť mužstvo v už tak mladom veku.

Medzi vychádzajúce hviezdy patrí napríklad päťka draftu 2023, obranca a prospekt Montrealu Canadiens David Reinbacher. V minulej sezóne nastupoval v najvyššej švajčiarskej lige a v AHL.

Opomenúť nemôžeme ani Marca Kaspera. Ten bol ôsmou voľbou v drafte 2022, má za sebou jeden zápas za Detroit Red Wings a v poslednej sezóne v AHL pozbieral v 80 dueloch 18 gólov a 24 asistencií.

Devätnásťročný Vincenz Rohrer taktiež patriaci Montrealu sa stal najlepším nováčikom poslednej sezóny vo švajčiarskej NLA a nastúpil na nedávnom svetovom šampionáte.

Rakúšania sa musia popasovať s tým, že do Bratislavy pricestujú bez najväčšej hviezdy. Tou by bol útočník Minnesoty Wild Marco Rossi.

Maďari ako náš druhý súper sú jasný outsider. Ich trénera Gergelya Majorosa dobre poznajú aj slovenskí fanúšikovia. Dva a pol roka viedol v extralige Nové Zámky a dosiahol s tímom historicky najlepší výsledok, 6. miesto v roku 2022. Naposledy koučoval Ravensburg v druhej nemeckej lige.

A ich opory?

Útočník János Hári nehrá z rodinných dôvodov a obranca Bence Stipsicz pre zranenie. Pre otras mozgu vypadol zo zostavy aj ďalší bek Krisztián Nagy.

Naopak, do tímu sa vrátil aj skúsený útočník István Bartalis, ktorý pauzoval pre nezhody s bývalým vedením zväzu. Po zranení už je k dispozícii brankár Ádam Vay, opora Popradu z minulej sezóny extraligy, ale maďarskou jednotkou je Bence Bálizs.

V jedinom prípravnom zápase prehrali Maďari v nedeľu v Budapešti s Ukrajinou 3:6, keď prehrávali už 0:5.

Posledným súperom bude Kazachstan. Mužstvo s kostrou s hráčmi z KHL, kde dominuje nestarnúci veterán Roman Starčenko či šikovný Nikita Mikhailis z Magnitogorska. V bránke by zas mal byť oporou Andrei Šutov, nová posila bratislavského Slovana.

Tak či tak, slovenskí hokejisti sú veľkým favoritom na postup a my pevne veríme, že situáciu zvládnu a v Miláne ich uvidíme hrať znova o medaily. Lákadlo je veľké. Veď v Miláne sa predstavia aj hviezdy NHL.

Chcem tipovať