Slovenských futbalistov čaká po dobrých výkonoch na EURO, kde postúpili do osemfinále a smolne vypadli s Anglickom, nová edícia Ligy národov. Radi by sa odrazili z C-skupiny a zamierili vyššie. Či sa im to podarí predznačia už prvé dva zápasy.

Slováci vstúpia do bojov aktuálnej edície v Estónsku už vo štvrtok 5. 9. 2024 o 20:45 nášho času na štadióne Lilleküla Stadium v hlavnom meste krajiny v Tallinne. Zápas bude pod taktovkou Slovinca Mateja Juga.

tipuj slovákov

Po dvoch víťazných zápasoch z kvalifikácie na MS 2006 (1:2 a 1:0) má Slovensko proti Estónsku reálnu šancu na tretí triumf po sebe. V nominácii trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Francesca Calzonu na úvodné dva zápasy novej edície Ligy národov figuruje premiérovo dvojica hráčov pôsobiaca v najvyššej poľskej súťaži Samuel Kozlovský – Peter Pokorný.

Pre Slovákov pôjde prakticky o prvé zápasy po úspešných ME 2024, na ktorých postúpili zo základnej skupiny a vo vyraďovačke takmer senzačne vyradili neskorších finalistov Angličanov. V nominácii figurujú traja hrotoví útočníci, opäť však chýba Róbert Polievka.

Nadchádzajúci súper z Pobaltia je pre Slovensko pomerne neznámy. Reprezentácie majú za sebou len dva vzájomné zápasy, oba v rámci kvalifikácie na MS 2006 v Nemecku. Estónsko má v kádri mladého 22-ročného brankára Karla Heina, ktorý je v tejto sezóne na hosťovaní v španielskom Reale Valladolid.

S nasledujúcim súperom, Azerbajdžanom sa naopak stretli aj v predošlej edícii Ligy národov a z dvojzápasu získali tri body – najprv vyhrali v Baku 1:0, ale v domácej odvete, ktorá bola prvým zápasom pod vedením Calzonu, prehrali 1:2. Azerbajdžan zaskočil Slovákov – predstihol ich v tabuľke o tri body a z dvoch vzájomných zápasov si každý tím odniesol po jednom triumfe. Celkové skóre bolo 2:2.

Slováci už strávili v „tretej“ výkonnostnej úrovni jednu sezónu, keď obsadili pred dvoma rokmi tretie miesto v konkurencii Kazachstanu, Azerbajdžanu a Bieloruska.

Aj vtedy bol jasný cieľ postúpiť a práve domáci zápas s Kazachstanom, ktorý Slováci prehrali 0:1 naštartoval zmenu na pozícii hlavného reprezentačného lodivoda. Po štyroch dueloch so šiestimi bodmi a skóre 3:3 sa ujal kormidla práve Calzona. Kazachstan si vtedy už postup nenechal vziať, no taliansky kormidelník nastolil nový prístup a niečo vyše roka po nástupe priviedol Slovákov k postupu na ME.

Na nich bojovali jeho zverenci ešte v predĺžení o historický postup do štvrťfinále cez Anglicko (1:2 pp) a obsadili 12. miesto. To je historicky najlepší číselný výsledok Slovenska z ME či MS a práve preto sú momentálne ciele „sokolov“ v C-divízii Ligy národov najvyššie.

Viacerí slovenskí futbalisti zmenili počas leta klubovú príslušnosť, preto bude zaujímavé, ako sa s touto skutočnosťou vysporiadajú. Niet však pochýb, že v oboch zápasoch budú favoriti, ak uspejú, budú mať otvorené dvere dokorán k postupu do B-éčka.

LIGA NÁRODOV

ESTÓNSKO – SLOVENSKO (štvrtok, 20:45)

TIPOSBET tipuje: Zápas 2 – 1.polčas X – 1.gól Slovensko

 

SLOVENSKO – AZERBAJDŽAN (nedeľa, 18:00, Košice)

TIPOSBET tipuje: Zápas 1 – 1.polčas 1 – viac gólov ako 2,5

tipuj slovákov