Leto sa pomaly chýli ku koncu, no ako sa hovorí, kde niečo končí, iné sa začína. V tomto prípade je reč o európskych futbalových top ligách, ktoré štartujú nové ročníky.

Viacero tímov sa výrazne posilnilo, ale mnoho skvelých hráčov na Starom kontinente už neuvidíme, keďže sa dali zlanáriť peniazmi zo Saudskej Arábie či USA. Napriek neprítomnosti Ronalda, Messiho či Neymara na európskych trávnikoch budú pútať top ligy pozornosť.

Kto je favorit? Na koho sa tešiť? Kto môže prekvapiť? Prečítaj si.

ANGLICKO – PREMIER LEAGUE

Futbaloví fanúšikovia na celom svete sa dočkali. Anglická Premier League otvorila svoju novú sezónu a o TOP 4 bude pravdepodobne bojovať historicky najviac klubov. Získa Manchester City ďalší titul? Poučil sa Arsenal z premárnenej šance v ostatnej sezóne? Ako na tom bude rozšavná Chelsea s novými hráčmi? Zvládne Newcastle United svoje európske povinnosti? Získa Tottenham niektorú z trofejí už bez Harryho Kanea? Vráti sa Liverpool na top pozície? Otázok je veľa, odpovede budeme zisťovať postupne.

Zverenci Pepa Guardiolu vyhrali v uplynulej sezóne treble a v úspechoch chcú pokračovať. İlkay Gündoğan odišiel do FC Barcelona, Riyad Mahrez do Saudskej Arábie, ale hĺbka kádra City ostáva bezkonkurenčná. Viac priestoru dostanú Phil Foden či Cole Palmer, dôležitejšiu úlohu v tíme má aj Jack Grealish. Najväčšími oporami Man City ostávajú Erling Braut Haaland a Kevin De Bruyne. Mužstvo z Etihad Stadium je skúsené a nebezpečné na každom jednom poste. Bude najväčším favoritom na zisk titulu aj v sezóne aktuálnej.

SI VERNÝ TIPÉR? DÁME TI KAŽDÝ MESIAC BONUS AŽ DO 350 €

Krása Premier League je v tom, že väčšina zápasov je naozaj veľmi náročne čitateľná. Outsideri dokážu zaskočiť favoritov, často sa rodia prekvapenia. Fyzicky náročný futbal s nejasným výsledkom a skvelým marketingom robí z anglickej ligy najlepšiu na svete. Príbeh v sebe skrýva nováčik z Lutonu, ktorý hrá na maličkom štadióne len pre 10-tisíc fanúšikov. Zakopne niekto z favoritov na Kenilworth Road?

TALIANSKO – SERIA A

Fanúšikovia nielen na Apeninskom polostrove sa tešia na už 122. ročník Serie A. Majstra Talianska spoznáme najneskôr 26. mája 2024. Titul obhajuje SSC Neapol. Klub spod Vezuvu čakal na Scudetto dlhých 33 rokoch. Súčasná generácia SSC nadviazala na výkony slávneho tímu okolo Diega Maradonu. Ten triumfoval v Serii A v rokoch 1987 a 1990. Podľa mnohých vďačí mužstvo za tento úspech aj nebeskej pomoci legendárneho Argentínčana.

Najvyššia futbalová súťaž na Apeninskom polostrove opäť prinesie obrovské emócie a veľký boj o titul medzi milánskymi celkami Interom s AC a Juventusom Turín. Ako bude na tom SSC Neapol? Nezaspí na vavrínoch, alebo bude na ďalší titul čakať opäť viac ako 30 rokov? Prihlási sa o slovo aj AS Rím vedený trénerským mágom José Mourinhom?

Celkovým víťazom Serie B sa stalo Frosinone, ktoré s druhým tímom FC Janov postúpili medzi taliansku elitu. Tretím postupujúcim tímom sa stalo Cagliari/Bari. Formát súťaže je rovnaký ako v La Lige alebo v Premier League. Každý z tímov odohrá v sezóne 38 zápasov – jeden doma a jeden vonku

V minulosti v Taliansku nášmu futbalu spravili skvelé meno najmä Marek Hamšík, Juraj Kucka, alebo Vratislav Greško. Dnes je najväčšou hviezdou Stanislav Lobotka z Neapola, v Taliansku dlhodobo pôsobí aj obranca Norbert Gyömbér, aktuálne hráč Salernitany.

NEMECKO – BUNDESLIGA

Podarí sa mníchovskému Bayernu získať dvanásty titul v rade? Potrápi ho opäť Borussia Dortmund, alebo sa nájde aj niekto iný? Ktorý hráč zažiari v aktuálnej sezóne najviac, bude ním Harry Kane, ktorý k Bavorom prestúpil z Tottenhamu?

To je iba niekoľko z hlavných otázok, na ktoré dostaneme odpovede už čoskoro, na všetky však najneskôr 18. mája 2024, kedy je na programe posledné kolo. Všetko vypukne už 18. augusta 2023 predohrávkou úvodného kola, v ktorej sa majstrovský Bayern Mníchov predstaví na pôde Werderu Brémy.

SI NOVÝ HRÁČ? TIPUJ BUNDESLIGU S 1. STÁVKOU BEZ RIZIKA AŽ ZA 50 €

Pri rovnosti bodov rozhoduje v tabuľke Bundesligy lepšie skóre. Až potom prídu na rad vzájomné zápasy. Prvé štyri tímy získajú priamu miestenku v skupinovej fáze Ligy majstrov, piaty tím v tabuľke hrá v Európskej lige a šiesty v poradí putuje do predkola Európskej konferenčnej ligy. Posledné dva tímy (17. a 18. miesto) vypadávajú priamo. Tretí od konca (16.) hrá baráž o záchranu s tretím tímom 2. Bundesligy.

Vďaka mnohým veľkým štadiónom má nemecká liga najvyšší európsky priemer v kapacite tribún a aj preto je štatisticky najnavštevovanejšou súťažou na starom kontinente.

FRANCÚZSKO – LIGUE 1

Ligue 1 je od roku 2002 názov najvyššej francúzskej futbalovej ligy, predtým sa táto súťaž nazývala „Division 1“, kvalitná európska liga v istej podobe funguje už od roku 1932, vznikla dva roky po tom, čo bol vo Francúzsku uzákonený profesionálny futbal.

Najviac bodov a teda majstrom minulej sezóny sa stal tím Paris Saint-Germain, ktorý má zároveň na konte aj najviac majstrovských titulov – 11. Stihol to za pomerne krátky čas, veď klub z hlavného mesta Francúzska bol založený až v roku 1970. No a práve do slávneho klubu prestúpil pred sezónou aj Milan Škriniar. S hviezdnym Messim si však nezahrá, Argentínčan po zisku majstra sveta podpísal zmluvu s Miami v MLS. Brazílčan Neymar rovnako bude v najbližšej sezóne chýbať, odišiel do Saudskej Arábie. Hviezdny Francúz Kylian Mbappé však napokon s klubovými funkcionármi našiel spoločnú reč a bude tak najväčšou hviezdou tímu.

SLEDUJ PROMO AKCIE A ZBIERAJ BONUSY KAŽDÝ TÝŽDEŇ

Po Parížanoch nasleduje v počte titulov tím Saint-Étienne, ktorý si slovenský fanúšikovia pamätajú ešte z čias obľúbeného virtuóza spod tatier – Ľuba Moravčíka. Na konte má 10 titulov, posledný však ešte zo sezóny 1980/81.

Prvé kolo, ktoré sa odohralo posledný víkend, prinieslo niekoľko prekvapení. Vstup vyšiel Monacu aj Marseille, naopak Lyonu nie, keď stratil všetky body, obhajca z parku princov si pripísal iba bod. Čo čaká ligový futbal v krajine galského kohúta ukážu už najbližšie ligové zápasy, na ktoré si môžete vsadiť v našej bohatej kurzovej ponuke na TIPOSBET.

ŠPANIELSKO – LA LIGA

La Liga patrí už tradične medzi špičkové ligové futbalové súťaže. Španielsky futbal sa pýši skvelou technikou hráčov a zápasy tak ponúkajú veľmi atraktívny zážitok. Súčasným držiteľom majstrovského titulu je FC Barcelona, ​​ktorá v minulej sezóne zvíťazila o 10 bodov.

Nový ročník 2023/2024 odštartoval 11. augusta, madridským gigantom, Atléticu aj Realu vstup do sezóny vyšiel víťazne na jednotku, naopak Katalánci uhrali iba bezgólovú remízu na ihrisku Getafe.

Španielsko dlhodobo patrí k najsilnejším krajinám v rebríčku koeficientov UEFA a vďaka tomu sa z La Ligy dostane do európskych pohárov mnoho mužstiev, prvé kvarteto postupuje priamo do základnej skupiny Ligy majstrov.

Z druhej ligy priamo postúpili tímy Granady a Las Palmas. Tretím celkom, ktorý si zahrá najvyššiu súaž, je Alavés. Ten zvládol postupové play-off. Najslávnejším zápasom ligy je samozrejme preslávené El Clásico, teda súboj Realu Madrid a Barcelony. V minulosti tieto bitky zosobňovali Cristiano Ronaldo a Lionel Messi, to už dnes ale neplatí.

Vôbec prvým víťazom La Ligy, ktorá bola založená v roku 1929, sa stala FC Barcelona pred Realom Madrid. Odvtedy sa toho na špičke tabuľky veľa nezmenilo. O tituly sa stále preťahujú hlavne títo nezmieriteľní rivali. Od roku 2010 narušilo nadvládu najsilnejšej dvojice iba Atlético Madrid, ktoré vybojovalo titul v sezónach 2013/14 a 2020/21.

tipuj top ligy