Desať kategórii, dve Mimoriadne ceny a 28 nominácii. Tak vyzerá v skratke opis galavečera, na ktorom spoznáme nových držiteľov ceny Krištáľové krídlo za rok 2022. Na jeho príprave sa podieľa aj spoločnosť TIPOS ako jeden z hlavných partnerov podujatia.

Krištáľové krídlo patrí medzi uznávané ankety, v ktorých sa udeľujú ceny v nasledujúcich kategóriách:

Hudba
Populárna hudba
Filantropia
Hospodárstvo
Medicína a veda
Výtvarné umenie
Šport
Publicistika a literatúra
Divadlo a audiovizuálne umenie
Inovácie a startupy
Mimoriadna cena

V každej kategórii sa ocitli medzi nominovanými výnimočné osobnosti, ktoré vynikajú vo svojom obore. My sa bližšie pozrieme na kategóriu šport, kde sa medzi trojicou nominovaných objavil legendárny hokejový obranca Zdeno Chára, bojovníčka Monika Chochlíková a ďalší hokejista Juraj Slafkovský.

VEĽKÁ BOJOVNÍČKA

Sympatická bojovníčka Chochlíková sa nestratí v ringu a hoci ide o útle žieňa, rozhodne bude viditeľná aj medzi „obrami“, akými sú Chára a Slafkovský.

Talentovaná Slovenka sa v roku 2022 zapísala do dejín slovenského bojového umenia, keď na Svetových hrách neolympijských športov v USA získala v thajskom boxe zlato. Na svojom konte má aj veľa ďalších víťazstiev a je jedinou ženou na svete, ktorá má v zbierke titul majsterky Európy aj sveta v K1 a tiež majsterky Európy a sveta v thajskom boxe.

Okrem 27-ročnej rodáčky z Trenčína sa medzi nominovanými objavili aj Slafkovský a Chára, teda hokejisti, ktorí definujú minulosť a prítomnosť slovenského hokeja.

IKONICKÝ OBRANCA

Chára v roku 2022 ukončil výnimočnú hokejovú kariéru, ktorá v zámorskej NHL trvala takmer štvrťstoročie. Dosiahol v nej historický rekord medzi všetkými obrancami: 1 680 odohraných zápasov. Počas svojej púte v najlepšej lige sveta dosiahol aj na najvyššiu métu – v roku 2011 dvihol nad hlavu Stanleyho pohár. Slovensko reprezentoval sedemkrát na MS a trikrát na ZOH. V reprezentácii odohral spolu 82 zápasov a strelil deväť gólov.

Chára začína s kariérou v zámorí v sezóne 1997/98. Keď debutoval, kiná začali premietať veľkofilm Titanic, hudobným rebríčkom kraľovali Backstreet Boys či Spice Girls. Slovenským prezidentom bol Michal Kováč, premiérom Vladimír Mečiar. Za NY Islanders, kde vtedy hrával, nastupovali hráči ako Tommy Salo, Kenny Jönsson a Žigmund Pálffy.

Nevedno, či sa rodičia Juraja Slafkovského v tom čase už poznali. Jedno je však isté. V tom čase ešte nevedeli, že raz budú vychovávať budúcu hokejovú hviezdu. Veď Slafkovský sa narodil o sedem rokov neskôr, ako Chára zažil svoj debut v NHL.

SVETOVÝ SUPERTALENT

Rodák z Košíc je stále len tínedžer, no počas kariéry toho už dosiahol neúrekom. Štartoval na dvoch majstrovstvách sveta, v zbierke má bronz z olympiády v Pekingu 2022, v ten istý rok sa stal aj historicky prvou slovenskou draftovou jednotkou NHL.

Na svetovom fóre ho široká verejnosť prvýkrát registrovala v Rige 2021. A hoci sa len oťukával a v šiestich dueloch bod nezískal, na ľade sa nedal prehliadnuť. Slafkovský má totiž takmer dva metre a už ako tínedžer metrákovú váhu. Jeho druhý šampionát v Helsinkách 2022 bol už výrazne iný. Síce naň prišiel stále ako len 18-ročný mladíček, no tréner Craig Ramsay v ňom mal lídra mužstva. S 9 bodmi sa stal najproduktívnejším Slovákom turnaja.

Absolútny highlight jeho doterajšej kariéry však prišiel na olympiáde v Pekingu 2022, kde v siedmich zápasoch strelil sedem gólov. V drese Slovenska získal bronzovú medailu, stal sa MVP hráčom turnaja. Po návrate do tímu TPS Turku sa zaradil do 2. formácie, kde takisto pravidelne bodoval.

Aj vďaka týmto výkonom sa stal vlani v lete našou historicky prvou draftovou jednotkou. Keď generálny manažér Montrealu Canadiens Kent Hughes vyslovil jeho meno, zostalo mnoho ľudí v šoku. Napokon, aj samotný Slafkovský. Kto však bol ešte zaskočený? Azda Kanaďan Shane Wright, ktorý žil v tom, že práve jeho si vyberú z 1. pozície. Nestalo sa tak a napokon jeho meno zaznalo až na štvrtom mieste.

Slafkovský dostal v NHL šancu okamžite od prvého zápasu. Vôbec to pritom nemal jednoduché, množstvo súperov mu chcelo tvrdosťou ukázať, že európska scéna a NHL je diametrálne rozličné miesto. Slafkovský, ktorý je novou tvárou kampaní spoločnosti TIPOS, nastúpil na 39 zápasov, nazbieral 10 bodov. Viac v tejto sezóne ani nepridá, keďže si poranil koleno a čaká ho dlhá rekonvalescencia.

Čo však môže pridať do zbierky je ocenenie pre laureáta Krištáľového krídla. Podarí sa mu to v konkurencii Cháru a Chochlíkovej? Dozvieme sa na galavečere, ktorý sa uskutoční v sobotu 4. marca.