Už dlho sa nestalo, aby o novej sezóne hokejovej NHL hovorilo s nadšením celé športové Slovensko. Tento ročník však je výnimočný. Do najlepšej ligy sveta vhupne viacero super talentovaných Slovákov, ktorí budú pod drobnohľadom fanúšikov nielen pod Tatrami.

Pred dvadsiatimi rokmi vyhralo Slovensko zlato na majstrovstvách sveta vo švédskom Göteborgu. Náš hokej bol na vrchole, čo sa odzrkadľovalo aj na počte hráčov v NHL. V tom období takmer každý lepší našinec smeroval do profiligy, kde sme mali v jednom momente naraz takmer štyri desiatky hokejistov.

Postupný úpadok z roka na rok skresával toto číslo, v posledných sezónach je dlhodobo počet Slovákov v NHL jednociferný.

A hoci tomu tak bude aj v tejto sezóne (zatiaľ), prísľub smerom do budúcnosti je obrovský. Po tom, čo kariéru ukončil legendárny Zdeno Chára, sa totiž začína nová éra. Éra mladíkov, ktorí dobyli draft. Talentov, o ktorých hovorí celý hokejový svet. Na prahu nového ročníka budú môcť ukázať, či a ako sú pripravení na veľký hokej. Po prípravných kempoch totiž zostávajú v prvých tímoch a debut v NHL si tak odkrútia Juraj Slafkovský, Šimon Nemec, ako aj nedraftovaný skokan roka Pavol Regenda.

OSTROSLEDOVANÁ JEDNOTKA

Asi v najťažšej pozícii zo všetkých je osemnásťročný Juraj Slafkovský. Ten má za sebou rok ako z rozprávkovej ríše.

Najskôr sa prepracoval do nominácie na olympiádu v Pekingu, kde zažiaril ako kométa. Strelil sedem gólov, čím sa stal najlepším strelcom, ako aj najproduktívnejším hráčom turnaja. Slovensku doslova vystrieľal bronzovú medailu. Ošiaľ, ktorý sa okolo neho následne spustil, sa už nedal zastaviť. Slafkovský ho však ustál. Žiaril vo fínskej lige, stal sa najproduktívnejším Slovákom na MS vo Fínsku. Jeho hokejové, ale aj osobnostné kvality ho dostali do svetiel reflektorov natoľko, že v letnom drafte si ho Montreal vybral ako svoju prvú voľbu, čím šokoval milióny fanúšikov. Azda každý totiž čakal, že jednotkou bude domácim Shane Wright.

Slafkovský si rýchlo získal srdcia fanúšikov Canadiens, no jedna vec sú sympatie, druhá výkony na ľade. A len tie udržia robustného krídelníka v prvom tíme Habs. Prípravu nemal mladík z Košíc čo do počtu bodov najlepšiu, v šiestich dueloch nazbieral dve asistencie, no herne zápas od zápasu rástol. Svoje kvality môže potvrdiť už v prvom dueli nového ročníka proti Torontu, ktoré bolo, mimochodom, jeho obľúbeným tímom v mladosti.

„Vždy som veril, že sa dostanem do prvého tímu Montrealu. Budem sa snažiť stále na sebe pracovať. Od začiatku pobytu v kempe som sa usiloval zlepšiť v korčuľovaní, vedení puku a robiť na ľade tie správne veci. Telefonoval som s mojimi rodičmi, aby prišli. Dúfam, že to stihnú a uvidia môj prvý zápas v drese Montrealu v NHL,“ povedal Slafkovský.

NEMEC PREKVAPIL

Nemenej veľká vec pre slovenský hokej je i zotrvanie draftovej dvojky v prvom tíme – Šimon Nemec si totiž vybojoval miestenku medzi diablami z New Jersey.

Rovnako osemnásťročný mladíček odohral v príprave tri zápasy, v ktorých nebodoval a zaznamenal tri mínusové body. Napriek tomu sa prezentoval kvalitnou hrou, ktorá upútala i trénerského barda z Jersey Lindseyho Ruffa. V jednom z duelov mu doprial napríklad najväčšiu porciu minút zo všetkých hráčov mužstva.

Ako dlho sa mladý bek v prvom tíme udrží je otázne. Je možné, že klub ho po deviatich zápasoch pošle do AHL do tímu Utica Comets.

Ak totiž 18-ročný hráč so vstupnou zmluvou odohrá menej ako desať zápasov v prvej sezóne NHL, platnosť jeho trojročnej zmluvy sa posunie o rok.

SKOKAN ROKA REGENDA

Určite najväčšie prekvapenie zo všetkých Slovákov je udržanie sa v prvom tíme v podaní Pavla Regendu. Jeho príbeh je takisto námetom na film.

Dvadsaťdvaročný robustný útočník ešte v minulej sezóne hrával za Michalovce, nikdy nebol draftovaný, napriek tomu je na prahu NHL. Pôvodne mal pritom po šampionáte vo Fínsku smerovať do Mladej Boleslavi, no potom sa ozval Anaheim. Viacerí sa možno len uškŕňali, čo tam chce Regenda robiť. On však prišiel, videl, zvíťazil. V prípravných zápasoch sa blysol siedmimi bodmi (3+4), nik z hráčov Ducks na tom nebol lepšie.

„Pracoval som pre tento moment celý život. Celkom dosť ma to zasiahlo, keď som sa o tom dozvedel. Splnil sa mi sen. Pravdepodobne si stále neuvedomujem, čo to znamená a aké to bude chodiť na štadión, ale som jednoducho šťastný. Pracoval som dlho, aby som  sa sem dostal. Dokážem, že sem patrím,“ povedal Regenda.

STÁLICE

Z mladých hráčov je pozitívom aj udržanie sa v prvom tíme Calgary v podaní Adama Ružičku, ktorý hral v NHL už vlani.

Marián Studenič, žiaľ, nedokázal zaujať vedenie Dallasu natoľko, aby hrával v prvom tíme, a tak bude len na farme. Uvidíme, či debut zažije Martin Pospíšil, ktorý sa javí ako kvalitný prospekt v Calgary, po prípade Filip Mešár, ktorý sa ukázal takisto v dobrom svete v kempe Montrealu.

Ostatní Slováci sú už v NHL ostrieľaní. Brankár Jaroslav Halák zmenil pôsobisko, keď Vancouver vymenil za New York, kde bude v tíme Rangers robiť dvojku Igorovi Šesťorkinovi.

Obranca Tampy Bay Erik Černák podpísal počas leta novú zmluvu, ktorá mu vynesie 5,2 milióna dolárov ročne. Jeden z pilierov defenzívy Lightning je už prakticky symbolom zadných radov elitného tímu, ktorý za posledné roky získal dva Stanleyho poháre a naposledy neuspel vo finále proti Coloradu.

Šimon Nemec sa v tíme New Jersey môže tešiť na prítomnosť spoluhráča a krajana Tomáša Tatara. Ten je už dlhodobo etablovaný v profilige a dá sa o ňom hovoriť ako o veteránovi. Tatar má na konte vyše 700 zápasov, bude však veriť, že zažije lepší ročník ako vlani, kedy mal bilanciu 15+15.

Posledným do partie Slovákov v NHL je obranca Martin Fehérváry, ktorý je takisto neodmysliteľnou súčasťou svojho tímu. Vo Washingtone mu patrí pozícia najmladšieho beka, no muža, ktorý odohrá za zápas najviac minút. Jeho rast bude pokračovať a mohol by sa zaradiť medzi elitných obrancov celej NHL.

Slováci v NHL:

Tomáš Tatar (New Jersey)

Erik Černák (Tampa Bay)

Martin Fehérváry (Washington)

Jaroslav Halák (NY Rangers)

Juraj Slafkovský (Montreal)

Šimon Nemec (New Jersey)

Pavol Regenda (Anaheim)

Adam Ružička (Calgary)

Sezónu odštartujú v AHL:

Martin Pospíšil (Calgary)

Samuel Kňažko (Columbus)

Miloš Kelemen (Arizona)

Marián Studenič (Dallas)

Filip Mešár (Montreal)

Dávid Hrenák (Los Angeles)

Martin Chromiak (Los Angeles)

Maxim Čajkovič (Tampa Bay)

CHCEM TIPOVAŤ NHL